Dansk VPN-udbyder med 1,75 ansatte leverer håndbold til udlandsdanskere og Twitter til Iran
Du kan ikke tilgå denne side, fordi du befinder dig i det forkerte land. Og vi lytter i øvrigt med på, hvad der foregår. Sådan er virkeligheden anno 2014 på en voksende del af internettet, hvor rettigheder til indhold opstiller virtuelle grænsebomme, og lyssky elementer forsøger at aflure dine personlige data.
Der er ikke udsigt til, at det bliver bedre, og det er baggrunden for, at danske Tobias Skytte har startet sin egen virksomhed, CitizenVPN, hvor han sælger VPN-forbindelser til helt almindelige forbrugere.
»Det er den samme teknologi, som de store virksomheder bruger, bare til almindelige forbrugere, som får en VPN-forbindelse gennem min server,« forklarer Tobias Skytte til Version2.
Han er for nylig flyttet ind i et lille kontorfællesskab på Amager, fordi han efter fire år er nået dertil, hvor han gerne vil udvide sin virksomhed. I dag består virksomheden af ham selv, Android-app-udvikler Morten Slott Hansen på deltid, og hans kæreste, som har stået for en stor del af markedsføringsarbejdet.
VPN har i mange år været udbredt hos virksomheder for at sikre hjemmearbejdspladser eller medarbejdere, som på anden måde har brug for at få forbindelse til virksomhedens netværk, men ikke kan stole på den internetforbindelse, de eksempelvis får stillet til rådighed på hotellet.
Adgang til DR og amerikansk Netflix
De senere år er VPN-forbindelser også begyndt at blive brugt af private brugere, og det er også dem, Tobias Skytte henvender sig til.
Den sidste funktion er især den, som får mange forbrugere til at benytte en VPN-forbindelse, fordi de eksempelvis kan få en amerikansk IP-adresse og dermed få adgang til den amerikanske udgave af Netflix, som har langt mere indhold end den danske på grund af begrænsninger i tjenestens rettigheder til at vise indholdet i visse lande.
»De fleste af brugerne er danskere i udlandet, der gerne vil se DR på nettet. Vi har brugere i 160 lande, men vi har mest markedsført os til danskere. Men vi så en stor stigning i eksempelvis Irak og i Iran, da de på et tidspunkt blokerede for Facebook og Twitter,« fortæller Tobias Skytte.
VPN-forbindelser kan på den måde bruges til at få adgang til tjenester, som et lands regering af forskellige grunde ikke ønsker, at befolkningen skal have adgang til. Da forbindelsen er krypteret, kan en internetudbyder heller ikke se, om brugeren streamer film fra Netflix eller lægger billeder fra en demonstration ud på Twitter.
Firma på Bahamas
Sporet vil ende hos CitizenVPN's server, og derfor har Tobias Skytte også måttet sikre sig mod, at efterretningstjenesten kommer og banker på døren.
»Det var en bekymring i starten, så jeg startede faktisk et firma på Bahamas, som er det firma, der leverer forbindelserne. Det danske firma er kun en salgsagent. Det var også for ikke at kunne komme til at ligge under pres fra efterretningstjenesten i eksempelvis USA, som kunne tvinge en amerikansk udbyder til at udlevere oplysninger. Bahamas har en stærk lovgivning vedrørende privatlivets fred,« forklarer Tobias Skytte.
Serverne er lejet hos forskellige hostingcentre, men Tobias Skytte står selv for administrationen og opsætningen. Det hele er bygget op af open source på softwaresiden med blandt andet PPTP og OpenVPN, og understøttelse for L2TP er også på vej. Og for Tobias Skytte er det ikke ukendt territorium at være udbyder af internetforbindelser.
»Jeg har boet ti år i Mozambique, hvor det ene firma, jeg startede, var en internetudbyder, hvor jeg startede helt tilbage med modemmer og siden gik over til ADSL og trådløst internet. Så det her ligger ret ligefor, for det er bare en virtuel internetudbyder,« fortæller Tobias Skytte.
Som internet-iværksætter i Afrika var der dog nogle særlige udfordringer, fordi det især var vanskeligt at skaffe kapital til at etablere en virksomhed, selvom der i Mozambique kun fandtes én internetudbyder på daværende tidspunkt.
»Der var et nationalt teleselskab, men det var nemt at konkurrere mod, fordi der manglede alt. Så det var nemt at finde kunder, men det var svært at finde uplinks og personer med teknisk knowhow. Vi havde også en kyllingefarm, og den klarede sig langt bedre,« fortæller Tobias Skytte.
Vælg VPN-udbyder, som du vælger revisor
Tilbage i Danmark startede han i 2010 CitizenVPN, fordi de eksisterende udbydere af VPN-forbindelser til private hovedsageligt henvender sig til folk, der har sat sig ind i teknologien.
»Jeg tror, at i fremtiden vil næsten alle have en VPN-forbindelse, men det kræver, de kan finde ud af det. Generelt er folk glade for det, når de finder ud af at bruge det og for eksempel sidder i Spanien og vil se håndbold eller Tour de France med danske kommentatorer,« siger Tobias Skytte.
VPN-markedet er dog også et marked, hvor mange udbydere ikke spiller med åbne kort, fordi de i visse tilfælde opererer i en gråzone. Det betyder, at ikke alle udbydere har lettilgængelige kontaktinformationer.
»Jeg har prøvet at være helt up front med, hvem jeg er. Personligt ville jeg ikke lade min trafik gå gennem en ukendt server. Jeg mener, man bør vælge sin VPN-udbyder, som man ville vælge sin revisor eller advokat. Udbyderen kan indsætte HTML og malware eller stjæle dine data,« siger Tobias Skytte.
100.000 potentielle brugere i Danmark
Næste skridt for CitizenVPN er at finde kapital til blandt andet at markedsføre tjenesten til et større publikum.
»Alt er sat og kører stabilt. Hr. og fru Jensen skal vide, at vi eksisterer og skal kunne bruge os. Jeg tror, der er potentiale for over 100.000 brugere i Danmark, hvis man bare ser på, hvor mange der har Netflix,« siger Tobias Skytte.
I princippet burde VPN-teknologien ikke være nødvendig, hvis alt var åbent på internettet, og alle kunne stole på alle. Men både udbredelsen af malware, efterretningstjenesternes overvågning, blokering af hjemmesider i visse lande og debatten om netneutralitet tyder på, at det ikke er dén vej, udviklingen går.
»Jeg tror, at internettet kun udvikler sig i én retning: flere begrænsninger og mere overvågning. Principielt synes jeg ikke, der skal være begrænsninger, og alle skal have adgang til alt på et åbent internet. Det er nødvendigt for et frit, demokratisk samfund,« siger Tobias Skytte.
