»Vi er netop blevet blokeret på tre af vores servere. Den amerikanske, engelske og tyske, men dog ikke på vores danske,« fortæller stifter og direktør Tobias Skytte fra VPN-udbyderen CitizenVPN til Version2.
Dermed er den danske udbyder i samme båd som en lang række øvrige VPN-udbydere, som nu begynder at mærke, at den amerikanske streaming-tjeneste Netflix som varslet optrapper kampen mod brugere, der benytter VPN til at omgå de geografiske restriktioner.
VPN gør det muligt at tilgå indholdet på eksempelvis Netflix' amerikanske tjeneste fra Danmark ved at oprette en VPN-tunnel til en server, der har en amerikansk IP-adresse. Da selve abonnementet til Netflix er globalt, vil den danske bruger med den amerikanske IP-adresse blive præsenteret for den amerikanske udgave, der har et andet og større udvalg af film og tv-serier end den danske.
De selskaber, der ejer de immaterielle rettigheder til indholdet, giver imidlertid kun Netflix lov til at distribuere det i visse lande. Derfor lægger de pres på Netflix for at få tjenesten til at forhindre, at brugere kan krydse grænserne ved hjælp af VPN.
»Min opfattelse er, at det er virkelig mange VPN-udbydere i verden, som bliver blokeret,« siger Tobias Skytte.
Netflix har ikke afsløret, hvilke midler tjenesten vil benytte for at blokere for VPN-udbyderne, men de køber formentligt lister over IP-adresser på VPN-udbydernes proxyservere fra firmaer, der har specialiseret sig i at indsamle denne type oplysninger.
»Man kan selvfølgelig finde løsninger. Man kan skifte IP-adresse på serverne. Det tror jeg er det, de fleste gør. Det er lidt katten efter musen,« siger Tobias Skytte.
Netflix er langt fra alene om at forsøge at blokere for brugere, der forsøger at omgå geografiske restriktioner på streaming. CitizenVPN er eksempelvis også blokeret af Hulu.com, hvor man kan streame nye afsnit af tv-serier som The Simpsons kort efter visningen på amerikanske tv-kanaler.
Mens det måske giver mening at blokere for brugere, som anvender VPN til at få adgang til indhold, der ikke er betalt for, at de kan se i det land, de befinder sig i, så har VPN-blokering også bivirkninger, påpeger Tobias Skytte:
»Jeg mener, det er lidt groft at blokere for VPN, for der er også et sikkerhedsmæssigt problem. Hvis du er på et hotel og følger anbefalingen om at bruge en VPN, når du kobler på det offentlige wifi, så er du nødt til at hoppe af VPN og dermed udsætte din computer for angreb, hvis du vil se Netflix.«
Omgåelse af geoblokering er kun én af de funktioner, VPN-udbyderne giver mulighed for. Mange vælger at benytte VPN af sikkerhedsgrunde, og de risikerer at blive blokeret, fordi de går gennem en proxyserver, der er havnet på blokeringslisten. Også selvom de befinder sig i det land, proxyserveren står i.
Et andet problem, der følger i kølvandet på geoblokering er, at en Netflix-bruger altid kun vil kunne se den lokale udgave af Netflix. Det betyder ikke kun begrænset adgang til film og tv-serier, men også til undertekster.
»Mange bruger VPN med Netflix til at få danske undertekster, når de for eksempel er i Spanien,« siger Tobias Skytte.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.