Dansk Standard om kommende blockchain-standard: Alfa og omega at være med fra start

Første møde om etablering af en ISO-standard for blockchain finder sted i starten af april.

Til foråret begynder arbejdet med at fastsætte internationale standarder for blockchain-teknologien i regi af Den internationale organisation for standarder - ISO. Og Danmark bør være med fra første færd for at sikre vores indflydelse, siger Dansk Standard, der vil afholde første standardiseringsmøde i næste uge.

Teknologien, der i 2009 blev lanceret som grundlaget for den virtuelle valuta Bitcoin, er utallige gange blevet udpeget som en afgørende innovation, der kommer til at revolutionere muligheden for at dele digitale værdier over nettet.

Kina, USA, UK, Australien, Rusland med flere har tilkendegivet, at de vil deltage aktivt i standardiseringsarbejdet. Og det er vigtigt, at Danmark også kommer med i arbejdet tidligt, lyder det fra Astrid Bækby Knudsen, der er standardiseringskonsulent ved Dansk Standard i en meddelelse.

Læs også: Blockchain: Penge, guldbeviser og skøder vil skifte hænder uden om banker og bureaukrati

»Standarderne kommer til at danne grundlag for fremtidens blockchain-løsninger på tværs af brancher og faggrænser. Derfor er det vigtigt, at Danmark er med fra start, så vi sikrer danske fingeraftryk på de internationale standarder for denne vigtige teknologi,« forklarer hun.

De internationale standarder skal understøtte interoperabilitet og dataudveksling mellem brugere og systemer. Standardiseringsarbejdet er imidlertid kun lige begyndt, oplyser Dansk Standard til Version2.

Derfor er det også småt med detaljer om arbejdet, før ISO-netværket mødes i Sydney i starten af april.

Gateway mellem blockchains

Det er Australiens svar på Dansk Standard, der har forslået, at ISO kaster sig over blockchain. Det originale forslag viser, at organisationen gerne vil gerne lave en mekanisme, der kan være gateway mellem forskellig blockchains, udvikle en fælles ordbog til at definere interoperabilitet mellem blockchains samt etablere et standard API.

Standard-arbejdet skal også hjælpe blockchain-teknologier med at følge de eksisterende regler og standarder fra den finansielle verden - fx ved at følge regler for bekæmpelse af hvidvaskning.

Læs også: Blockchain-revolution: Sådan fungerer tidens mest hypede teknologi

Professor Roman Beck fra IT-Universitetet har flere gange påpeget, at Danmark står godt positioneret til at være frontløber på blockchain-teknologien - dels fordi landet er meget digitaliseret og fordi der i øjeblikket ikke er en bestemt nation eller bestemte virksomheder, der dikterer udviklingen.

»Men det kræver, at danske virksomheder sidder med ved forhandlingsbordet,« understreger professoren.

Ifølge Dansk Standard har der været interesse fra flere virksomheder om at deltage i det første møde, der løber af stablen den 8. februar.

Lettere at tage blockchain i brug

Blandt dem er både Danske Bank og Nets. Begge virksomheder ser en fordel i at få udviklet standarder for teknologien, som gør hastigt indtog i banksektoren.

Sidste år oplyste 15 procent af verdens største globale banker, at man regner med at lancere kommercielle blockchain-løsninger allerede i 2017.

Læs også: Bag om det mystiske DAO-hack på 50 millioner dollars: »Det første hack, hvor alle tjente penge«

»Standarderne vil gøre det lettere for Nets at bruge blockchain i udviklingen af nye og bedre tjenester,« lyder budskabet fra Martin Boye Ovesen, der er Product Manager hos Nets.

»Standardisering kan også sikre sameksistens mellem ny og gammel teknologi, hvilket vil afhjælpe nogle af de udfordringer, der følger i kølvandet på ny revolutionerende teknologi,« udtaler han i en meddelelse.

Startup: Ikke kun et arbejde for finansgiganter

Hos den danske fintech-virksomhed Chainalysis, der til dagligt arbejder med blockchain, ser man positivt på standardiseringsarbejdet omend det endnu er tidligt i processen.

»Vi ved endnu ikke, hvad teknologien vil medføre, og hvordan den vil blive brugt i fremtiden, og derfor kan det være svært at udvikle standarder allerede nu,« vurderer Chainalysis' CEO Michael Grønager.

Læs også: Banker vil gøre fintech-trussel til redningsplanke

Han understreger også, at det er afgøreden, at det ikke kun er de store finansgiganter, der tager plads rundt om forhandlingsbordet, når standardiseringsarbejdet går i gang for alvor.

»Det er de små startup-virksomheder, der kommer til at forme fremtiden og sætte de-facto-standarderne. Derfor skal de være med rundt om bordet og sætte deres fingeraftryk på de kommende internationale standarder for blochchain,« siger Michael Grønager.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere