Dansk tv-station satser stort på Silverlight

På trods af ringe udbredelse går TV4 og SBS TV efter Microsofts Silverlight-teknologi. Det skyldes blandt andet, at it-leverandøren kan levere varen.

SBS TV, som står bag tv-kanalerne Kanal 4, Kanal 5 og radiostationen The Voice, har kastet sig ud i de første spæde forsøg med Microsofts nye rich client-teknologi.

Silverlight er Microsofts bud på en teknologi til udvikling af tunge klienter. Det er brugerflader, som giver mulighed for at benytte funktioner, som ikke kan klares med en simpel webgrænseflade. Adobe AIR og Suns JavaFX er blandt konkurrenterne.

SBS TV har stukket tåen i vandet og brugt Silverlight til markedsføring, så tv-seerne på webbet kan se første afsnit af "Anni og Erik" og SBS TV's andre serier.

En del tidlige Silverlight-brugere har oplevet problemer, da der eksisterer en række indbyrdes inkompatible versioner af afspilleren. Men det har SBS TV ikke oplevet.

»Vi har lavet en meget simpel lavniveau-implementering, som betyder, at vi ikke har oplevet problemer med de tre versioner,« fortæller udviklingschef Jørgen Larsen fra SBS TV, som ikke har fået mange reaktioner fra brugerne, hverken positive eller negative. Han har heller ingen oplysninger om, hvor mange brugere på SBS TV's websites, som har prøvet kræfter med Silverlight-afspilleren.

DRM bestemmer formatvalg

I det hele taget er SBS TV's afspiller en tidlig prototype. Valget af Silverlight er egentlig motiveret af, at SBS TV allerede har encoded programmerne i formatet Windows Media Format til brug for firmaets betalings-webtv Nutv.dk. Her er formatet valgt på grund af rettighedshavernes krav til digital kopieringsbeskyttelse (DRM).

Hvis SBS TV skulle vælge Flash, ville det indebære at encodingen skulle gøres om, eller der skulle transcodes fra WMA til Flash Video, hvilket går slemt ud over kvaliteten. Men fra næste sæson, som starter efter sommeren, kan man se de indledende afsnit af serierne både via Silverlight og Flash.

SBS TV har ikke draget de store konklusioner af det første eksperiment med Silverlight.

»Konklusionen er svær at drage. Det, vi vil bruge det til, er markedsføring. Så vi er afhængige af, at udbredelsen er høj. Det, vi gør til næste sæson, er at foretage en detektering, når folk kommer ind på sitet, og skabe to versioner, afhængigt af om brugeren har Silverlight eller Flash installeret,« fortæller Jørgen Larsen.

Men på sigt vil SBS TV bygge mere komplekse applikationer op omkring serierne, og her bliver det også Silverlight og ikke Flash, som bliver platformen.

Det skyldes, at SBS TV's leverandør, Propeople, har kompetence indenfor .Net-miljøet og Silverlight. Der kan også være en stordriftsfordel at hente, da SBS TV vil flytte webtv-kanalen Nutv.dk til Silverlight, for at kunne understøtte brugere på Mac OS X og Linux.

Jørgen Larsen forventer, at brugerne godt vil installere Silverlight, hvis der tilbydes indhold, som ikke kan fås på andre platforme. SBS TV forventer at benytte en Silverlight-installationsteknologi fra firmaet Xstream, som har benyttet den på hjemmesiden for den Norske Avis Bergens Tidende. Det skulle gøre det nemmere for brugerne at få installeret den rigtige version af Silverlight med et enkelt klik.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere