Dansk spilmuseum truet af lukning

Illustration:
En stor bid global, digital kulturarv risikerer at gå tabt, hvis Spilmuseet i Ikast bliver lukket. Katastrofalt, mener spilredaktør, der har sat underskriftindsamling i gang.

Kulturministeriet har i en omfattende analyse netop vendt tommelfingeren nedad til, at gamle computerspil og tilhørende hardware bør bevares for eftertiden.

Det betyder, at Spilmuseet i Ikast er truet af lukning, som også sitet ungespiludviklere.dk rapporterer. Museet, der blandt andet rummer en unik samling af gamle arkademaskiner, er i økonomiske vanskeligheder og kan med den nye analyse ikke forvente, at staten vil skyde penge i at bevare museet.

Det har fået formanden for Dansk Spilråd og spilredaktør på Politiken Thomas Vigild op på barrikaderne. Han har startet en underskriftindsamling på nettet for at bevare spilmuseet., da beslutningen i hans øjne viser en kæmpe forskel i kultursynet mellem generationerne.

»Det vil være katastrofalt, hvis spilmuseet lukker. Det er ikke kun dansk kulturarv, der er på spil, museet rummer faktisk en unik, global, arv, fordi deres filosofi er at gemme alt det, som andre ikke gemmer. Og så er det min barndom og opvækst, som ministeriet nu har skønnet ikke er bevaringsværdig,« siger Thomas Vigild til Version2.

Underskriftindsamlingen har eksisteret siden tirsdag, og 980 personer har i skrivende stund støttet sagen.

»Jeg satser på at runde 1000 underskrifter inden weekenden. Og det er altså vigtigt at kunne spille de gamle spil på original hardware,« siger Thomas Vigild til Version2.

Hvad bliver konsekvenserne, hvis spilmuseet lukker?

»Jamen så går spilmediets fødsel tabt for eftertiden. Og så er det jo ikke kun en digital kulturarv, men også en samfundsmæssig kulturarv, der går tabt. Jeg ville da gerne kunne tage mine børn derover og vise dem, hvordan spil så ud, da far var dreng.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere