De kalder det selv for "verdens grønneste datacenter".
Og selv om strømmen i det norske elsystem et tæt på at være 100 procent C02-neutral, er den grønneste kilowatttime den, der aldrig bliver brugt.
Derfor valgte Green Mountain Datacentre i Stavanger at installere en særlig softwarepakke, der måler på alle tænkelige parametre, lige fra temperaturen i de enkelte serverrum helt ned til den effekt, der bruges af det enkelte rack. Valget faldt på Schneider Electrics danskudviklede løsning Struxureware for Data Centers.
Løsningen samler en stor mængde måledata i programmet Data Center Operations, som analyserer dem og giver sit bud på, hvordan man bedst muligt udnytter den strøm, der er tilgængelig i datacenteret på et givent tidspunkt.
»Ved at måle på den strøm, der er tilgængelig, kvaliteten af den, mængden af den og hvor den er henne, bliver administratorerne i stand til at sige, hvor det er optimalt at placere en ny kunde, så han ikke har en negativ indflydelse på eksisterende kunder,« siger Søren Schrøder til Version2. Han er salgschef for software i Schneider Electric i Europa, Mellemøsten og Afrika.
Ved hjælp af softwaren får Green Mountain et overblik over centrets ressourcer, de ellers ikke ville have haft, og kan på den måde minimere nedetiden for den enkelte kunde.
»Et eller andet sted mellem 80 og 90 procent af alle de nedbrud, der sker i datacentre i dag, er i virkeligheden forårsaget af menneskelige fejl i form af forkert opsætning for eksempel. Softwaren giver dem muligheden for at få en simulering af konsekvenserne, inden de foretager en bestemt rettelse,« siger Søren Schrøder til Version2.
Processerne skal effektiviseres
Hvis industrien fortsat skal effektiviseres, skal der ikke ensidigt fokuseres på at optimere hardwaren. Her har innovationen nået en foreløbig øvre grænse, mener han.
»Som industri er vi egentlig kommet derhen, hvor vi er blevet rigtig effektive med det hardware, vi har. Det næste skridt er, at vi skal til at være bedre til vores processer, for der er alt for meget spild i de processer, vi bruger,« siger Søren Schrøder til Version2.
Han henviser til server-virtualiseringen, som efterhånden har optimeret brugen af hardware til et punkt, hvor der kun er meget lidt tilbage at effektivisere, mener han.
»Et klassisk eksempel er, at du beslutter dig for at gå fra fysiske server til virtualiserede servere. Det sparer du også en del på, men den største besparelse ville være, hvis du begyndte at slukke for den infrastruktur, du ikke bruger til noget. Eksempelvis dele af de nødstrømsanlæg og køleanlæg, som ikke er nødvendige, når du kun kører på halv fysisk serverkraft,« siger han til Version2.
Ifølge Søren Schrøder er det derfor på tide, at it-infrastrukturen begynder at spille bedre sammen med de fysiske faciliteter, så datacentret kan opnå synergieffekter.
»Green Mountain er i det segment, vi kalder for colocation. De lever af at levere strøm og sikkerhed, altså facility. Traditionelt set blander it og facility sig ikke i hinandens sager, men du kan opnå nogle større besparelser, hvis kunderne kun får lige præcis den strøm og køling, der er brug for og så heller ikke mere,« siger Søren Schrøder til Version2.
Hos Green Mountain har de netop tænkt i skalerbar infrastruktur ved at anvende et af APC’s danskudviklede UPS-anlæg. Det er modulært opbygget og kan skaleres ud fra, hvor stort strømforbruget er på et givent tidspunkt.
Det betyder, at Green Mountain har kunnet sænke sin PUE (Power Usage Effectiveness) med 50 procent. PUE er en kvotient, der udtrykker forholdet mellem det reelle strømforbrug og den kapacitet, der er stillet til rådighed. Tallet skal idéelt set være 1, da dette ville betyde 100 procent udnyttelse af den strøm, centret leverer.
PUE-tallet er en vigtig faktor for colocation-centre, da strømeffektivitet nedsætter kundernes omkostninger og derfor kan være afgørende for valget af leverandør. Green Mountain garanterer en PUE på under 1,2, hvor en ny undersøgelse til sammenligning har vist, at det gennemsnitlige tal ligger omkring 2,9.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.