Dansk VPN-udbyder: Netflix har blokeret tre af vores servere

Netflix har indledt kampen mod fri adgang til Netflix-indhold i andre lande med de første blokeringer. Også dansk udbyder er blevet ramt.

»Vi er netop blevet blokeret på tre af vores servere. Den amerikanske, engelske og tyske, men dog ikke på vores danske,« fortæller stifter og direktør Tobias Skytte fra VPN-udbyderen CitizenVPN til Version2.

Dermed er den danske udbyder i samme båd som en lang række øvrige VPN-udbydere, som nu begynder at mærke, at den amerikanske streaming-tjeneste Netflix som varslet optrapper kampen mod brugere, der benytter VPN til at omgå de geografiske restriktioner.

Læs også: Netflix sætter foden ned over for VPN-brugere

VPN gør det muligt at tilgå indholdet på eksempelvis Netflix' amerikanske tjeneste fra Danmark ved at oprette en VPN-tunnel til en server, der har en amerikansk IP-adresse. Da selve abonnementet til Netflix er globalt, vil den danske bruger med den amerikanske IP-adresse blive præsenteret for den amerikanske udgave, der har et andet og større udvalg af film og tv-serier end den danske.

De selskaber, der ejer de immaterielle rettigheder til indholdet, giver imidlertid kun Netflix lov til at distribuere det i visse lande. Derfor lægger de pres på Netflix for at få tjenesten til at forhindre, at brugere kan krydse grænserne ved hjælp af VPN.

Læs også: Kommentar: Netflix vil tabe kampen mod VPN med vilje

»Min opfattelse er, at det er virkelig mange VPN-udbydere i verden, som bliver blokeret,« siger Tobias Skytte.

Netflix har ikke afsløret, hvilke midler tjenesten vil benytte for at blokere for VPN-udbyderne, men de køber formentligt lister over IP-adresser på VPN-udbydernes proxyservere fra firmaer, der har specialiseret sig i at indsamle denne type oplysninger.

»Man kan selvfølgelig finde løsninger. Man kan skifte IP-adresse på serverne. Det tror jeg er det, de fleste gør. Det er lidt katten efter musen,« siger Tobias Skytte.

Netflix er langt fra alene om at forsøge at blokere for brugere, der forsøger at omgå geografiske restriktioner på streaming. CitizenVPN er eksempelvis også blokeret af Hulu.com, hvor man kan streame nye afsnit af tv-serier som The Simpsons kort efter visningen på amerikanske tv-kanaler.

Mens det måske giver mening at blokere for brugere, som anvender VPN til at få adgang til indhold, der ikke er betalt for, at de kan se i det land, de befinder sig i, så har VPN-blokering også bivirkninger, påpeger Tobias Skytte:

»Jeg mener, det er lidt groft at blokere for VPN, for der er også et sikkerhedsmæssigt problem. Hvis du er på et hotel og følger anbefalingen om at bruge en VPN, når du kobler på det offentlige wifi, så er du nødt til at hoppe af VPN og dermed udsætte din computer for angreb, hvis du vil se Netflix.«

Læs også: Dansk VPN-udbyder med 1,75 ansatte leverer håndbold til udlandsdanskere og Twitter til Iran

Omgåelse af geoblokering er kun én af de funktioner, VPN-udbyderne giver mulighed for. Mange vælger at benytte VPN af sikkerhedsgrunde, og de risikerer at blive blokeret, fordi de går gennem en proxyserver, der er havnet på blokeringslisten. Også selvom de befinder sig i det land, proxyserveren står i.

Et andet problem, der følger i kølvandet på geoblokering er, at en Netflix-bruger altid kun vil kunne se den lokale udgave af Netflix. Det betyder ikke kun begrænset adgang til film og tv-serier, men også til undertekster.

»Mange bruger VPN med Netflix til at få danske undertekster, når de for eksempel er i Spanien,« siger Tobias Skytte.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Michael Kjems

Netflix burde kende lokationen ud fra det købte abonnement.

...men så længe rettighedshaverne fastholder et geografisk princip, så betyder din fysiske placering i dette øjeblik mest for dem.

Man får det indtryk, at Netflix ønsker kun at blokere nok, til at de kan fremvise en indsats over for dem de køber indhold af, mere end at de ønsker en effektiv blokering af VPN

 • 3
 • 0
#4 Morten Birkelund

Netflix har længe forsøgt at kæmpe imod geo blokering da de helst ser at alt deres indhold kan ses fra hele verden, det er film banchen som er det store problem.

Set fra deres side er tjenesten jo mere værd for brugeren hvis de kan se alt indhold hvilket vil give Netflix en fordel. De har længe været i slagsmål da de helst vil forhandle rettigheder som gælder hele verden, i stedet for at starte forfra i hver enkelt land..

 • 3
 • 0
#6 Thomas Pedersen

Budskabet i din overskrift er ikke helt retvisende, mener jeg. De enkelte (lokale) rettighedshavere, såsom Nordisk Film, Scanbox og hvad de ellers hedder kæmper for overlevelse - det er ikke helt det samme som at være grisk.

Netflix er et bland mange udtryk for globaliseringen, hvor magten og ikke mindst indtjeningen bliver koncentreret på nogle få globale leverandører med tab af lokale indtægter og arbejdspladser.

Det er bare udviklingen og fremskridtet, kan man sige. Og jeg mener aldrig, at "arbejdspladser" i sig selv bør være et argument for at bremse en udvikling. Men mange bliver fattigere, når tjenester som Netflix, Uber, JustEat, AirBnB, Hotels.com, Amazon, m.fl. suger hele markedet til sig. Dog ikke Jeff Bezos, som har tjent 45 mia dollars...

Det er kendetegnende ved mange af disse digitale løsninger, at de hurtigt bliver globale, og den der først får kritisk masse, vinder hele markedet, til dels fordi mange serviceydelser er netværksbaserede (AirBnB, GoMore, osv.). Det giver risiko for nye monopoltilstande, hvor det bliver nærmest umuligt at kæmpe mod den store monopolhaver.

Så selvom jeg også gerne vil se amerikansk Netflix (gør det via Unotelly, DNS-re-routing), så er jeg lidt mere skeptisk omkring den "fagre nye verden".

Det er bekvemt kun at skulle bruge Netflix til det hele. Men lur mig om ikke Netflix kan regne ud hvem du stemmer på, og hvor mange penge du tjener, når de kan tegne et komplet billede af dine TV/film-vaner...

PS: ring til din lokale pizza-pusher næste gang du skal bestille. Så slipper han for at aflevere 16% til JustEat, som allerede tjener 100-vis a millioner på andres arbejde. 16% af prisen på en pizza er en meget stor del af overskuddet... Eller er pizzaer bare steget 19% i pris for at kompensere..?

 • 3
 • 0
#7 Alexander Nilsomboon

Det er ren og skær indholdsproducenterne som presser Netflix - Netflix kan i bund og grund være ligeglade da de tjener penge på ALLE deres brugere, uanset hvilket indhold de har adgang til.

Der findes heldig stadigvæk VPN tjenester som virker til Netflix i 2017, trods de forbedringer Netflix har foretaget i kampen mod VPN brugere. Der findes en liste med 5 Netflix VPN som stadigvæk virker i 2017 - indtil videre.... https://anonymster.com/da/netflix-vpn-virker/

 • 0
 • 0
#8 David Hansen

Netflix gør det jo udelukkende for at stille rettighedshaverne tilfredse - de mister jo i princippet ikke noget ved det selv. Heldigvis findes der dog stadigvæk tjenester, som endnu ikke er blokeret: http://vpnzonen.dk/vpn-netflix/

Det bliver nok bare et konstant katten efter musen: Netflix blokerer nogle servere - og nye servere dukker op.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere