Danske GoAppified skal levere rejsekort til Flytoget i Oslo, der hvert år fragter tæt på syv millioner rejsende mellem den norske hovedstad og Oslo lufthavn. Og løsningen vil ikke involvere plastickort eller kø ved check-ud-standeren.
I stedet kan passagererne fra næste år nøjes med egen telefon og bluetooth-sensorer installeret i togene.
»Det kræver og forudsætter, at man har bluetooth slået til på sin telefon,« fortæller CEO for GoAppified Søren Jensen til Version2.
Og derudover ikke så meget andet.
Når passagererne går ind i flytoget, passerer de en dør, hvor der sidder en såkaldt bluetooth-beacon. Til den er der trukket en såkaldt multiplexer-antenne.
»Det betyder, at vi trækker en antenne rundt i toget, så vi dækker hele kupeen indvendigt,« forklarer Søren Jensen.
Beaconen har et 15 cifret UDID-nummer, som er kalibreret op imod Vipps - det norske svar på MobilePay.
I praksis betyder det, at hvis du står ved toget og har Vipps installeret, vil du automatisk få en notifikation, der spørger dig, om du ønsker at tjekke ind i Flytoget.
Herefter kan du tjekke ind ved at swipe.
Algoritme i skyen beregner pris
Bluetooth-enheden er samtidig en gateway til internettet og er forbundet til et backend-system i skyen.
Her ligger de algoritmer, der beregner billetprisen, som kunden i sidste ende skal betale.
»Når du står af, så registrerer algoritmen, at du ikke længere er på toget,« forklarer Søren Jensen.
Data fra bluetooth verificeres med såkaldt geofencing, som anvender telefonens GPS til at vurdere, om passageren har forladt toget. Der er altså ikke brug for at tjekke aktivt ud.
»Så går algoritmen ned i Flytogets legacy-system og spørger, hvor meget den givne rejse koster. Til sidst får passageren en notifikation om, at pengene er blevet trukket,« siger Søren Jensen.
Fra MobilePay til Facebook
I første omgang vil løsningen udelukkende snakke med Vipps. Men hvis andre betalingsløsninger vil understøtte rejsekortsystemet, står det dem frit for.
»Vi udvikler det, der hedder et high level SDK (Software Development Kit, red.) til alle generiske betalings-apps. Og det betyder, at dem, der vil være med, kan tage vores SDK og implementere i deres egen betalings-app. Lige nu har flytoget så valgt at samarbejde med Vipps, men det kan teknisk set lige så godt være MobilePay, Facebook eller Apple Pay,« siger Søren Jensen.
Sammen med resten af GoAppified fik Søren Jensen overbevist Flytoget om, at de kunne løse opgave med en proof-of-concept-model i Ballerup. Og nu er virksomheden forhåndsgodkendt til et udbud, der skal levere en lignende løsning til Norges svar på Movia, Ruter.
Ifølge Søren Jensen er trafikselskaberne efterhånden klar over, at det ikke er holdbart med hver deres billet-app - i Oslo alene opererer 40 forskellige transportudbydere.
Til gengæld kan GoAppified relativt simpelt udvikle api'er til selskabernes legacykode, så de kan snakke samme med prisalgoritmerne i skyen.
»Vi tror ikke på, at trafikselskaberne skal lave deres legacysystemer om - det er stadig der, billetpriserne skal ligge,« mener Søren Jensen.
Dyre billetautomater
Med løsninger som GoAppifieds kan digitale rejsekort erstatte almindelige papirbilletter om fem til ti år, vurderer Søren Jensen.
»Din telefon har reelt mere computerkraft og bedre adgang til data end en billetautomat,« indleder direktøren og fortsætter:
»Det andet, du skal vide, er, at en billetautomat koster mellem 250.000 og 500.000 kroner - og cirka 20 procent af den pris oven i årligt vedligehold.«
Alene i Oslo står der 5.000 billetautomater svarende til driftsudgifter på hundrede millioner kroner om året og anlægsinvesteringer for over en halv milliard.
»Det er sindssygt mange penge,« bemærker Søren Jensen.
Batterier i lommerne
Det digitale rejsekort har - som nogle læsere måske vil bemærke - den ulempe, at hvis telefonen går død, så tager den din rejsehjemmel med.
Men det forhold har Flytoget også tænkt på ved at udstyre konduktører med batteri og oplader til Android og iPhone.
Og hvis passagerer skulle spekulere i at slukke telefonen, før turen er færdig, for at betale for en kortere rejse, så går det ud over passageren selv, fortæller Søren Jensen.
»Hvis vi konstaterer, at din telefon er slukket, så trækker vi for den maksimale strækning. Og så må man ringe ind og blive kompenseret, hvis der er tale om en fejl,« siger han og tilføjer:
»Der vil formentlig være nogle, der forsøger det her i starten. Og så holder de nok op, når de ser, hvad de betaler for det.«
Opdateret 11:30: Sætningen om billetautomaters strømforbrug er blevet slettet - Version2 arbejder på at få bekræftet det korrekte tal.