Dansk undersøgelse: 38 pct. tager ikke backup af computerdata

2. oktober 2018 kl. 15:0623
Dansk undersøgelse: 38 pct. tager ikke backup af computerdata
Illustration: leowolfert/Bigstock.
Danskerne er dårligt forberedte, hvis de bliver ramt af hackerangreb. Kun 37 pct. tager backup af deres computer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

38 pct. af danskerne tager ikke regelmæssigt backup af deres computerdata, og hele 50 pct. tager ikke backup af data på telefonen.

Det viser den årlige undersøgelse 'It i praksis 2018-19', som Rambøll og Dansk IT netop har offentliggjort, og som blandt andet har stillet spørgsmål til 1.017 repræsentativt udvalgte borgere.

I undersøgelsen konkluderes det på baggrund af svarene, at det halter med danskernes it-sikkerhed. Det fremgår også, at over en tredjedel (37 pct.) af de adspurgte ikke aner, hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude, og de bliver ramt af et hackerangreb.

»Man kan aldrig beskytte sig 100 procent mod at blive angrebet på nettet eller mod nedbrud, men man kan mindske risikoen og forberede sig på, hvis uheldet skulle være ude, eksempelvis ved at huske at tage backup,« siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør i Dansk It, i en pressemeddelelse.

Mange genbruger passwords

Den årlige undersøgelse peger også på et andet problem med borgernes it-sikkerhed. 36 pct. af svarpersonerne siger, at de genbruger den samme adgangskode flere steder, mens 10 pct. fortæller, at de har delt deres password med andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi oplever, at mange virksomheder og organisationer er blevet langt mere opmærksomme på de sikkerhedsmæssige udfordringer, der følger med en øget digitalisering. Det er dog vigtigt, at også danske borgere bliver bevidste om, hvordan man eksempelvis håndterer sine passwords på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde,« siger Asger Højen Danielsen, som er business manager i Rambøll, i en pressemeddelelse.

Alligevel konkluderes det i 'It i praksis'-undersøgelsen, at danskerne har en »sikker digital adfærd«. Det sker blandt andet med henvisning til, at 56 pct. af de adspurgte svarer, at de ved, hvad de kan gøre for at mindske risikoen for hackerangreb, og 62 pct. siger, at de ved, hvad de skal være opmærksomme på, når de åbner mails og surfer på nettet.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
8. oktober 2018 kl. 19:52

Paragon hard disk manager laver backup af hele boot-disken med jævne mellemrum. Acronis True Image suger data fra mine data drev ned på et skjult lager som virus ikke kan tilgå. Begge programmer bruger inkrementelle backups, så de lagrer kun ændringer. Dvs. backuppen kan gå langt tilbage i tiden uden at fylde meget. Hvis backup disken bliver fyldt op, så bliver de ældste data slettet. Acronis kan også kryptere data og lægge dem ud i skyen helt automatisk. Man krypterer naturligvis også sin off-site backup. Og ja, alt sammen under Windows 10.

20
4. oktober 2018 kl. 09:18

Jeg kan anbefale Arq backup. Data krypteres inden transmission og kan så lagres i adskillige revisioner hos en cloud-provider.

Det var måske en mulighed at kryptere data først. Men jeg tænker nu at min NAS i skakten gør et godt arbejde og hvis jeg kan få en kammerat til at være min off-side (og jeg hans) så ville det være en god løsning.

Generelt er jeg imod cloud. Det er en illusion. Det er jo bare en andens server. I princippet kunne det lige så godt være min server hos en kollega eller ven jeg kaldte for cloud.

19
4. oktober 2018 kl. 09:11

Og et eller andet sært forleden (programcrash med nogle smadrede sektorer?)

De gange jeg har oplevet sektorfejl har det altid kommet bag på mig hvor kort tid jeg har til at tappe data ud førend disken er helt færdig. Flere gange har jeg siddet grædende tilbage med tabt data.

Jeg lovede mig selv sidst at næste gang jeg oplevede sektorfejl på en disk så skulle den tappes øjeblikkeligt og smide ud.

18
3. oktober 2018 kl. 16:43

Der findes en glimrende løsning til PC leveret af Paragon. De har endda en gratis udgave af deres Paragon Backup. Den laver en ekstern virtuel disk kopi af den interne disk med incremental opdatering.

Apple OSx er født med Timemachine, som kan sættes til 1 gang pr. time at lave incremental backup. Her gemmes filerne i generationer, så man kan vende tilbage til hvordan det så ud for 1 uge siden. Timemachine skal ved tilslutning af lokal USB disk næsten ikke konfigureres. Du bliver spurt første gang USB disken tilsluttes om den skal bruges til Tmemachine. Svares ja, så kører løbet.

17
3. oktober 2018 kl. 16:06

Jeg har en lokal backup og to uafhængige off-site backups. Bekymret? Much. Har jeg haft brug for det? Meget lidt. Jeg havde et diskcrash på en maskine engang i 90'erne. Og et eller andet sært forleden (programcrash med nogle smadrede sektorer?), hvis omfang er uklart. Det eneste, jeg ved røg, var licensen til et program. Den var nem at finde igen. Så jeg skal lave en sammenligning for at se, om der er røget andet spændende. .

16
3. oktober 2018 kl. 15:49

Nu er det jo mest telefonbog og billeder som ligger på de fleste telefoner.

Men hvis man har en Google konto på en Android telefon, får man nemt og hurtigt en løbende backup og synkronisering. Apple har helt sikkert, noget tilsvarende, hvis ikke de var først :-)

Det er mange år siden jeg haft et usb stik i min telefon, eller tænkt på backup. Selv når jeg får ny, så installere jeg bare google konto og synkronisere min konto, og resetter den gamle telefon.

Dropboks tager sig af min billeder, men det er kun fordi jeg ikke vil give google adgang til det.

Det samme gør sig jo også gældende for PC og Tablet. Det meste har man "backup" af i skyen, eller man kan hente det igen.

Så det eneste man skal tage backup af er sine billeder, hvis man ikke har plads nok i skyen.

Så tror ikke der er mange mennesker der græder mere. En lokal USB til Windows backup virker ikke særligt godt, synes jeg. Med Windows ender man alligevel tit med en total installation.

Men alle ret i at windows ikke separere bruger data fra andre programmer særligt godt. Man kan godt se at OS, som i mange andre sammenhæng, ikke er tiltænkt flerbruger løsninger, både med hensyn til sikkerhed og kørsel 24/7.

De mangler et /home Bruger selv at lave et separat drev til Persondata kaldet h:/home og flyter så desktop og bruger data til det. Herunder også dropbox mappe og andet.

Det kan anbefales, også at dobbelt op på "sky" mapper som.

/home/bruger_1/sky_data/dropboks/dropboks

Det betyder man meget nemt kan lave et ekstra lag, så man kan separer data ud efter bruger og enheder som.

/home/bruger_1/sky_data/dropboks/dropboks/desktop_pc1_1

-Når man har installeret DB, luk synkronisering, ind under administration. Flyt brugerdata fra standard og til/fravælg de directory man vil have synkroniseret. Det virker ret godt.

Bare lige min 10 cent

15
3. oktober 2018 kl. 15:01

Jeg ved det! Men jeg nægter at smide mine data ud i skyen.

Jeg kan anbefale Arq backup. Data krypteres inden transmission og kan så lagres i adskillige revisioner hos en cloud-provider. Jeg bruger det til de data som er uerstattelige, i.e. fotos og videoer af ungerne. Alt andet kan principielt genskabes (omend jeg har lagt mange, mange timer i mediekonvertering) - men lige dét kan aldrig erstattes.

14
3. oktober 2018 kl. 14:54

I dit scenarie, Peter, skal der kun en mindre brand til før alt dit data er væk. Man skal næsten have det kritiske off-site.

Jeg ved det! Men jeg nægter at smide mine data ud i skyen. Det er mine data. Desuden er planen, at i tilfælde af brand om natten, flår jeg diskene så hurtigt som muligt ud af mine NAS-systemer og bagefter vækker jeg kæresten.

Men jo! i princippet har du ret. Jeg er ved at snakke med en kammerat om jeg ikke må stille en NAS op hos ham og synce backup-data til den. Så kan han gøre det samme hos mig. Jeg overvejer at lave et WLAN og noget VPN til formålet som så er dedikeret til denne backup.

13
3. oktober 2018 kl. 14:52

Det er simpelthen for besværligt fordi, som sagt, Windows smider filer overalt.</p>
<p>Forstå mig ret, det hele er jo en cost-benefit analyse. Afhængig af, hvor vigtig data er for dig, kan en backup måske betale sig, uanset hvor besværligt det er.

Det er jeg enig i og praktiserer selv, at noget er der backup af og andet er der ikke. Men hver gang jeg hører om nogen der har mistet alle billeder fra bryllupsrejsen, den afdøde far eller de første 5 år af barnets liv, tænker jeg bare: Arrrgh! Som andre skriver her i tråden, er der tjenester der giver de første GB gratis, og ubegrænset plads er ikke så dyrt.

Nej, man gider ikke udpege samtlige savegames, opsætninger eller dokumenter man skriver for at printe. Men det er ikke så svært at installere en backup app på telefonen eller udpege mappen med billeder og hjemmevideo.

Min pointe er: Det er OK ikke at tage backup, men så skal det gerne være en velovervejet beslutning og man skal ikke komme og græde når data forsvinder.

12
3. oktober 2018 kl. 13:49

For ca 10 år siden anskaffede jeg en Synology NAS med 1 stk 320GB disk. Den skulle primært bruges til at lagre ugentligt backup fra min server på nettet 24 timer i døgnet. Det kørte fint i en række år.

Men for ca 4 år siden medførte en uventet afbrydelse af strømmen, at NAS viste sector fejl på disken efter boot, så var gode råd dyre. Synology NAS havde en funktion der kunne lave backup på USB disk, og det havde jeg brugt, man da jeg nu sammenlignede indhold på NAS med indhold på USB disk, var der forskelle i indhold (ikke data på dårlige sektors), backup fuktionen fra Synology var altså ikke 100%. Efter lidt check af data og reboot af NAS et par gange forsvandt fejl og den kører stadig, men er nu mere til midlertidig data.

Efterfølgende købte jeg 2 x 1TB USB diske, opdelt i A og B. Data fyldes på A, og via rsync sikres at A og B altid er ens, de gemmes så forskellige steder. Jeg har også en mindre C med den vigtigste del, der gemmes eksternt. I forhold til hvad USB diske koster nu, en billig løsning.

11
3. oktober 2018 kl. 13:35

I dit scenarie, Peter, skal der kun en mindre brand til før alt dit data er væk. Man skal næsten have det kritiske off-site.

10
3. oktober 2018 kl. 10:25

Jeg har i tidens løb haft en del løse hdd'er liggende der langsomt er gået i stykker med min data på. Det værste var dog nogle IBM-diske tilbage i starten af 00'erne. Vi var tre kammerater der købte identiske diske. De gik i stykker samtidig inden for en uge, efter få år. Vi kunne så læse at de keramiske kuglelejre smuldrede og at det var et kendt problem. Siden har jeg haft flere liggende diske der gik i stykker. Jeg har forsøgt at pumpe min hjerne med youtube-gør-det-selv og på et tidspunkt forsøgte jeg at genoplive en gammel disk der var stået af med reservedele fra en identisk ny disk. Jeg overførte 'reservedelene' uden held og smed hele lortet i skraldespanden. Efter den tur gav jeg op og købte en Synology-NAS og stak to 8TB i mirror ind i den og placerede den i skakten i lejligheden. Så satte jeg Windows FileHistory op og det kører som en drøm. Jeg har haft brug for det nogle gange, men udover det fede i at kunne kigge tilbage og hente gamle filer op så er der også en stor tryghed i at man ikke behøver at være 200% sikker på at når man sletter så er det for bestandigt.

Det eneste problem jeg har med FileHistory er en bug der gør at hvis man gemmer backup på netværksdrev så anvender FileHistory Windows Credential Manageren til at gemme bruger og password samt UNC. Det er ikke skide smart hvis man fx får en keylocker ind der gerne vil browse alle ens seneste UNC-stier - den har så uhindret adgang til min backup-sti på NAS'en...

Udover det har jeg FreeNAS stående med 8TB*2 i mirror som opbevarer mine DVD'er og blurays i Plex Server, samt akkumulerede dokumenter og gamle opgaver, projekter, telefon-backups osv.

Jeg er færdig med at tage chancer og miste data.

9
3. oktober 2018 kl. 10:09

At data ligger mange steder håndterer jeg ved at udpege hver destination jeg ønsker at tage backup af.

Det er simpelthen for besværligt fordi, som sagt, Windows smider filer overalt.

Forstå mig ret, det hele er jo en cost-benefit analyse. Afhængig af, hvor vigtig data er for dig, kan en backup måske betale sig, uanset hvor besværligt det er.

Men for den gennemsnitlige dansker er det simpelthen langt ude besværligt. Det ville blive meget, meget nemmere at overbevise danskere om at tage backup hvis de bare kunne smide $HOME, bestående af måske 40GB data, på en backup, frem for at smide en 1TB harddisk på backup. Man kan jo få 40GB data i skyen nærmest kastet i nakken. 1TB er en meget anden sag.

Generelt enig, dog vil jeg sige at har du brugermappen har du rigtig mange ting. Ellers kan der være data i den skjulte %PROGRAMDATA% folder. Rigtig mange spil smider faktisk save-games i enten "gemte spil" eller "documents". Dette har så resulteret i, at jeg har lavet en anden mappe til documents da den ellers er umulig at navigere i.
Men grundlæggende, har du styr på %PROGRAMDATA% og appdata/local & roaming - så er du godt kørende.

Jo, og %PROGRAMDATA% ligger under din brugermappe (selvom den er skjult)

Men Windows bruger den kun, hvis programmet IKKE kører i kompatibilitetstilstand for Windows XP eller nedefter og IKKE kræver administratoradgang, og er installeret i Programmer. Er den installeret på F:, f.eks., lægges data på F:\ sammen med programmet.

Og ja, My Documents\My Games bliver ofte brugt til savegames, og de er ikke engang konsistente om det. Data lægger sig i USER\Games, USER\My Games, User\Documents\Games, User\My Documents\My Games, USER\navnPåProgram, USER\My Documents\NavnPåProgram, USER\My Documents\NavnPåFirma\NavnPåProgram, osv.

Totalt mareridt. Umiddelbart vil jeg mene, at den eneste måde at rydde op på, er en sandbox.

8
3. oktober 2018 kl. 09:50

Anyway, ganske enkelt helt uenig. Windows smider bruger filer overalt. Ja, der ligger ting i din brugermappe, men applikationer du kører som bruger har rettighed til at lægge filer på næsten hele disken, og det gør de. Utrolig mange spil vil f.eks. lægge deres save games sammen med deres executable.

Generelt enig, dog vil jeg sige at har du brugermappen har du rigtig mange ting. Ellers kan der være data i den skjulte %PROGRAMDATA% folder. Rigtig mange spil smider faktisk save-games i enten "gemte spil" eller "documents". Dette har så resulteret i, at jeg har lavet en anden mappe til documents da den ellers er umulig at navigere i. Men grundlæggende, har du styr på %PROGRAMDATA% og appdata/local & roaming - så er du godt kørende. Selv laver jeg shadowcopy til min NAS - det er en backup funktion der vil noget. :-)

7
3. oktober 2018 kl. 09:20

Selvfølgelig får jeg skrevet forkert... jeg mener naturligvis 8TB, haha.</p>
<p>Hvis det var 8GB så kunne det jo ryge ned på USB stik. Lidt overrasket over, at du faktisk troede, at det ikke var en fejl. Windows kan dårligt nok installeres på et 8GB drev.</p>
<p>Anyway, ganske enkelt helt uenig. Windows smider bruger filer overalt.

Det er jo dit eget valg - bare det er et velovervejet valg.

Personligt har jeg 5 TB data i skyen og ialt 10 TB på en NAS i RAID 6 (to diske i reserve). På den måde har jeg valgt en mellemting, hvor de vigtigste data automatisk ryger op i skyen og andre godt kan forsvinde.

At data ligger mange steder håndterer jeg ved at udpege hver destination jeg ønsker at tage backup af.

Men det kræver da noget tid at sætte op og $10 om måneden. Diske på 10 TB er da heller ikke billige når NASen pt har 4 stk og kan have 5. Til gengæld har jeg hjulpet mange kammeraeter hvis computer eller eksterne harddisk var død. Den vej ønsker jeg ikke billeder og video af mine børn skal gå.

Når det er sagt skal man huske, at enhver kopi af data kan forsvinde. Selv Google eller Amazon kan gå konkurs eller miste data og det kan uheldigvis ske samtidig med at éns egen computer afgår ved døden. Men med en backup får man trods alt en chance mere.

6
2. oktober 2018 kl. 20:53

Jeg vil tro de fleste normale Windows brugere har deres mail hos Microsoft, Apple eller Google. Så i tilfælde af fejl er det bare at geninstallere Windows eller købe ny PC :-)

Privat har jeg været 100% Linux bruger siden Microsoft droppede WindowsXP. Linux har en stærk sikkerhed der gør at en normal bruger ikke kan noget ud over home directory. Desuden gemmes alt i tekst filer, så overskueligt at lave backup. Enig i at de fleste Linux distributioner mangler et godt backup værktøj. Jeg har mine egne scripts bygget over de sidste 15 år, der jævnligt tager backup af alt der ikke kan genstalleres.

På arbejde er jeg tvunget til at bruge Windows10. Nogen gange er jeg overrasket over hvor data gemmes, hvad der gemmes og hvor meget. Mens jeg så arbejder vil Windows10 pludselig i baggrunden installere opdateringer, og vupti bede om reboot alt imens diverse mange applikationer er åbne, så er det tid til kaffe. Sker der en fejl, vælger vores support at reninstallere Windows10, fremfor bruger tid på at undersøge hvorfor fejl opstod.

5
2. oktober 2018 kl. 19:40

Nogle bruger et crash til at rydde op i alle de data man ikke har brug for mere

4
2. oktober 2018 kl. 18:26

Selvfølgelig får jeg skrevet forkert... jeg mener naturligvis 8TB, haha.

Hvis det var 8GB så kunne det jo ryge ned på USB stik. Lidt overrasket over, at du faktisk troede, at det ikke var en fejl. Windows kan dårligt nok installeres på et 8GB drev.

Anyway, ganske enkelt helt uenig. Windows smider bruger filer overalt. Ja, der ligger ting i din brugermappe, men applikationer du kører som bruger har rettighed til at lægge filer på næsten hele disken, og det gør de. Utrolig mange spil vil f.eks. lægge deres save games sammen med deres executable.

Det er heller ikke ualmindeligt, at man har en mappestruktur, hvor en fil eller flere får en samlet sti, der overskridet den maskimale grænse. Den eneste fiks er at smide det ud i roden. Jeg har f.eks. adskillige git repositories liggende direkte i C:, fordi hvis jeg rykker dem ind, så holder SASS e.l. op med at virke, fordi node_modules mappestrukturen bliver for dyb.

Og naturligvis har du data på flere drev, hvor du skriver på hele drevet.

Jeg håber ikke du tror, at du kan backe din vigtige personlige data op bare ved at kopiere din brugermappe. Det kan man ikke.

3
2. oktober 2018 kl. 16:05

Efter min mening så er mange brugere ikke interesseret i backup, det kan være at de oplever et data tab og at de i den situation er ærgerlig over den manglende backup, men så er det for sent

Det koster som minimum en lille indsats at få taget backup, det er her det kniber, hvis man ikke gør noget, så er der ingen backup

Nogle brugere forveksler synkronisering med backup, et eksempel er onedrive, her tror mange at det er backup

2
2. oktober 2018 kl. 15:37

sjovt, jeg har skullet redde mine windows-maskiner et par gange, og det meste af det man vil redde ligger under c:\users[minbruger] og så har jeg rimelig godt styr på hvor de få andre mapper de spændende ting ellers ligger i. Hvis det er kun 8GB, så back sguda det hele op! -Så dyr er en terabyte-disk da hellerikke!

Bruger selv Resilio i gratisudgaven, som backer op til en NAS og til en kammerats NAS (og hans til min) så der også er offsite-backup. det er nemt at sætte op, og findes til både windows og linux.

Da fruens harddisk stod af, var det bare at reinstallere windows, og sætte IMAP-mailkonti op igen, og kopiere dokumentmappe og skrivebordsmappe ind igen fra NAS og så var hun kørende. Det eneste hun mistede var de rettelser i det åbne dokument, som Word ikke havde nået at autosave.

1
2. oktober 2018 kl. 15:16

Jeg tager ikke backups af mine Windows maskiner derhjemme, fordi det er håbløst besværligt. Jeg har over 8 GB data spredt ud over 5 drev, og kun meget lidt af dataen er faktisk min data, mens resten er installeret data (dvs. programmer) som let kan installeres igen, skulle uheldet være ude.

Det er fuldstændig umuligt at holde de to ting adskilt på et Windows system, og det er et stort problem, som ikke kan lægges for danskerne. Vi har ikke alle råd til, eller lyst til, at købe adskillige store backup diske bare for at fylde dem med ting vi alligevel har andetsteds (kan downloades fra nettet eller installeres fra installationsskiver).

Desuden kommer Windows ikke med et godt backup værktøj. Mine erfaring er generelt, at det går i stå, ikke kan startes, ikke kan standses, ikke vælger de mapper jeg beder det om, at der er to af slagsen (en fra Win7 og en fra Win8), osv.

macOS gør det lidt bedre, Linux gør det rigtig godt, så jeg håber folk med disse systemer er bedre til at backe up. Linux kommer til gengæld ikke som standard med et backup utility, men har hørt godt om Duplicati. Duplicati findes også til Windows, men så længe jeg ikke kan seperere personlig data fra anden data er det ligemeget.