Da Folketinget besluttede at indføre logning af alle danskernes brug af telefon, e-mail og internet, rummede loven også en evaluering af hele konceptet.
Men skiftende justitsministre har udskudt denne evaluering, og heller ikke den nuværende minister Morten Bødskov ønsker at se logningen efter i sømmene.
Det møder kritik hos Institut for Menneskerettigheder, som i årets statusrapport om Danmark bruger et kapitel på emnet databeskyttelse.
Logningen af blandt andet hvem der ringer til hvem er et ’omfattende indgreb’ i retten til privatliv, og derfor skal loven også udsættes for en uafhængig evaluering, mener instituttet.
Antallet af registreringer er blevet væsentligt højere end forventet oprindeligt, så i 2010 blev der gemt 550 milliarder datapunkter om danskernes tele- og internetbrug. Det svarer til omkring 270 registreringer om hver dansker – fra spæd til olding – om dagen. Alle oplysninger bliver gemt i fem år.
Evalueringen skal sikre, at dataene bliver brugt efter hensigten, som var at bekæmpe terrorisme, og ikke målrettes almindelige former for kriminalitet, skriver Institut for Menneskerettigheder.
Kritikken bakkes op af Enhedslistens it-ordfører, Stine Brix.
»Den danske logning er et skræmmende eksempel på, at myndighederne er gået alt for vidt på bekostning af vores privatliv. Overvågningen er alt for massiv,« udtaler hun i en pressemeddelelse.
Ud over logningen af teledata er instituttet bekymret over danskernes brug af Facebook og anbefaler mere oplysning til borgerne om deres digitale rettigheder.
Også brugen af cloud computing får ord med på vejen i rapporten fra Institut for Menneskerettigheder. Her lyder anbefalingen, at offentlige myndigheder skal lave en analyse af privatlivsbeskyttelsen for alle nye it-løsninger, herunder dem der bruger cloud computing.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.