Dansk streamingfirma går all-in på platform-as-a-service: »Det fjerner en kompleksitet, vi ikke vidste var unødvendig«

Danske Xstream går efter at smide al driftsarbejde ud af huset og spare på it-betingede hovedpiner. Mindre kompleksitet giver mere produktivitet, lyder vurderingen.

Der er ingen grund til at drifte noget som helst selv, hvis det kan operere sikkert og smertefrit i skyen.

Sådan lyder strategien hos den danske streamingvirksomhed Xstream, der sigter efter at skrælle infrastrukturen ind til benet, droppe driftsarbejdet og samtidig spare penge.

Læs også: Facebook og Goldman Sachs installerer tonsvis af it-containere - andre it-chefer tøver

»Vi vil nok stadig have nogle enkelte virtuelle maskiner til at køre,« indleder Loke Dupont, der er Head of Services hos Xstream.

»Men vi prøver, så meget vi kan, at gå fra at bruge infrastructure-as-a-service og over på platform-as-a-service,« forklarer han til Version2.

Fjerner kompleksitet

Valget af platform er faldet på AWS. Overgangen startede simpelt med at droppe datacenteret i Ballerup, da kunderne begyndte at komme fra hele verden.

Nu går Xstream aktivt efter at smide så meget som mulig over i Amazons hænder.

»Der er ingen grund til, at vi prøver at drifte vores eget MySql-cluster, når vi kan køre RDS, som gør det for os,« fastslår Loke Dupont og fortsætter:

»Hvis vi kan spare kompleksiteten væk, bliver vi mere produktive, og det er alt andet lige bedre for alle.«

Læs også: Cloud services i Norden er vokset med 25 pct. på et år

Med en ekstern platform-udbyder ligger arbejdet med at sikre, at systemet er fejlsikret, test og supporteret ude af huset.

»Og det betyder, at vi skal bruge færre operationsfolk for at kontrollere det,« forklarer Loke Dupont.

»Fjerner alt, som ikke er kode«

Xstream-chefen fremhæver specifikt AWS-tjenesten Lambda som eksempel på de muligheder, der lokker virksomheden væk fra at forsøge at drive egne servere og virtuelle maskiner.

Lambda kan køre en bestemt stykke kode som respons på aktivitet i for eksempel sky-hukommelsen.

I Xstreams tilfælde betyder det, at en ny videofil i skyen sender en trigger til Lambda, som automatisk sender et job til en transcoder, som encoder videoen i de ønskede profiler. Herefter markerer Lambda filen klar til at blive streamet.

»Det kan du gøre uden at drifte en eneste virtuel maskine. Du slipper for at se på, hvilket operativsystem det skal køre på, hvordan skal du proportionere det - alt det er væk,« understreger Loke Dupont og fortsætter:

»Den fjerner alt, som ikke er kode.«

Læs også: Krigen om cloudkunder skifter fra pris - nu handler det også om teknologi

Tjenesten kan gøre virksomheden operationsdel så godt som unødvendig, bemærker Loke Dupont.

»Det gør nogle ting langt mere simple. Det fjerner en kompleksitet, som man ikke vidste var unødvendig, før man prøvede Lambda. Sådan nogle tjenester er vi helt klar interesseret i at adoptere og bruge mere.«

Så meget som muligt

Nu går Xstream målrettet efter at komme af med egen infrastruktur i takt med, at Amazon tilbyder flere tjenester og virksomheden selv får gennemtrevlet de løsninger, der bruges.

»Der, hvor det er nemmest at flytte, er der, hvor vi har produktudvikling,« forklarer Loke Dupont og tilføjer:

»Vi regner med at gå så meget på Amazons tjenester, som vi overhovedet kan. Hvis vi laver noget nyt, så kan vi lige så godt gøre det på den smarte måde med det samme.«

Læs også: Amazons sky gør klar til at indtage Danmark: Jeg forstår godt, hvis I er nervøse

I sidste ende skal Xstream kunne fokusere mere på at udvikle streaming-forretningen og produkter end at holde styr på virtuelle maskiner og servere.

»Når vi er et lille nordisk firma i forhold til vores konkurrenter, så er det vigtigt, at vi ikke bruger for meget tid på de ting.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Nichlas Hummelsberger

Løsningen med at bruge Lambda og AWS' transcodere ligger lige til højrebenet - men hvad er så konkurrencefordelen? Hvis alt er hyldevarer er der jo ikke noget tilbage som de gør anerledes end alle de andre tjenester der tilbyder det samme - og mange endda temmelig billigt.

  • 0
  • 0
#2 Loke Dupont

Hvis alt er hyldevarer er der jo ikke noget tilbage som de gør anerledes end alle de andre tjenester der tilbyder det samme - og mange endda temmelig billigt.

Vi forsøger jo netop ikke at konkurrere med AWS. Det er jo mere samme scenarie som at der findes mange tømrerfirmaer, men det kan sagtens være en god portion af dem køber deres træ det samme sted.

Tilgengæld er det jo en fordel hvis vi kan udnytte træet bedre, købe mindre af det, og alligevel stable det samme hus på benene.

Vores værdi ligger i det system der håndterer tingene på et højere niveau, ikke i at lave super hurtig transcoding, den del håndterer AWS fint.

  • 2
  • 0
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hvis alt er hyldevarer er der jo ikke noget tilbage som de gør anerledes end alle de andre tjenester der tilbyder det samme - og mange endda temmelig billigt.

Er det ikke lidt en énøjet kommentar? Der er masser af eksempler på særdeles succesfulde virksomheder, der bruger eller har brugt AWS (eller andre Amazon services som S3) som backend.

http://arstechnica.com/information-technology/2016/02/netflix-finishes-i...

Og DropBox har først for nyligt bygget egne datacentre.

http://www.networkworld.com/article/3045570/cloud-computing/why-dropbox-...

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere