Dansk udvikler: Rigtigt at droppe Umbraco v5 nu

Bedre nu end om et halvt år. Sådan lyder reaktionen fra dansk Umbraco-udvikler efter nyheden om at droppe den kun fire måneder gamle version 5 af det danske open source-CMS.

Det er bedre at droppe Umbraco 5.0 nu end om et halvt år, hvor mange sandsynligvis ville sidde med næsen dybt begravet i projekter baseret på den nyeste version af det danske open source-CMS.

Det mener systemudviklerchef Thomas Nielsen fra det vejlensiske webbureau Skybrud.dk efter onsdagens nyhed om, at den videre udvikling af Umbraco version 5 droppes efter kun fire måneders levetid.

I stedet satses der nu på et forbedre kodebasen til den ældre v4, forklarede Umbraco-stifter Niels Hartvig i et interview med Version2 tidligere på dagen.

Læs også: Umbraco skrotter 4 måneder gammelt CMS

»Det er selvfølgelig en drastisk besluntning, men hvis de ikke mener, at de kan stå inde for v5, er det en fornuftig beslutning. Og det er også bedre, at de gør det nu end om et halvt år,« siger Thomas Nielsen til Version2.

Thomas Nielsen er ikke selv nået at gå i gang med webprojekter baseret på Umbraco v5. Men han blev i maj niveau 2-certificeret i Umbraco v5 og har dermed brugt tid og kræfter på at lære den nye version bedre at kende.

Blandt de store nyheder i Umbraco v5 finder man blandt andet overgangen fra webforms til designmønsteret Model View Control Pattern. Men også det XML-baserede sprog XSLT er blevet skiftet ud med Microsofts alternativ Razor.

Thomas Nielsen mener dog ikke, at certificeringen har været spild af tid, selvom v5 nu droppes.

»Kurset har givet mig rigtig meget. Og så har jeg tidligere på dagen modtaget en e-mail fra Umbraco om, at de vil afholde nogle seminarer for os, der har været på kursus. Så kan vi blive undervist i at anvende det, vi har lært, på v4 i stedet,« siger Thomas Nielsen.

Dagen igennem er der tikket reaktioner fra flere brugere ind på det sociale medie Twitter.

Nogen mener, at det var den helt rigtige beslutning at trækket stikket ud til Umbraco v5 nu.

Andre ærgrer sig over beslutningen.

Du kan læse Umbraco-folkenes officielle blogindlæg om beslutningen, hvor det også fremgår, at Umbraco 5.2 fortsat vil blive supporteret i en periode. De fraråder dog at sætte gang i nye projekter baseret på Umbraco v5.

Umbraco er baseret på Microsoft ASP.NET og bruges til at håndtere og offentliggøre indhold på hjemmesider verden over.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Niels Hartvig

Janus,

Vi indrømmede vores fejl offentligt uden omsvøb, ligeså snart vi blev det bevidst. Det ville du også vide hvis du tog dig tid til at se videoen.

For kunder bør det også langt at foretrække, fremfor at blive holdt for nar i flere år.

Det er ikke første gang at nogen bliver klogere, men måske en af de første at nogen har modet til at gøre det rigtige - nemlig at handle på ny viden uanset hvor ubekvemt det måtte være.

Tænk hvis offentlige IT-projekter turde det samme.

 • 8
 • 1
#6 Pauli Østerø

Bjørn, prøv at forklar det til dem som har mistet sit job på grund af dette, har brugt mange-tusindvis af kroner på rejser, codegarden m.m., og bureauer som skal fortælle deres kunder at de seneste 2 måneders arbejde er spildt.

Jeg er rimelig sikker på at de er nok så ligeglade med alle de gode meninger og intentioner der måtte ligge bag.

 • 1
 • 1
#9 Pauli Østerø

Niels, hvordan præcis er du mener at Randy McCluer er en anonym kommentator?

Og hvordan er det lige hvor jeg arbejder har noget med min kommentar at gøre. Det er en reel objektiv observation over hvordan alle der lovpriser beslutningen for at dræbe V5 kun fokuserer på de tekniske og community-mæssige aspekter, og åbenbart glemmer at der også findes en virkelig verden udenfor Codegarden-boblen med firmaer og mennesker der forsøger at drive en forretning.

 • 1
 • 0
#10 Niels Hartvig

1) At du arbejder for Composite er selvfølgelig relevant og at dele den information vil gøre det muligt for de fleste at vurdere din objektivitet. At du vælger ikke at gøre det i den debat hvor det har relevans øger risikoen for at man kan betvivle din motivation 2) Du henviser til http://umbraco.com/follow-us/blog-archive/2012/6/13/v5-rip.aspx#comment-... hvor han skriver "This news may actually cost me my job..." og senere i indlægget " My boss is taking the news better than I am,". 3) Du skriver "prøv at forklar det til dem som har mistet sit job på grund af dette".

På denne baggrund synes jeg det er fair at du henviser til de steder hvor folk har mistet deres job.

 • 4
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere