Dansk usability-guru giver Windows 8 drøje hug

20. november 2012 kl. 11:3414
Den danske usability-ekspert Jakob Nielsen kritiserer Windows 8 for at forvirre brugerne og være for dårlig til at udnytte skærmen til at give brugeren nok information.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsofts nye styresystem Windows 8 får en ublid medfart af den danske usability-ekspert Jakob Nielsen, som har testet den nye brugerflade på 12 forsøgspersoner. I et blogindlæg kritiserer han især Windows 8 for både at ville være det velkendte Windows og den nye tablet-brugerflade.

Windows 8 har nemlig både det klassiske Windows-skrivebord med applikationer i vinduer, men har samtidig det nye Modern UI, tidligere kaldet Metro, hvor man kun kan køre én fuldskærmsapplikation på en skærm af gangen.

Kombinationen af to vidt forskellige miljøer betyder ifølge Jakob Nielsen, at brugerne er nødt til at huske både to steder at finde funktioner og to måder at bruge dem på.

Jakob Nielsen betegner det nye design som mere elegant rent æstetisk, men mener samtidig, at det meget flade udtryk i stedet i stedet for illusion af 3D-knapper, gør det sværere for brugerne at gennemskue, hvilke elementer i brugerfladen der er interaktive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kritiserer også Microsofts designretningslinjer for at være skyld i alt for lav informationstæthed, fordi der ikke kan vises nok information på skærmen, hvis man følger Microsofts design.

Windows 8 skal bygge bro til touch-enheder, og dér giver Windows 8 også problemer ifølge Jakob Nielsen. De forskellige fagter, man skal bruge for at navigere, er i visse tilfælde for komplekse, og der er skjulte elementer i brugerfladen, som er vanskelige at få frem.

Jakob Nielsen understreger, at han er glad for Windows 7 og forventer, at Microsoft kan få lavet de nødvendige justeringer i Windows 9, men han mistænker Microsoft for at have valgt, at styresystemet skulle være det samme på både desktop og tablet af markedsføringshensyn snarere end af hensyn til brugervenligheden.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
21. november 2012 kl. 09:08

Inden man veksler Jakob Nielsens kritik om til en dødsdom over Windows 8 kan man med fordel læse hans dom over den første iPad på http://www.useit.com/alertbox/ipad-1st-study.html - og undre sig over at dén gadget efterfølgende erobrede verdenen.

Som poweruser er jeg ovenud tilfreds med Win8 og har absolut intet behov for at blive på Win7. Hans pointer omkring Live Tiles er lige i skabet, men ellers er det mest "nogen har flyttet min ost" observationer.

10
20. november 2012 kl. 17:50

Jeg er nok en uddøende race, men jeg kan faktisk godt li' desktops som MATE og Windows XP / 7.

11
20. november 2012 kl. 17:57

Hvorfor ikke bare bruge XFCE i stedet for MATE? Jeg foretrækker KDE over alt skal det dog siges ;-)

9
20. november 2012 kl. 16:15

Hvis et "gammeldags" program åbner et dokument (PDF og XPS) eller et billede, så åbner viseren i fuldskærm i den nye grænseflade. Brugeren er bragt væk fra hovedprogrammet. Det finder jeg forvirrende.

Kendskab til tastetryk er vejen frem: Alt+Tab, Alt+F4 osv.

13
21. november 2012 kl. 09:21

Win8/ModernUI har bragt os tilbage til "single window enviroment" hvor en arbejder med et program ad gangen (på en måde), så manden har en pointe der.

Personlig kan jeg godt lide at have flere vinduer oppe (helst over flere skærme og/eller desktops)... men... lige pt. sidder jeg sammen med 10 stk i en landskabslokale og 7 ud af de 10 kører "single task" dvs. hvis de skifter fra f.eks. Outlook til Word eller Excel så lukker de Outlook (eller andet program) frem for minimere. Altså de har blot et vindue oppe ad gangen (inkl. Explorer, browser etc.)

Har også set en del administratorer/programmører ol. der kører med samme princip og lukker alt ned frem for at skifte mellem programmer.

Ved ikke om mine observationer er repræsentative men det ser ud til at Microsoft har nettop "optimeret" til den slags brugere.

14
21. november 2012 kl. 09:48

Har også set en del administratorer/programmører ol. der kører med samme princip og lukker alt ned frem for at skifte mellem programmer.

Jeg har meget svært ved at se hvordan det kan lade sig gøre hvis man arbejder med udvikling og systemadministration - det er netop 2 af de områder hvor man har allermest brug for at køre mange forskellige programmer samtidigt.

Ligenu har jeg eksempelvis Visual Studio, FileZilla, Remote Desktop, Skype, Word, MySQL Workbench, Hyper-V Manager, Bash prompt, LibreOffice Impress, Service manager, Explorer, et noteprogram, Putty, Chrome, Media Player og et Studio program til rapportering kørende - der er ikke meget af dette jeg kan undvære at have åbent hvis jeg skal have noget fra hånden.

Men jeg medgiver gerne at Metro måden at arbejde på kan være effektiv for visse mennesker og visse jobpositioner hvor man ikke har samme multitasking behov. Men det bliver aldrig noget jeg kan forestille mig systemadministratorer eller udviklere vil bruge til andet end test af sådanne applikationer.

6
20. november 2012 kl. 15:23

Jeg forstår altså ik helt hvordan man kan påstå at være ekspert i usability når man samtidig har en af de grimmeste hjemmesider på nettet fyldt med tekst og links der allerede efter 2 sekunder på siden resulterer i TLDR.

http://www.useit.com/

Ang "Modern UI/Metro/fisk?" så er det meget lidt meningsgivende på en Workstation, men det generer mig reelt ikke at laget er der og det er fint til udvikling af tablet apps at de nemt kan testes på desktoppen. Den nye start menu fungerer fint nok til at launche de der applikationer man sjældent starter - resten har man self. pinned i desktop mode.

Generelt så bare lad som om de der Metro apps ikke findes, når Windows 8 bruges på en workstation og bliv i Desktop mode - så fungerer det såmænd ganske lækkert.

7
20. november 2012 kl. 15:31

Du laver den fejl at sætte lighedstegn mellem usability og "design". Det mener jeg ikke man kan. Et site kan godt være grim men have god usability. Det modsatte ser vi ofte idag (pænt site, med horribel usablity).

Jo flere af Nielsens indlæg du læser jo mere mening giver hans site også. Det er ikke et site der er flækket sammen i en middagspause.

8
20. november 2012 kl. 15:42

Men TLDR er et usability-issue og alle de der links gør at der intet overblik er - derudover er siden også grim ;-)

4
20. november 2012 kl. 14:06

Han har ret i at Modern UI applikationer ikke har nok indhold i forhold til standardstørrelse. Fx i Store hvor man ikke engang ser 10 applikationer på forsiden, selvom man sidder på en 1920x1080 skærm. Det er oceaner af tom plads. Min Android telefon på 4-5" viser mere information per billede i Play end Store gør på min 24" skærm...

Samme gælder fx Skype. I normal Windows har man langt flere oplysninger på ca. 600x400 pixel, som man har i full screen i Modern UI. Det er sikkert fint på en lille tablet, men på en bærbar/stationær er det håbløst.

Jeg bruger Windows 8 på både min 17" bærbare og stationære - begge med full hd opløsning. Styresystemet er glimrende, men Modern UI virker ufærdigt.

2
20. november 2012 kl. 13:12

Jeg er generelt enig i udlægningen. Jeg installerede Win8 på min bærbare for at prøve det (prisen var lav for upgrade - thumbs up for det!), men bare det at lukke maskinen ned er blevet væsentlig besværliggjort. Ligeledes med at grave kontrolpanelet frem, eller finde programmer eller filer via søg - de har fjernet søgefunktionen som samlede alt i en søgning, i stedet skal man nu vide præcis hvad man søger efter.. Hvorfor er det at de nye "apps" kun virker i fuld skærm? hedder styresystemet ikke "windows"? Der er også mange kontorarbejdere med Windows derude, som kun har brug for desktop, det virker ugennemtænkt at man tvinges til at starte op i tablet-mode .. der er mange andre irritationspunkter.

Jeg vil dog rose Microsoft for at forbedre kopiering af mange filer, task manageren og for at tilføje ribbon-menuen til stifinder vinduer, jeg finder langt hurtigere det jeg skal bruge i Ribbon interfacet end de gammeldags dropdown-menuer. Microsoft burde have lavet en desktop og en tablet udgave eller gøre ligesom med Media Center hvor det er valgfrit om man vil starte op i og eller bruge det.

5
20. november 2012 kl. 15:01

Adgang til Control Panel; 3 muligheder:

  • Med tastatur: Windows key + x
  • Med mus: før cursor ned i nederste venstre hjørne og højre-klik
  • På en tablet: åbn Charms; Settings; Control Panel

Shortcut til charms: Windows key + c

1
20. november 2012 kl. 12:34

Hvis de bare giver muligheden for at slå Modern UI fra og få start menuen tilbage... Modern UI fungere nogenlunde, men de applikationer der kører under det er stærkt feature begrænset, hvilket egentlig er det største problem for den nye brugerflade. Dog er det at man kan starte apps på to måder lidt irriterende (som nævnt)... Udover dette er Windows 8 ganske fremragende, alt andet er blevet gjort bedre.