38 pct. af danskerne tager ikke regelmæssigt backup af deres computerdata, og hele 50 pct. tager ikke backup af data på telefonen.
Det viser den årlige undersøgelse 'It i praksis 2018-19', som Rambøll og Dansk IT netop har offentliggjort, og som blandt andet har stillet spørgsmål til 1.017 repræsentativt udvalgte borgere.
I undersøgelsen konkluderes det på baggrund af svarene, at det halter med danskernes it-sikkerhed. Det fremgår også, at over en tredjedel (37 pct.) af de adspurgte ikke aner, hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude, og de bliver ramt af et hackerangreb.
»Man kan aldrig beskytte sig 100 procent mod at blive angrebet på nettet eller mod nedbrud, men man kan mindske risikoen og forberede sig på, hvis uheldet skulle være ude, eksempelvis ved at huske at tage backup,« siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør i Dansk It, i en pressemeddelelse.
Mange genbruger passwords
Den årlige undersøgelse peger også på et andet problem med borgernes it-sikkerhed. 36 pct. af svarpersonerne siger, at de genbruger den samme adgangskode flere steder, mens 10 pct. fortæller, at de har delt deres password med andre.
»Vi oplever, at mange virksomheder og organisationer er blevet langt mere opmærksomme på de sikkerhedsmæssige udfordringer, der følger med en øget digitalisering. Det er dog vigtigt, at også danske borgere bliver bevidste om, hvordan man eksempelvis håndterer sine passwords på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde,« siger Asger Højen Danielsen, som er business manager i Rambøll, i en pressemeddelelse.
Alligevel konkluderes det i 'It i praksis'-undersøgelsen, at danskerne har en »sikker digital adfærd«. Det sker blandt andet med henvisning til, at 56 pct. af de adspurgte svarer, at de ved, hvad de kan gøre for at mindske risikoen for hackerangreb, og 62 pct. siger, at de ved, hvad de skal være opmærksomme på, når de åbner mails og surfer på nettet.