Der er ingen grund til at drifte noget som helst selv, hvis det kan operere sikkert og smertefrit i skyen.
Sådan lyder strategien hos den danske streamingvirksomhed Xstream, der sigter efter at skrælle infrastrukturen ind til benet, droppe driftsarbejdet og samtidig spare penge.
»Vi vil nok stadig have nogle enkelte virtuelle maskiner til at køre,« indleder Loke Dupont, der er Head of Services hos Xstream.
»Men vi prøver, så meget vi kan, at gå fra at bruge infrastructure-as-a-service og over på platform-as-a-service,« forklarer han til Version2.
Cloudløsninger kan inddeles i tre kategorier: Kilde: itadvokater.dkFakta om sky-tjenester
Fjerner kompleksitet
Valget af platform er faldet på AWS. Overgangen startede simpelt med at droppe datacenteret i Ballerup, da kunderne begyndte at komme fra hele verden.
Nu går Xstream aktivt efter at smide så meget som mulig over i Amazons hænder.
»Der er ingen grund til, at vi prøver at drifte vores eget MySql-cluster, når vi kan køre RDS, som gør det for os,« fastslår Loke Dupont og fortsætter:
»Hvis vi kan spare kompleksiteten væk, bliver vi mere produktive, og det er alt andet lige bedre for alle.«
Med en ekstern platform-udbyder ligger arbejdet med at sikre, at systemet er fejlsikret, test og supporteret ude af huset.
»Og det betyder, at vi skal bruge færre operationsfolk for at kontrollere det,« forklarer Loke Dupont.
»Fjerner alt, som ikke er kode«
Xstream-chefen fremhæver specifikt AWS-tjenesten Lambda som eksempel på de muligheder, der lokker virksomheden væk fra at forsøge at drive egne servere og virtuelle maskiner.
Lambda kan køre en bestemt stykke kode som respons på aktivitet i for eksempel sky-hukommelsen.
I Xstreams tilfælde betyder det, at en ny videofil i skyen sender en trigger til Lambda, som automatisk sender et job til en transcoder, som encoder videoen i de ønskede profiler. Herefter markerer Lambda filen klar til at blive streamet.
»Det kan du gøre uden at drifte en eneste virtuel maskine. Du slipper for at se på, hvilket operativsystem det skal køre på, hvordan skal du proportionere det - alt det er væk,« understreger Loke Dupont og fortsætter:
»Den fjerner alt, som ikke er kode.«
Tjenesten kan gøre virksomheden operationsdel så godt som unødvendig, bemærker Loke Dupont.
»Det gør nogle ting langt mere simple. Det fjerner en kompleksitet, som man ikke vidste var unødvendig, før man prøvede Lambda. Sådan nogle tjenester er vi helt klar interesseret i at adoptere og bruge mere.«
Så meget som muligt
Nu går Xstream målrettet efter at komme af med egen infrastruktur i takt med, at Amazon tilbyder flere tjenester og virksomheden selv får gennemtrevlet de løsninger, der bruges.
»Der, hvor det er nemmest at flytte, er der, hvor vi har produktudvikling,« forklarer Loke Dupont og tilføjer:
»Vi regner med at gå så meget på Amazons tjenester, som vi overhovedet kan. Hvis vi laver noget nyt, så kan vi lige så godt gøre det på den smarte måde med det samme.«
I sidste ende skal Xstream kunne fokusere mere på at udvikle streaming-forretningen og produkter end at holde styr på virtuelle maskiner og servere.
»Når vi er et lille nordisk firma i forhold til vores konkurrenter, så er det vigtigt, at vi ikke bruger for meget tid på de ting.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.