Dansk udvikler: Derfor bliver populær Mac-editor open source

Det har været meningen fra begyndelsen. Men det er først nu efter fem års udvikling, at danske Allan Odgaard tør tage beslutningen og gøre den populære editor Textmate til open source.

Det har ligget i kortene siden den spæde begyndelse, at den populære editor Textmate en dag skulle blive fuldstændig open source.

Men det er først nu, at den danske skaber af Textmate, Allan Odgaard, har følt, at tiden var moden til at gå hele vejen.

Det fortæller han til Version2 oven på nyheden om, at hele Textmate-kildekoden på cirka 60.000 linjer bliver tilgængelig som open source.

Læs også: Populært udviklingsværktøj bliver open source i protest mod Apple

»Jeg har gerne villet gøre det fra begyndelsen af, men i starten havde jeg lille erfaring med at stå for et open source-projekt. Min bekymring har været, om jeg så også kunne tjene penge på det,« siger Allan Odgaard til Version2.

Textmate er blevet så populær hos ikke mindst webudviklere på Mac-platformen, at Allan Odgaard i flere år har kunnet leve af indtægterne fra editoren alene.

Læs også: Dansker bag succesværktøj til Mac styrer 40.000 kodelinjer med hård hånd

Ifølge Allan Odgaard er open source dog ikke noget nyt begreb i Textmate-sammenhæng.

Flere plugins og bundles til editoren er udviklet som open source-projekter i højniveausprog som for eksempel Python, hvilket det såkaldte dialogsystem til editoren er et eksempel på.

Det nye er derfor, at selve kernen i Textmate, som er skrevet i C++ og Objective-C, også bliver open source.

Allan Odgaards bekymring omkring kernen har været, om den ville blive for overvægtig - bloated - hvis et helt community af udviklere fik lov at bidrage med kode til den.

Han har dog løbende givet udvalgte programmører lov til at se kildekoden til kernen, og nu er han altså klar til at tage skridtet fuldt ud.

»Det har været en lang modningsproces,« siger Allan Odgaard.

Du har valgt open source-licensen GPLv3. Hvorfor den og ikke en af de andre licenser på markedet?

»Jeg ville allerhelst have valgt BSD-licensen (mindre restriktiv end GPL, red.), men jeg vil gerne undgå, at andre tager kildekoden til Textmate og laver den om til et closed source-projekt. Men det kan være, at jeg på et tidspunkt vil genudgive under en mindre restriktiv licens,« siger Allan Odgaard.

Textmate 2 er lige nu i en alpha-version. Er der en beta-version eller en færdig udgave på trapperne?

»Softwaren bliver aldrig færdig. Det fortsætter jo i en uendelighed. Men vi stryger nok alpha-labelen, nu hvor Textmate er blevet open source,« siger Allan Odgaard.

Får beslutningen nogen indflydelse på din karriere?

»Det er ikke motiveret af, at jeg gerne vil skifte karriere. Mit håb er, at jeg også fremover er aktiv på udviklingen af Textmate. Men jeg prøver generelt ikke at planlægge så meget,« siger Allan Odgaard.

Du kan læse mere om beslutningen i Allan Odgaards eget blogindlæg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jacob Gorm Hansen

Det er sgu alligevel ret godt gaaet af et dansk enkeltmandsfirma. Jeg var med Allan i San Francisco i 2006 da han fik sin Apple Design Award, de lokale fanbois betragtede ham naermest som en slags afgud.

  • 2
  • 1
Anonym

ja jeg ser også frem til at følge projektet. Jeg brugte Textmate frem til Mac OS lion kom ud. Omkring det tidspunkt skiftede jeg over til Sublime Text 2, som jo dejligt nok understøtter Textmate bundles :-)

  • 3
  • 0
Anonym

Hvad får man for de 59$, som man ikke kan i Vim?

Sikkert ikke noget - jeg har prøvet Vim i dets forskellige afskygninger, og det var bare ikke en editor der "talte" til mig. Sidder jeg på en server via ssh, ja så bruger jeg terminal varianten, men jeg har ikke brudt mig om det uden for terminalen.

Sublime Text 2 virkede bare mere tiltalende for mig og jeg føler at jeg kommer lidt hurtigere over stepperne, er det bedre? det skal jeg ikke kunne sige, men jeg orker ikke spare 59$ for at finde ud af om Vim på sigt ville være et bedre valg.

Jeg bruger ST2 hver dag så mon ikke de 59$ er nogenlunde givet ud

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere