Dansk udvikler i ordkrig med Post Danmark om fire T-shirts fra Github

3. juli 2013 kl. 06:2939
Fire T-shirts fra firmaet bag webtjenesten Github er strandet i den danske told. Det var nemlig en gave til en dansk udvikler, men ifølge toldreglerne skal han betale for dem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har du nogensinde været til it-konference i USA og fået en kuglepen med logo som gave? Måske en afstresningsbold eller en pudseklud?

Det korrekte svar er nej. I hvert fald ifølge Post Danmark. For ifølge dem kan virksomheder slet ikke give gaver.

»Hvornår er det en gave? Når både afsender og modtager af gaven er privatpersoner og der ikke er penge involveret mellem parterne. Er afsender eller modtager en virksomhed er der altså ikke længere tale om en gave,« kan man læse på Post Danmarks hjemmeside.

Det problem rendte den danske udvikler Kasper Tidemann ind i, da han uden at bede om det modtog fire T-shirts fra kodedelingstjenesten Github som plaster på såret over et besøg, der ikke blev til noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men eftersom Github er et firma, var det ifølge Post Danmark ikke en gave, og der skulle derfor betales moms og importgebyr for pakken, som Kasper Tidemann gentagne gange blev bedt om at oplyse den korrekte indkøbspris på. Det var i sagens natur ikke nemt.

Efter en længere mailudveksling, der kan læses her, gav Kasper op og meddelte, at han ikke ønskede at modtage T-shirtsene.

»Jeg går stærkt ud fra, jeg får en art bøde. Jeg synes jo bare, det er lidt fjollet, at man ikke må modtage gaver fra firmaer, for det sker jo hele tiden,« siger Kasper Tidemann til Version2.

En pressemedarbejder fra Post Danmark oplyser, at man hos Post Danmark bare følger de regler, Skat har stukket ud.

Post Danmark har senere kontaktet Kasper Tidemann og beklaget det absurde mailforløb. Kasper skal nu tage stilling til, om han ønsker at modtage T-shirtsene og betale moms og importgebyr, eller om de skal sendes tilbage til San Francisco, hvor Githubs hovedkontor ligger.

Skat er ved redaktionens deadline ikke vendt tilbage med en præcisering af reglerne, og en forklaring på, om man gør sig selv til kriminel, når man modtager firmakuglepenne til konferencer i lande udenfor EU.

»Man snyder vel staten for en masse indtægter fra T-shirts og reklamekuglepenne,« siger Kasper og griner.

»Jeg har faktisk en reklamekuglepen liggende, som der står Skat på. Det er noget fjollet noget.«

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
5. september 2014 kl. 07:23

Der er da en relation til Løkkes tøj sag her.

Skat vil ikke anerkende at firmaer sender gaver. Men det her er jo teknisk set ikke en gave, det er reklameartikler, og kan ikke bruges anderledes idet der er trykt logo på tingene.

I øvrigt så sælger github disse tshirts som en form for finansiering/merchandice. Altså man køber dem for at støtte github. Det er dog ikke det Kasper gør. Altså værdien må modsvare Githubs indkøbspris, som næppe overstiger 50 Kr. Problem solved.

35
4. september 2014 kl. 09:45

Jeg mener ikke, der er procedurer for returnering af post til afsender i tilfælde af manglende toldbetaling. Jeg har selv modtaget en pakke, hvor beløbet var under DKK 80,-, men hvor det af en eller anden grund blev told- og momsbelagt, så det samlede beløb blev over kr. 250,-. Jeg opgav at argumentere, afskrev pakken, og bestilte i stedet en ny vare.

Nogle uger senere fik jeg den oprindelige pakke leveret til døren, dog nu som rekommanderet brev. Jeg skrev ikke selv under.

Summa summarum har jeg nu to ens artikler, og har ikke siden hørt fra hverken Post Danmark eller SKAT.

34
4. september 2014 kl. 01:30

@Kasper Tidemann - jeg nærer en dyb beundring for din positive tilgang i dine mails til Post Danmark. Jeg tror at mange (de fle.. alle) vil have løftet retorikken ned på et helt andet niveau end troet muligt.

Det er imponerende som de ikke kan læse hvad du skriver, men bliver ved med at skrive det samme. Det må være en medarbejder der ikke har særlig meget overskud i sit anonyme liv.

Men cadeau til din retorik! Flot!

mvh Thomas Skipper

32
8. august 2013 kl. 17:01

Jeg har slåsset med postDKs helt utrolige inkompetente import afdeling - jeg forstår efter at havde læst kaspers korresspondence HVORFOR de simpelthen nægter at underskrive emails .. - deter virkelig beklageligt men jeg tror simpelthen ikke det er en BOT der har sendt de mails men derimod en GODKENDT postdk medarbejder .... - hvordan sender jeg en kopi af min LANGE LANGE korrespondence og KLAGE til postdk ...her til version2 ...

Mit endte med at de sendte min pakke retur til kina ... selvom den havde en værdi på 9.95$ som var dokumenteret via faktura, via et cached screenshot af vare siden på sælgers site i kina ....

36
4. september 2014 kl. 09:50

Mit endte med at de sendte min pakke retur til kina ... selvom den havde en værdi på 9.95$ som var dokumenteret via faktura, via et cached screenshot af vare siden på sælgers site i kina ...

Sammenlagt må man forsigtigt antage, at prisen på sagsbehandling + returnering af vare til Kina nok har oversteget den potentielle "indtægt" ... Med mange længder.

Fik du en bekræftelse fra Kina på, at din vare rent faktisk var blevet returneret? Jeg har som beskrevet ovenfor en lidt anden erfaring med pakker, man ikke vil kendes ved.

33
8. august 2013 kl. 17:34

Mit endte med at de sendte min pakke retur til kina ..

Min pakke fra DealExtreme lå i Danmark präcis 15 minutter i fölge track & trace för den rög tilbage til Kina.

Post.dk prövede stadigväk at ekstrahere deres gybyr for "toldbehandlingen" men det var nok fordi det var Jul så Skat.dk må have väret ekstra opppe på dupperne hele December måned.

31
4. juli 2013 kl. 10:43

Jeg synes denne afrundning på historien er fantastisk:

Kasper skal nu tage stilling til, om han ønsker at modtage T-shirtsene og betale moms og importgebyr, eller om de skal sendes tilbage til San Francisco, hvor Githubs hovedkontor ligger.

... fordi det har han ikke allerede gjort meget tydeligt i hans mange emails?

29
3. juli 2013 kl. 14:27

Jeg har lige modtaget en t-shirt fra dem, hvorpå der på klistermærket står:

"Promotional Gift Clothing. Value: $0.01"

Det kan dog godt være at tolderne ville have givet mig kamp til stregen hvis de rent faktisk kiggede på den.

28
3. juli 2013 kl. 14:03

Når Thomas Bjørn vinder en spritny Audi ved at lave hole-in-one på et strategisk rigtigt hul, så vinder også kun en Audi, men ikke de to næste fiktive biler der skal købes i form af registreringsafgifter.

Et eller andet sted er det jo fair nok, ellers ville alle jo bare deltage i konkurrencer i vildskab og spare afgifter. Bagatelgrænsen kan så diskuteres, for de 170kr som postdk skal have for at behandle deres kunder elendigt, kan nok ikke rigtigt anfægtes.

Men jeg kan ikke se nogen grund til ikke at tro på dem, når de siger at de bare gør som mafiaen fra "SKAT" siger de skal. PostDK forhandler jo ikke med deres kunders interesser for øje, kun deres egen profit i form af ekspeditionsgebyret på 170kr. Svineriet med at opkræve moms og told af forsendelser som langt overstiger varens pris, får vi desværre nok aldrig nogen til at gøre op med, der er alt for mange penge i det.

23
3. juli 2013 kl. 12:49

Prisen for 4 T-shirts er vel maximal 40,- kr, men ellers skal du tale med Bonniers, de sender mig gaver for bladabonnementer, som koster over 400,- kr, men over for told og skat påstår de stadig at det er under 80.- kr. Den sidste gave var en Ryobi 4 V lithium skruemaskine til under 80,- kr. Se link i bund.

Så nægt modtagelse, lad Postdanmark øge sig med at sende pakken retur, og bed så firma i USA om at sende dig T-shirts privat, som sponsor gave, med en proforma faktura under 80,- incl fragt, så er der styr på det.

Ellers undre mig over at jeg kan købe lommelygter og LED Elpære i Kina og få den sendt til mig med Luftpost, for mindre ind hvad der koster at sende et brev i Danmark.

Denne gave er sendt til mig fra Norge, med angivelse af værdi under 80,- kr.

http://goerdetselv.dk/tilbud/25531/form/gds

22
3. juli 2013 kl. 12:37

For år tilbage fik jeg tilsendt en kasse CD'er med opensource software som vi skulle uddele gratis på en opensource konference. De blev sendt til mig privat og jeg fik sammen med pakken en opkrævning på 1200kr. pakken blev bare leveret, så jeg kunne ikke nægte at modtage. Dermed måtte jeg også bare tage regningen også.

21
3. juli 2013 kl. 12:27

Hej alle i tråden.

Først og fremmest må jeg understrege at jeg fortsat synes det er ærgerligt at GitHub ikke må sende mig fire t-shirts uden det koster 298 kr. SKATs indstilling til det desuagtet, så er det synd, for 1) det er gjort i en god mening og 2) det er samtidig noget, som mange af os enten har oplevet eller kommer til at opleve.

Læs i øvrigt gerne mit opfølgende indlæg her, som er skrevet med et glimt i øjet: http://www.kaspertidemann.dk/opfolgning-pa-dagens-historie/

Derudover synes jeg Finn Aarup Nielsens idé om at GitHub køber annonceplads på mig til 10 cents, så jeg derigennem kan få eksportstøtte, er fantastisk. Det er da god humor. :)

Dbh. Kasper

17
3. juli 2013 kl. 11:02

Sådan en nonsens kommunikation fra toldvæsenet er desværre mere reglen end undtagelsen. F.eks. har jeg fået et brev hvor der stod at en af måderne jeg kunne oplyse værdien på var ved en erklæring fra leverandøren, hvor der også stod oprindelsesland, efter at have send sådan en til dem fik jeg præcist samme brev igen. Det virker også til at toldvæsenet har en special langsom håndtering for private pakker, jeg har lige fået en fra Kina på super express (3 dage), men da toldvæsenet fandt ud af at det var en privat pakke, så skulle den ligge over i 24 timer ved dem.

16
3. juli 2013 kl. 10:56

Jeg smugler bit igennem den danske told. GitHub er en freemium service så når jeg ikke betaler abonnement kan man måske betragte det som gave den plads jeg har tilrådighed.

Jeg kan se at en gaves værdi fastsættes til handelsværdien. En tom konto på et website har vel normalt ingen handelsværdi, men f.eks. https://twitter.com/sex og https://github.com/dhh har vel værdi?

15
3. juli 2013 kl. 10:52

Jeg giver Michael helt ret. Det er latterligt at du kan tage ud og hente varerne praktisk taget gratis, men at hvis du får dem sendt, så skal der told og moms på.

Jeg læste en gang at Post Danmark ikke engang må opkræve denne dummebøde, men at de rent faktisk skal give dig muligheden for selv at udfylde de nødvendige papire - dette er dog i praksis ikke muligt. Her er et link:http://www.business.dk/diverse/forbrugere-kan-ikke-slippe-toldgebyr-til-postdanmark

Jeg vil VIRKELIG håbe at Version2 redaktionen ville grave lidt mere ned i dette, trods det ikke er decideret IT relateret, fordi alle andre har hvis bare dysset det ned... Det er vel egentlig relevant ved import af IT?

Jeg importerer selv enormt mange pakke fra Kina, men er efterhånden overgået til at hive dem ind via England da man så undgår al told/moms/skat fuldstændigt, og priserne er næsten de samme. Ellers så bare hold jer under 80 kroner, så går det for det meste smertefrit.

12
3. juli 2013 kl. 10:43

"Du skal også sende os en kopi af en bankudskrift fra din bank på det beløb som er trukket." Øhhh...

Læser man emailene en for en får man fornemmelsen at der er et email-problem hos Post Danmark eller at deres chatbot er gået amok. Omkring 14:36 synes de også selv at opdage det. :-)

Måske kunne GitHub købe en t-shirtsbæring for 10 cents? Hvis Kasper Tidemann tager t-shirtene på fungerer han jo som reklamesøjle for GitHub og det har vel en værdi? Måske kan han så få eksporttilskud.

9
3. juli 2013 kl. 10:30

Det er jo helt vildt som SKAT fører sig frem. Der er i den grad brug for at de bliver sat hårdt på plads, ellers må vi jo bekæmpe dem på samme måde som man bekæmpede Gestapo på dengang da de førte sig frem.

8
3. juli 2013 kl. 10:24

Man kunne have anlagt den holdning at værdien for T-shirts'ene var den store reklameværdi som der er for Github i at Kasper Tidemann bærer disse.

Og at værdien derfor er negativ, og de vil blive nødt til at trække denne fiktive værdi fra, og sende nogle penge med , når de udleverer dem.

(svampetrip off)

K

7
3. juli 2013 kl. 10:22

Jeg har nogle fine Post Danmark kuglepenne, som jeg fik af dem i gave sidste år..

5
3. juli 2013 kl. 09:33

Jeg fik engang en pakke med ubetydeligt indhold fra Hong Kong. Den konfiskerede PostDK, og sendte mig i stedet et afpresningsforsøg per brev. Man skal ikke lade sig intimidere af bøller, så jeg smed brevet i skraldespanden. Samtidig bestilte jeg en ny dims fra Hong Kong, som dukkede op på min bopæl nogle uger senere. Endnu et par uger senere, besluttede PostDK sig for at levere min tidligere konfiskerede pakke. Den blev udleveret af en postmand til en person i husstanden mod en signatur.

En uges tid senere dumpede endnu et afpresningsbrev ind. Denne gang var der en email-adresse i bunden, som man kunne skrive til, hvis man ikke havde modtaget pakken. Så jeg smed brevet ud, og skrev i en email, at jeg ikke havde modtaget pakken.

Hørte aldrig fra dem siden. Har nu to dimser fra Hong Kong.

6
3. juli 2013 kl. 09:54

Så moralen i din optik er at lyve og unddrage dig skat. Flot, Martin.

13
3. juli 2013 kl. 10:47

Så moralen i din optik er at lyve og unddrage dig skat. Flot, Martin.

Lyve? Hvordan udleder du det? JEG modtog aldrig pakken. Tværtimod var jeg indforstået med, at de kunne beholde den. Alligevel leverede de den på min adresse.

At unddrage skat er en folkesport i et land, hvor man allernådigst får lov at beholde omkring 40% af ens værdiskabelse, så det har jeg ikke noget problem med. Men det er en hel anden diskussion, som intet har at gøre med det, jeg skriver om. Værdien af pakkens indhold lå under "bagatelgrænsen".

11
3. juli 2013 kl. 10:37

Så moralen i din optik er at lyve og unddrage dig skat. Flot, Martin.

Der er ikke rimelighed, eller fornuft i skatterne på importvarer fra udlandet, der bør være en bagatel grænse, og det er der ikke.. Man må tage 1146dkk af varere med ind i Danmark fra ikke EU lande, uden det medfører skatter/afgifter, så længe man personligt har dem med.

Så det har nu ikke så meget med at lyve og undrage skat, når man køber en vare i udlandet der ikke KAN købes i Danmark - det har jeg prøvet flere gange, så skal man betale op til 200% i afgifter og skatter på det, men rejste jeg til udlandet, og tog dem hjem i kuffereten, ville den samme vare ikke blive beskattet, selvom toldvæsenet fandt den i min kuffert.

Jeg nægter at betale mere for en vare, bare fordi jeg bor i det "forkerte" land. Der er ingen grund til disse toldbarriere - ikke andet end at stjæle fra befolkningen, bare fordi der er en mulighed for at stjæle.

Feks Jeg købte en bog fra USA, der ikke kunne købes lokalt i europa, prisen var $10, men forsendelsen var $23 - trælst men det var hvad det var. Altså $33 totalt set, tolden i Danmark var så på det fulde $33 beløb, altså ca 240 dkk, med told, gebyrere, m.v. ca 250dkk i afgift.. Det er ikke varens pris de forlange skatter og afgifter af, men derimod varens pris + fragt..

Jeg fortalte dem jeg nægtede at betale, hvor til de sage, så skulle afsender betale -> jeg sage held og lykke, 3 dage senere lage bogen i min postkasse uden gebyrer.. - da jeg havde betalt kontant, er der ingen måde at afsenderen ville betale moms, skatter og afgifter på enheden.

18
3. juli 2013 kl. 11:31

Der er ikke rimelighed, eller fornuft i skatterne på importvarer fra udlandet, der bør være en bagatel grænse, og det er der ikke.. Man må tage 1146dkk af varere med ind i Danmark fra ikke EU lande, uden det medfører skatter/afgifter, så længe man personligt har dem med.

Det er nu ikke korrekt at du ikke må have varer med hjem for mere end 1146 når du er ude at rejse. De 1150kr er grænsen når du køber varer i udlandet der sendes til dig, grænserne når du selv henter dem i udlandet er anderledes. Det sjove er dog at de er differentieret efter hvilket transportmiddel du har benyttet på rejsen :)

Sakset fra http://www.toldpriser.dk/toldregler (som har sakset fra skat.dk): ** Følgende regler gælder hvis du har varer med hjem fra et ikke-EU land:

Kommer du med fly eller skib fra et land uden for EU, må du nu have varer med hjem for 3.250 kr., uden at du skal betale told og afgifter.

Hvis du rejser med bil, bus eller tog fra et land uden for EU, må du have varer med hjem for 2.250 kr. uden at betale told og afgifter. **

14
3. juli 2013 kl. 10:51

Det kan være Martin slet ikke benytter sig af de fælles goder, som gratis undervisning, gratis lægehjælp, SU, tilskud til børnepasning, veje, politi, osv, som vi andre betaler til gennem skat, moms, told og afgifter.

Haha, læs lige ovenstående et par gange ...

"Gratis"? Som i: "koster ikke noget"?? Verdens dyreste folkeskole? Verdens dyreste sundhedsvæsen? Fælles goder? Som i: "verdens bedste folkeskole"?

Den var god ...

3
3. juli 2013 kl. 09:12

Bagatelgrænsen har i mindst 15 år ligget på 80 kr, men Post DK har øget deres dummebødegebyr fra 75kr til 160 kr inden for de seneste år, så hvor er lige sammenhængen?

Og ejendomsskatten på mit sommerhus er steget 115% i løbet af 10 år, til trods for det nu er mindre værd end i 2003 - og er min løn lige steget tilsvarende?

Med Skat skal man land nedbryde.

2
3. juli 2013 kl. 08:48

Det er så trist man sjældent har mulighed for at vælge Post Danmark fra, har selv oplevet lignende.

Varer sendt med UPS/FedEx har der dog aldrig været issues med.

4
3. juli 2013 kl. 09:14

Modtog en pakke fra USA, via FedEx som havde en pris á 0 kroner (erstatning af en defekt vare som allerede var betalt tidligere). Nu får jeg fakturaer fra FedEx på told og moms af værdien på den originale vare. Så det er altså også et problem for andre end Post Danmark/Nord :-(

1
3. juli 2013 kl. 07:22

Har med fordel fået pakker ind i landet fra bl.a. ubuntu hvor pakken blev mærket med merchandise og pris markeret som 0 kr....så det kan godt lade sig gøre.