Det ligner unægteligt en bank. Det danske FinTech-startup Lunar Way giver kunderne en bankkonto, et mastercard og en mobilbank-app, hvor regningerne kan betales.
Men Lunar Way er ikke en bank, insisterer Mark Dissing Bækgaard, der er kommunikationschef i firmaet.
»Vi er en teknologivirksomhed,« siger han til Version2.
Kundernes skal dog snuppes fra bankerne. Nærmere bestemt den gruppe kunder, som bankerne har dårligt tag i - unge mellem 18 og 30, digitalt indfødte, generation Y, millennials og så videre.
Eller DIY-generationen, som Lunar Way har døbt sit klientel.
»Inden for alle andre områder - webshops eller on-demand underholdning som Netflix og Spotify er du vant til at håndtere alting selv,« siger Mark Dissing Bækgaard og fortsætter:
»Det er også på vej med fuld fart mod bankbranchen.«
En ny bank starter med en app
Lunar Way er en af de efterhånden talrige eksempler på tech-folk, der træder ind på bankernes enemærker ved at vænne bank-konstruktionen på hovedet ud fra sunde it-designprincipper som brugervenlighed, intuitiv UI og få rigtige funktioner frem for mange, der sjældent bruges.
Selskabet har som et af de få danske FinTech-startups gået direkte efter bankernes kerneforretning. Alt sammen bygget oven på den simple observation, at folk har deres telefon på sig hele tiden og bruger den til alt.
»Hvis du ville bygge en bank i dag, så ville du ikke starte med en filial og en rådgiver. Du ville starte med en mobilapp,« fastslår Mark Dissing Bækgaard.
Det har Lunar Way så gjort. Og selvom virksomheden ikke er en bank, er det ikke sikkert brugerne kender - eller bekymrer sig om - forskellen. Med kun 11 måneder på bagen er Lunar Way stadig kun i beta. Ikke desto mindre har de første kunder allerede flyttet hele deres bankforretning til banken, der ikke er en bank.
Ikke-bank oplevelse
For at få det hele op og stå har Lunar Way lavet et samarbejde med Københavns Andelskasse, der har licens til at være bank og står for den bagvedliggende kontostruktur og regulering - alt det seriøse og bankrelaterede.
Reelt bliver man gennem Lunar Way kunde i Københavns Andelskasse. Men bruger hos Lunar Way.
»Vi gør det, vi er gode til, som er at skabe en god brugeroplevelse,« siger Mark Dissing Bækgaard og fortsætter:
»Hvis du sammenligner vores app med andres, så har man ikke lige så mange muligheder. Vi har ikke 20 menupunkter. I stedet har vi fokuseret på de funktioner, som folk faktisk bruger. Og på at lave nye features, som ligger tættere på, hvad folk har brug for i hverdagen,« siger han og tilføjer:
»Vores tilgang er ikke ud fra en bankforståelse. Det er ud fra en teknologisk forståelse for målgruppens liv. Vi vil gerne give brugerne en ikke-bank oplevelse.«
Ingen spørger efter webplatform
Endnu er Lunar Way begrænset til en simpel forbrugskonto - passende til unge med ukompliceret økonomi, men uegnet til boliglån og pensionsplaner.
På sigt skal Lunar Ways brugere dog kunne det hele gennem app’en. En komplet bankpakke på den mobile platform - uden så meget som en web-version.
»Vi har overraskende få brugere, der spørger efter det,« siger Mark Dissing Bækgaard.
»Det kan umiddelbart virke vanvittigt i forhold til den måde, man er vant til at tænke, men en app er nok for den her gruppe mennesker.«
Udbredelsen af smartphones er ikke alene om at skabe gode vilkår for FinTech-folket. Mange danske startups spiller bold op ad det såkaldte PSD-direktiv, der skal sikre mere åbenhed omkring bankdata.
En anden ting vi kunne udnytte er mulighederne for crowdsourcing, fortæller Mark Dissing Bækgaard.
»For eksempel har vi ikoner på de 300 brands hvor folk handler mest. Så det er jo Joe & The Juice, Miinto, Netto, og så videre. Her kunne man bruge crowdsourcing, så brugere kunne tilføje et logo, der mangler. Det er også en mulighed, man ikke havde for få år siden,« påpeger han.
Kigger stift på FinTechs
Mens nogle af de klassiske banker ikke tror på Lunar Ways projekt, ser andre med stift blik på FinTech-sektoren efter selskaber, som man er nødt til at samarbejde med. Nordea har blandt andet etableret en FinTech-accelerator til at udruge potentielle partnerskabs-virksomheder. Finansforbundet har lagt lokaler til FinTech-klyngen Copenhagen FinTech Hub i håb om at bruge det som krystalkugle for, hvor branchen bevæger sig hen.
»Det er næsten umuligt at disrupte sig selv,« fastslår Mark Dissing Bækgaard.
»Det er der talrige eksempler på det. Fujifilm skulle have opfundet Instagram. Nokia med deres "connecting people" skulle have fundet på Facebook. I stedet var det tech-folk, der gjorde det,« siger han og fortsætter:
»Når du har opbygget en god forretning, som har kørt fint længe, kræver det en ekstrem modig ledelse at genopfinde sig selv. Vores styrke er, at vi ikke er bundet af 100 års erfaring.«
Det er dog lang fra simpelt at pille ved et stærkt reguleret område som bankforretningen. Det har taget tid at finde Lunar Ways rolle i det eksisterende regelsystem.
»Vi er de første i Danmark, der gør det her, så der er meget at lære og bygge hen ad vejen - det gælder både os og Finanstilsynet,« siger Mark Dissing Bækgaard.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.