Dansk turbo-startup udfordrer Chromecast og Apple TV

27. november 2013 kl. 06:2925
Dansk Airtame har succes med crowdfunding af sin medie-streaming-enhed, der er baseret på open source-software. Med flere anvendelsesmuligheder end Chromecast og Apple TV håber direktøren bag, at Airtame kan tage kampen op mod giganterne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det går stærkt for de fem unge mænd, der står bag Airtame. På bare fem dage har projektet samlet over en halv million kroner ind via crowdfunding-sitet Indiegogo, og onsdag er Airtame blevet forfremmet til ‘Project of the Day’.

Bare to år efter, at projektet startede som et hobbyprojekt, står den danske startup nu med en prototype, der vækker international opsigt, og drengene er blandt andet blevet kontaktet af tv-producenten Samsung.

Med en lille HDMI-dongle og den medfølgende open source-software gør Airtame det muligt trådløst at duplikere din computerskærm - ikke bare på tv’et, men også til andre pc’er på netværket, hvad enten de kører Linux, OS X eller Windows.

Airtame vil gøre op med proprietære kabelstik og app-låst tv-streaming ved simpelthen at dele skærmbilledet trådløst med tv eller projektorer og udfordrer dermed giganter som Apple og Google.

Artiklen fortsætter efter annoncen

[video:http://www.youtube.com/watch?v=Q3fqcP3RoNE]

»Vores tekniske medstifter (Attila Sukosd, red.) var i gang med at kode et hobbyprojekt, hvor han forsøgte at dele skærmbilledet fra sin stationære med sin netbook, så han kunne spille sine krævende spil på den,« siger direktør i Airtame Jonas Gyalokay til Version2 og fortsætter:

»Han fortalte mig om ideen, og vi begyndte så at tænke, om det med at vise en skærm et andet sted kunne bruges i andre scenarier. Vi røg rimelig hurtigt ud i, at vi ville forvandle fjernsyn og projektorer til smarte enheder ved at stikke en lille minicomputer ind i HDMI-indgangen,« siger Jonas Gyalokay til Version2.

Drivkraften i projektet har været en idealistisk tilgang til at bryde med store firmaers proprietære produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ser muligheden for at komme med et konkurrencedygtigt produkt, fordi vi netop ikke er afhængige af at vedligeholde et økosystem. Alle andre løsninger derude udelukker konkurrenter, men skaber også et behov for en bestemt app eller opgradering af hardware. Airtame viser helt enkelt det, der er på din skærm,« siger Jonas Gyalokay til Version2.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
10. januar 2014 kl. 13:26

Jeg læser dit tidligere indlæg som om du mener at en sædvanlig fjernbetjening (den der sorte 50 x 200 mm sag med de mange knapper) som et godt interface (betjeningspanel).

Jeg er lodret uenig. Meget få brugere kan betjene deres TV eller video hensigtsmæssigt - med mindre løsningen er udført som TV-menuer og scroll-klik via fjernbetjeningen.

Et brugerinterface via en app på en telefon eller en tablet (som kan fås til lav pris) kan designes helt anderledes brugervenlige og intuitiv - og er et fuld-screen interface i modsætning til fjernbetjening+TV, som i bedste fald er scroll-and-click.

Forskellen er på niveau med revolutionen med GUI-interface på PCer, som erstattede gamle mainframe menuer engang i 1990'erne.

En sædvanlig fjernbetjening er en anakronisme - bedst set i montre påTeknisk Museum - sammen med stenøkser. Selv et 3 års barn kan betjene en tablet nu om dage.

21
28. november 2013 kl. 06:28

Jeg har en rikomagic hdmi dongle der kan købes for 500kr på nettet. Den kører android og bruger wifi. Den kører fint Netflix, drnu mm.

22
28. november 2013 kl. 08:50

Jeg har en rikomagic hdmi dongle der kan købes for 500kr på nettet. Den kører android og bruger wifi. Den kører fint Netflix, drnu mm.

De kan fås i forskellige modeller ned til 200 kr på DX og amazon, hvilket vist er hvad EPTV har gjort og rebrandet. Jeg er spændt på hvad Airtame kommer med :)

20
27. november 2013 kl. 16:39

Sporelementer af sarkasme kan forekomme...

Hvor mange fps ? Og hvilken encoding benytter de ? Kan de encode og streame 1080p30 High profile video uden kvalitets tab ?

Har de HCCP encoding så lovligt indkøbt materiale kan streames uden kat og mus leg med fx HBO nordics lidt paranoide kopibeskyttelse ?

Kan display donglen beskyttes med password ? (Ellers bliver TTP meget lav med studenter i mikset...

Og det eneste de kan som AirPlay mirroring ikke kan er Inter computer streaming... Og hvad er use casen for den fikse feature ?

15
27. november 2013 kl. 15:22

... Men Apple TV og smart-tv fungerer nu altså super godt hos mig. De er altså ufatteligt brugbare, modsat Kenneth Skovhedes holdning. Også for mine børn (tre og seks år)... Slå den.

9
27. november 2013 kl. 12:56

Som indspark på det blandede marked for kabelforlængere ser Airtame da tiltalende ud. Men det er ikke noget som jeg ville se som andet end en nødløsning, hvis det handler om at få Internet video på TV skærmen. Så er det ikke sjovt at være bundet til at have en ekstra computer til at levere signal. En Chromecast lyder her bedre, selv om den da ikke er så god som kabelforlænger. Det ligner en vækst i antal udbydere, og jeg ser det som meget tiltalende at den ikke baserer sig på sin egen fjernbetjenings dims.

6
27. november 2013 kl. 09:05

Helt enkelt godt gået.

Chromecast er helt != Airtame. Airtame: Hvis din laptop "går ned" er der ikke noget billede. (Chromecast fortsætter) Chromecast: Hvis Chromecast ikke kender et videoformat, surt. (Airtame OK)

3
27. november 2013 kl. 08:36

Jeg har selv startet virksomheden Easy Play TV, bla. pga. at Apple TV og Google Chromecast er så utroligt lukkede, og generelt ikke brugbare, og jeg har derfor en del erfaring med streaming af video over Wifi.

Vores løsning er baseret på Android, og kører en fuld Android på en mini-pc du tilslutter til dit TV via HDMI, med adgang til hele Google Play. Med den løsning kan du allerede nu streame DLNA, WIMO, AirPlay mm direkte til dit TV, fra iPad, laptop, og du kan helt undgå at have en klient-maskine da den jo bare kan køre en browser, Netflix, VLC, etc. direkte på stick'en.

Fordelen ved f.eks. AirPlay protokollen er at devicet selv streamer, dvs. at du kun sender remote-control beskeder til device, og selve video stream kan køre på device. Det er utrolig svært at få styr på latency og audio/video sync hvis man streamer video fra et device over Wifi. Det er det ChromeCast "løser" ved at køre et mini-os på donglen, men de vælger så at låse den helt ned så den i mine øjne bliver ubrugelig. For at se hvad jeg mener så se f.eks. latency i denne video når de spiller.

Deres protokol lyder god, som en reel erstatning for f.eks. VNC, men det lyder utroligt hvis de skulle få styr på latency så meget at man kan bruge det til at spille. En tjeneste som OnLive har arbejdet længe med dette, og de bruger ikke simpel streaming af billedet, netop pga. latency problemer. I deres video ser det ud til at der kun er Wifi understøttelse, og der får man problemer med pakke-tab og latency når der samtidig skal encodes og decodes video.

En anden ting der mangler overvejelser over er håndtering af DRM beskyttet indhold. Hvis denne dongle skal være til "streaming" så kan de forvente stor modstand fra DRM holdet som straks vil se det som en omgåelse af kopi-beskyttelsen (man kan jo kopiere streamen) og forsøge alle mulige krumspring.

7
27. november 2013 kl. 11:22

Du fortæller her i realiteten selv, at Google netop ikke "vælger" at lukke Chromecast helt ned, men at det er noget de er nødt til at gøre, rent defensivt, for ikke at blive uvenner med indholdsejere.

Nej, det er ikke det jeg fortæller. Der er er mig bekendt ikke nogen indholdsudbydere der kræver at du IKKE sender normal video ud af en ChromeCast/HDMI dongle.

Du kan sagtens køre et lukket OS der sikrer HDCP mm af video streams fra nogle udbydere, og samtidig kører streaming video fra f.eks. VLC. Det er muligt at Google har en aftale med nogle indholdsudbydere der indeholder sådan en klausul, hvilket ville forklare deres fremgangsmåde, men det er ikke noget de har meldt ud.

Min pointe var at nyheden fremlægger AirTame som en streaming box, men med streaming kræver det en overvejelse af hvad man gør med f.eks. DRM indhold, og det nævnes ikke.

17
27. november 2013 kl. 15:40

Nej, det er ikke det jeg fortæller. Der er er mig bekendt ikke nogen indholdsudbydere der kræver at du IKKE sender normal video ud af en ChromeCast/HDMI dongle.

Du nævner selv at Chromecast er lukket helt ned til et "ubrugeligt" niveau, og samtidig gør du selv opmærksom på indholdsejernes og -udbydernes ("DRM holdets") mulige betænkeligheder ved en Airtame og dens rige palette af anvendelsesmuligheder.

Gik det slet ikke op for dig, da du skrev det, at der var en mulig sammenhæng mellem "nedlukningen" af Chromecast på funktionalitetssiden, og "DRM holdets" mulige indvendinger mod en Chromecast med rige brugsmuligheder, som du selv påpeger ved Airtame?

8
27. november 2013 kl. 12:48

@Kenneth ..

Jeg tror du misforstår Airtame.. Så vidt jeg kan læse mig til så er det netop ikke en streaming device, men dublikerer indholdet fra din computer til en (eller flere) ekstern skærm efter eget valg.

Du skal derfor ikke tænke på DRM netop fordi det bliver klaret af hvad end du bruger til at afspille video på din computer. Ligesom hvis du sætter din PC til en ektern skærm, bare uden ledninger.

13
27. november 2013 kl. 13:59

Jeg tror du misforstår Airtame.. Så vidt jeg kan læse mig til så er det netop ikke en streaming device, men dublikerer indholdet fra din computer til en (eller flere) ekstern skærm efter eget valg.

DRM udtaler sig om distribution af indhold, og skelner derfor ikke mellem disse to situationer.

14
27. november 2013 kl. 15:10

DRM udtaler sig om distribution af indhold, og skelner derfor ikke mellem disse to situationer.

Der er ikke tale om "distribution af indhold", men visning af et skærmbillede. Airtame er principielt ikke anderledes end et kabel. Brugssituationen er endda identisk, bare tænk på når du forbinder din bærbare til en ekstern skærm via VGA. Der skal du vel ikke tage hensyn til DRM? Uanset hvilken skærm du ser indholdet på, arbejder du på én maskine.

18
27. november 2013 kl. 15:42

Jo, du kan faktisk godt komme til at rende ind i DRM-udfordringer når du smækker et kabel mellem din computer og dit fjernsyn. HDCP hedder det: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/High-bandwidth_Digital_Content_Protection"…;

Men det er møntet specifikt på devices der er i stand til at optage signalerne, eller sagt på en anden måde - apparater der ikke er på listen over godkendte. Det er jo ikke det, vi er ude i her. Indrømmet - det kan være en gråzone, men jeg ser ikke noget i Airtames produkt, der ligger op til at konflikte med HDCP eller DRM generelt.

23
7. december 2013 kl. 15:35

Findes det ikke allerede ?? F.eks. Barco Clickshare, CSM-1 og CSC-1 http://www.barco.com. Det lyder i hvert fald som om de kan det samme.

10
27. november 2013 kl. 13:35

Jeg har muligvis misforstået det, jeg kommenterede på:

Airtame vil gøre op med proprietære kabelstik og <em>app-låst tv-streaming</em>

Men der menes muligvis den slags TV der går under navnet "Smart TV", som er alt andet end smart.

Jeg antog at de også ville duplikere skærme fra apps (på Android og iOS), men det er der ikke noget der antyder.

11
27. november 2013 kl. 13:43

Jeg antog at de også ville duplikere skærme fra apps (på Android og iOS), men det er der ikke noget der antyder.

Jo, det er der i høj grad. Et citat fra http://airtame.com/

Duplicate your computer screen to any TV, projector or monitor. Watch FULL HD content on your bigger screen. Show family pictures, the latest movies, play games or browse the web. Basically, you can do the same thing on your TV as you can do on your computer.

Men den kan dog også mere end dette.

2
27. november 2013 kl. 07:55

Jeg tror ikke at "mere" altid vinder. I et projekt som dette, gælder det om at gøre det bedre. Og bedre er ikke det samme som mere.

Jeg savner en ægte nytænkning, som har fokus på indhold og brugervenlighed. Jeg har set på flere af platformene og Apple TV har helt klart den nemmeste at udvikle til og det er også den nemmeste platform at styre for slutbrugeren. Apple TV styres via en ganske simpel remote. Hvor andre platforme satser på, at man skal benytte sin smartphone, tablet eller computer. Her er jeg ikke sikker på, at device styrede devices vinder over remote styrede devices - det er ganske simpelt for besværligt. På samme tid er udviklingsplatformen til eks. Roku, ganske simpelt for besværlig.

4
27. november 2013 kl. 08:39

Apple TV har helt klart den nemmeste at udvikle

Hvordan det? Apple har mig bekendt ikke et offentligt SDK, du kan kun udvikle til Apple TV hvis du bliver bedt om det af Apple. Selvom Apple TV kører iOS så kan du IKKE køre normale apps på det, kun specielle Apple TV apps. Jeg gætter på at det er på grund af fjernbetjeningen.

Hvor andre platforme satser på, at man skal benytte sin smartphone, tablet eller computer.

Min løsning til dette er at bruge en remote med standard DPAD til det fleste ting og så "Air Mouse" (dvs. Gyro baseret mus du bevæger) til de tinger der kræver touch (f.eks. Angry Birds).

19
27. november 2013 kl. 16:30

Hvordan det? Apple har mig bekendt ikke et offentligt SDK, du kan kun udvikle til Apple TV hvis du bliver bedt om det af Apple. Selvom Apple TV kører iOS så kan du IKKE køre normale apps på det, kun specielle Apple TV apps. Jeg gætter på at det er på grund af fjernbetjeningen.

Det er helt korrekt, at Apple TV ikke er en åben platform. Men det er muligt at lave sin egne app til Apple TV 2 og 3, hvis man eks. overtager Trailers appen.

Apple TV er helt basalt en web-browser, hvor hver app er et bogmærke. Derfor er den ekstremt nem at udvikle til, da det blot kræver at man kan XML og Javascript.

Personligt er jeg ikke på jagt efter en spillemaskine, det som jeg efterlyser er flere mediaplayers som er lige så simple som Apple TV. Både når det kommer til navigation og betjening.

Min løsning til dette er at bruge en remote med standard DPAD til det fleste ting og så "Air Mouse" (dvs. Gyro baseret mus du bevæger) til de tinger der kræver touch (f.eks. Angry Birds).

Jeg har ikke prøvet denne remote. Men jeg frygter at det ikke er helt nemt at styre et Android device med den, ikke mindst da man skal navigere igennem flere hjemmeskærme og evt. også i menuer. Det er dog en klar forbedring set i forhold til andre Androidløsninger, som kommer uden remote.