Når danske privatpraktiserende læger henviser patienter til scanning på hospitalerne, sker det dagligt, at oplysninger om patienten sendes med fax. Spild af tid og håbløst gammeldags, lyder det fra en lægesekretær i Region Hovedstaden:
»Det er ret fjollet, at man printer skrivelser ud for derefter at sende dem i en fax. Det er meget tidskrævende for os,« siger ledende lægesekretær Pia Kastrup fra Røntgenafdelingen på Bispebjerg Hospital, som er fælles med Frederiksberg Hospital.
Faxkulturen har to årsager: Dels er der privatpraktiserende læger, der ikke vil skifte faxen ud. Og dels mestrer hospitalernes it-systemer ikke altid at udveksle data. Derfor faxes der også fra hospitalerne:
»Det kan være svar på undersøgelser, som vi må faxe til andre sygehuse, f.eks. i Aalborg, privathospitaler eller læger uden for regionen. Det sker mindst 25 gange om dagen. Nogen gange er vi også nødt til at sende skrivelser med posten,« fortæller Pia Kastrup.
En central non-profit organisation, Medcom, som er ejet af Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, har udviklet over 30 fælles tekniske standarder, kaldet Edifact/XML, for digital udveksling af information, herunder 'billeddiagnostisk henvisning’ – altså netop til henvisning af patienter fra familielægen til scanning.
»Dem burde alle læger bruge. Men vi kan ikke stille krav om det,« siger Pia Kastrup.
Den håndskrevne faxforside lever endnu
Arbejdsgangen med fax er tung: Sekretæren skal printe skrivelsen ud, tage den videre over til faxen, udfylde en faxforside i hånden med faxnummer og navn på modtageren, sende det med faxen og endelig skal dokumentet også makuleres bagefter.
»Det er gammeldags, når jeg tænker på alt det, som vores it-systemer i virkeligheden kan.«
Søren Blinkenberg-Grosen fra København blev i december henvist fra egen læge til MR-scanning på Frederiksberg Hospital, men blev meget overrasket, da han fandt ud af, at lægen faxede et såkaldt kontrolskema om hans højde, vægt, generelle tendens til hysteri i lukkede rum samt om han har metalgenstande i kroppen, dvs. implantater.
»Det er da idiotisk at bruge fax. Det er jo alt for langsomt og burde udryddes,« siger Søren Blinkenberg-Grosen, som blev henvist til MR-scanning pga. en rygskade.
En uge efter, at henvisning burde være modtaget på Frederiksberg, havde han ikke modtaget en indkaldelse. Derfor ringede Søren Blinkenberg-Grosen til hospitalet. Svaret var, at faxen med kontrolskemaet aldrig var kommet frem – selv om hans læge bedyrede, at den var sendt.
»Det gør, at ens tiltro til systemet bliver lig nul,« siger han.
Sundhedspolitiker er overrasket over brugen af fax
Medlem af sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Leila Lindén (S), bliver først helt stille i telefonen, da Version2 præsenterer hende for det overlevende fax-brug på regionens hospitaler. Og er altså overrasket over, at man stadig bruger fax.
»Det var jeg slet ikke klar over. Og det lyder mærkeligt i vores it-tider,« siger hun og tilføjer, at hun vil undersøge sagen nærmere.
»Det forekommer mig at være meget gammeldags. Det skulle være helt unødvendigt i vores moderne it-tider.«
Også formanden for sundhedsudvalget, Karin Friis Bach (R), studser over faxanvendelsen:
»Jeg synes umiddelbart, det lyder underligt med den slags procedurer i vores sundhedsvæsen - ikke særligt tidssvarende,« siger hun.
Hos it-standardiseringsorganitionen Medcom kender direktør Lars Hulbæk ikke til brugen af fax i sundhedsvæsnet:
»Der er i mange tilfælde opstillet krav fra Danske Regioner om at private læger og hospitaler skal anvende MedComs eksisterende udvekslingsstandarder, hvis man vil være på overenskomst med det offentlige. I det konkrete tilfælde med henvisning af en patient til scanning, kan brugen af fax skyldes, at standarderne ikke er implementeret lige hensigtsmæssigt i alle involverede it-systemer. Men det vil kræve en nærmere analyse at afdække problemets årsag og omfang,« siger han.
Den centrale it-afdeling i Region Hovedstaden, Center for It, Medico og Telefoni, kender heller intet til brugen af fax på regionens hospitaler men oplyser, at fra centralt hold foregår der ingen understøttelse af indkøb eller brugen af fax.
Pia Kastrup understreger, at man passer godt på de følsomme patientinformationer, som findes på faxpapirerne. Alle faxmaskiner er placeret steder uden adgang for patienter. Og alle papirer placeres med bagsiden opad, siger hun.