Dansk sikkerhedssoftware anklaget for bondefangeri: Finder 147 falske fejl

Det danske antivirus-produkt Orbasoft Secure lover at fjerne al virus fra din maskine for kun 30 dollar, men er reelt uduelig til opgaven. I stedet piller programmet ved Windows-installationen, så computeren risikerer at blive ustabil.

1 ud af 156. Så mange virusser fanger det danske antivirus-produkt Orbasoft Secure, når man udsætter det for en frisk omgang malware hentet fra nettet.

Til gengæld påstår produktet efter en ?deep scan? at have fundet 147 problemer, infektioner og korrupte filer på en helt jomfruelig installation af Windows XP. Og hvis man som bruger herefter trykker på Clean-knappen, koster det 30 dollar at registrere produktet, før ?problemerne? kan fjernes.

»Det er skræmmende. Programmet giver falsk tryghed og tangerer bondefangeri. Det minder om rogue antivirus og er lige på vippen til at være scam-ware,« lyder sikkerhedsekspert Peter Kruses dom over Orbasoft Secure.

Det er Peter Kruse og firmaet CSIS, der har testet Orbasoft Secure. Selve testen blev foretaget på en 'sandbox'-installation med dansksproget Windows XP SP3, som CSIS normalt anvender til at analysere skadelig kode. Her blev 156 virus-samples, der alle er 'in the wild' og generelt opnår 87 procent detektion af 41 andre virusscannere, kopieret ned på det virtuelle drev, hvorefter Orbasoft Secure blev sat til at lave en ?deep scan.?

Denne scanning registrerede malware to steder. Den ene var god nok ? den anden var en falsk positiv. Hertil kom 147 påståede problemer, hvoraf de 123 var ?file associations.?

»De påståede problemer er alle standardindstillinger i Windows og bør ikke markeres som problemer. Det er direkte misvisende,« siger Peter Kruse.

I juni 2009 kom Orbasoft også i Version2's søgelys, da firmaet betalte et indisk firma for søgemaskine-optimering - et udtryk der viste sig at dække over såkaldt kommentarspam.

Læs også: Dansk it-firma betalte indere for at spamme blogs

»Forretningskonceptet er indlysende grimt: Programmet påstår at finde en række problemer. Og hvis man vil af med dem, skal man op med pungen. Folkene bag skulle kigge ned i moralens dybe afgrund og se, om de vil være det bekendt,« siger Peter Kruse.

Læs også interviewet med manden bag Orbasoft, Thomas Jaskov: Efter beskyldninger om fup: Dansk antivirus-firma lover bod og bedring

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Jeg bliver lige nød til at indføre et ord...

Nu er jeg godt klar over, at Version2's formål er at tiltrække læsere, og jeg er da også selv en af dem. Men jeg mener det er sensationsjournalistik og overshooting at kalde Orbasoft ApS for "fupmagere", "bonderfangere", "scamware", "rogue" osv. Lad mig forklare mit standpunkt:

 • For det første så er der mig bekendt ikke nogen rogue antivirus'er som er indregisteret hos Erhvervs- og Selsskabsstyrelsen. Det er Orbasoft ApS. Vores CVR# er 31871301. Og hvor alle kontaktinfo er korrekt angivet. Det er Orbasoft's.
 • Alle vores kontaktinformationer er korrekt angivet på www.orbasoft.com (tlf, mobil, emails, adresse, fax m.m. - alt korrekt). Vi skjuler os ikke, og tager kritiken som den kommer.

 • Vi har varemærkeregistreret "Orbasoft" i både EU og USA, og ønsker på sigt at "Orbasoft"-varemærket bliver forbundet med et godt produkt. Vi er bestemt ikke i mål, men vi arbejder dagligt på at gøre vores software bedre. Jeg fortalte Morten (Version2 journalist, i går da jeg blev ringet op), at næste version af Orbasoft er klar d. 13 august 2010. Dvs om små 2 måneder. Selvom jeg har gentaget det mere end 5-6 gange i min samtale med Morten, så har han alligevel valgt ikke at nævne det i denne her i artikel. Hvorfor spørger jeg?

Nu bliver vi i artiklen sammenlignet med sikkerhedsoftware produkter som kan meget mere end os. Mange tak for at sidestille os imod Symantec, men altså, må vi lige have lov at komme med i kampen? Vi er et start-up firma (vi fik vores CVR-nummer den 15 oktober 2008 - dvs små 1½ år siden). Vi er et ungt firma, med et ungt produkt, og vi har meget arbejde foran os, for at komme op i superligaen. Folk, som selv arbejder med udvikling ved ved også, at det tager tid at udvikle et godt produkt. Og jeg minder lige om (en gang til), at 13 august så lancere vi næste version.

 • Jeg minder derudover, at vi ingen steder markedsførerer Orbasoft. Det eneste vi har gjort er at sende vores software til downloadportaler såsom download.com osv. Vi bruger vores tid på at udvikle. Front-end, back-end, vores engine osv. Ikke på at markedsføre.

 • I næste version (d. 13 august) kommer følgende forbedringer i Orbasoft: 1) en lang række forbedringer med vores registry cleaning engine. Hvor vi også har fixet file associations problematikken, som artiklen gør opmærksom på. I det hele taget bliver registry cleaning enginen hurtigere og mere præcis. Derudover implementerer vi en masse nye funktioner i Orbasoft: 2) add-on1: history cleaning engine 3) add-on2: Windows component cleaner 4) add-on3: Advanced cleaning options (menu order cache, user assist history etc) 5) add-on4: Application cleaning (temp files, recent file list etc). 6) forbedringer i arkitekturen 7) forbedringer i analysis engine 8) en liste af fixes (bl.a. file associations)

Derudover arbejder vi også på selve websiden (www.orbasoft.com). Her gjorde Morten mig opmærksom på teksten "Remove all viruses". Dette er vildledende. Jeg ændrer dette til det mere neutraltklingende: "Protect your PC."

Mht heuristisk scanning engine, så (forklarede jeg også til Morten igårsdagens samtale), at vi gennem et stykke tid nu, har været, og stadig er, i forhandlinger med flere af de førende antivirus firmaer og sikkerhedssoftware producenter (inkl antispam engines) om en god OEM aftale. Det vil betyde at vi implementerer et stærkt forbedret 3rd party antivirus scanning engine i Orbasoft. Da vores arkitektur er i C++, og bygget op med en Analysis Engine med dertilhørende engines (history cleaner, reg cleaner, windows component cleaner osv), så vil implementeringen af 3rd party heuristisk scanning enginen fungerer perkekt. Men det tager noget tid før dette er på plads. Jeg regner med vi har denne del på plads i løbet af ultimo 2010, primo 2011.

Målet med Orbasoft (som jeg også nævnte til Morten i går) er at skabe et sikkerhedssoftware primært til private brugere, hvor brugeren ved tryk af en knap, kan rense hele computeren (så godt som det nu kan lade sig gøre med alle vores engines). Rense både for virusser, spyware, trojanere, registry errors, historik (både Chrome, Firefox, IE) osv. Orbasoft skal med andre ord være en erstatning for den strategi mange firmaer kører nu: man køber en spyware cleaner, men så skal man også købe en history cleaner, så skal man købe en registry cleaner, så skal man købe en antivirus scanner osv... Vi tror på at man bundle alle disse software i en samlet pakke-løsning. Og det kan man altså også. Derfor har vi den arkitektur vi nu har i Orbasoft. Men det tager altså desværre tid at bygge færdig. Men arbejdet skrider frem i hastigt tempo, og 13 august 2010 lancerer vi næste version.

Jeg er ked af det, men jeg kan altså ikke gøre det i et hurtigere tempo. Sorry!

Med venlig hilsen Thomas Jaskov

 • 0
 • 0
#2 Esben Rasmussen

Som engageret i branchen for søgemaskineoptimering, irriterer det mig grænseløst, at Morten (journalisten) skriver "[...] søgemaskine-optimering - et udtryk der viste sig at dække over såkaldt kommentarspam."

Det er IKKE udtrykket, der dækker over kommentarspam... Det er handlingen.

Sagligt udført søgemaskineoptimering (white-hat) er alt andet end kommentarspam, f.eks. kan det være noget så simpelt, som at bruge tekst på sin hjemmeside i stedet for billeder.

En del folk rynker på næsen, når de hører ordet søgemaskineoptimering, fordi de tror, at søgemaskineoptimering kun er det, at man bruger ufine metoder som f.eks. kommentarspam, cloaking osv. En opfattelse skabt af uvidende eller dovne journalister, som ikke lige gider tænke sig lidt om, efter en saglig formulering.

En langt mere saglig og korrekt formulering ville være: "[...] da firmaet betalte et indisk firma for søgemaskine-optimering, hvor det udelukkende blev udført via kommentarspam."... For søgemaskineoptimeringen kunne også sagtens være udført på anden, langt bedre, langt mere langtidsholdbar samt mere saglig vis.

 • 0
 • 0
#3 Mads Bendixen

Thomas: du kan jo vælge at læse artikel nr. 2 (som der også linkes til i slutningen af denne artikel), hvor i dine svar og kommentarer er:

http://www.version2.dk/modules/fsArticle/index.php?articleid=15174&nocac...

En kommentar herfra: Det lyder til du skulle satse flere ressourcer på at gøre produktet klar og konkurrencedygtigt. Du kunne tage dem fra PR/Marketingspuljen, der virker til at være stor nok. Det er bedre at trække sig lidt tilbage, gøre produktet færdigt, gennemteste det (både internt og eksternt) og derefter markedsføre det.

 • 0
 • 0
#5 Jens Henriksen

"Jeg er ked af det, men jeg kan altså ikke gøre det i et hurtigere tempo. Sorry!

Med venlig hilsen Thomas Jaskov"

Nu er anglen efter medlidenhed vel næppe noget særlig stærkt argument for fortsat at plastre sin hjemmeside til med de uholdbare anprisninger: "Remove all virusses. Stay clean!" for at tage en enkelt.

Hvis tilstrækkeligt mange bliver bange og sender mig 30$ vil jeg også indlede forhandlinger om levering af en OEM antivirus komponent :-)

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Vi bruger vores tid på at udvikle. Front-end, back-end, vores engine osv. Ikke på at markedsføre.

Sådan skriver Thomas Jaskov i den første kommentar. Men en googling af tekststrengen "scans your pc for thousands of hidden parasites" giver dette resultat:

http://www.google.com/#hl=en&safe=off&q=%22scans+your+pc+for+thousands+o...

Produktet findes altså i syv forskellige udgaver, der sælges med nøjagtig de samme anprisninger, men har hver sit produktnavn, webdomæne, farvetema og virtuelle papæske: Orbasoft Secure, AdWare Plus, AntiSpyware Plus, AntiVirus Guard, AntiMalware Plus, Search and Destroy samt AntiTrojan Plus. Hvorfor dog?

PS: Jan Keller Catalan har skrevet en række præcise og informative kommentarer til artiklen "Dansk it-firma betalte indere for at spamme blogs" (som der linkes til fra ovenstående artikel). Han beskæftiger sig ikke kun med spammen, men stiller også en række gode spørgsmål til selve produktet og hjemmesidens troværdighed.

 • 0
 • 0
#8 Claus Waldersdorff Knudsen

Efter nærmere gennemgang af samtlige 7 hjemmesider(!), viser det sig at der tilsyneladende "kun" findes tre produkter: AdWarePlus_Free_Trial.exe AntiVirusGuard_Free_Trial.exe og Orbasoft_Free_Trial.exe

Jeps, jeg downloadede samtlige pakker fra de 7 sider og sammenlignede indholdet byte for byte.

En anden pudsig ting: (Faneblade er en god ting) Ved at bladre igennem alle 7 sider ser man tydelig lighederne mellem de enkelte sider - og den lille ulighed under stillingsopslaget "PROGRAMMER C/C++/VC++". Betyder det så, at der er 7 teams (= min 14 mand) der arbejder på hver sin "<Indsæt produktnavn her> scanning engine algorithm" ?

Helt ustyrligt morsomt er det at læse Testimonials, hvor Glen, Mariaj og Aron optræder anonyme, mens download siderne blot siger at produktet ikke indeholder virus etc (1); men intet om produktets påståede fortræffeligheder.

Thomas Jaskov: Især Jan Keller Catalan anvendte megen tid på din hjemmeside sidste år - og hvor du lovede bod og bedring og takkede for hjælpen. Det ville have klædt dig hvis du fulgte bare lidt af rådene. Som det ser ud lige nu, har du IMHO skudt dig selv i foden. (= Meget mere utroværdig end sidste år!)

Med venlig hilsen, Claus PS: Du ved godt at 13. august er en fredag, ikke? ;-) (1) Jeg vil tro at 90% af læserne herinde er i stand til at fremstille et softwareprodukt der ikke indeholder virus etc, så download-sidernes guldkorn er i og for sig ikke garanti for noget som helst ;-) Det er jo ikke et review som ovenstående artikel.

 • 0
 • 0
#9 Claus Waldersdorff Knudsen

Derudover arbejder vi også på selve websiden (www.orbasoft.com). Her gjorde Morten mig opmærksom på teksten "Remove all viruses". Dette er vildledende. Jeg ændrer dette til det mere neutraltklingende: "Protect your PC."

Du har glemt at rette i de seks andre sider: Remove all malware. Stay clean. Antimalware+ Remove all spyware. Stay clean. Antispyware+ Remove all spyware. Stay clean. Search and destroy Remove all adware. Stay clean. Adware+ Remove all viruses. Stay clean. Orbasoft Secure (+?) Remove all trojans. Stay clean. Antitrojan+

 • 0
 • 0
#10 Anonym

@Claus, de bliver også rettet :-) Grunden til rebrandsene er, at navnet "Secure" ikke med sikkerhed er det mest optimale navn for produktet. Så vil teste forskellige alternative brandnavne - også flere end dem du lige fandt - op imod "Secure"-navnet (og nej, det betyder (desværre) ikke, at der er 14 mand som arbejder på det). Men det er et arbejde som ligger længere ud i fremtiden. Først skal kvaliteten af softwaren være på plads. Jeg laver ingen PR og marketing før det.

Mht d. 13 august er en fredag, så var jeg ikke klar over det før nu. Men bliver spændende om feedbacken på næste version skulle være lige så grel som idag ...men mon ikke der nok dukker noget nyt op :-(

@Bent, du gør opmærksom på kritikken fra juni 2009. Ja du har ret. Det var lige omkring det tidspunkt, hvor jeg startede arbejdet på domænet. Blandt andre var Version2 hurtige til at opsnappe, at der nu var et "dansk sikkerhedsfirma" online... og i kølvandet på det, en masse Version2-læsere, som kunne finde den ene fejl efter den anden på websiden. De fleste af fejlene er siden da blevet rettet. Dette kan du se ved at kigge på de kritikpunkter der var sidste år. Men som du kan se i bl.a. dagens artikel, så der stadig masse andet arbejdet forude. Problemet omkring "file associations" (dvs false positives), "remove all spyware"-teksten, heuristisk scanning enginen, OEM etc. Det er altsammen fejl og mangler som jeg er opmærksom på.

@Jens, det ikke så enkelt at få etableret en god OEM aftale (læs: god). Kræves faktisk en del arbejde. Lidt kompliceret at forklare her.

@Mads, jeg er absolut enig med dig. Faktisk 100% enig. Jeg kan bare ikke trække mig mere tilbage end jeg gør nu, og bruge mindre på marketing/PR end jeg gør nu. Stort set alle midler bliver brugt på udvikling af softwaren. Og sådan har det stået til siden starten. Lige udover den SEO-kampagne, som viste sig at være spamming (i juni 2009), og som ikke var nogen god idé, så har jeg ikke brugt yderligere på markedsføring. At Version2 er venlige at ringe til mig, og skrive en artikel er jo helt fint. Men det ikke mig som opsøger kontakten og laver PR (vil så heller ikke ligefrem kalde det verdens bedste PR, når vi nu er inde på emnet).

@Esben, jeg er faktisk enig med dig. Den formulering du foreslår er jeg helt enig med dig i. Den er mere præcis og retorisk korrekt :-)

Hav en god dag allesammen.

mvh Thomas

 • 0
 • 0
#11 Morten Hattesen

Når en virksomhed beder om $30 i betaling for et produkt med løfter om at kunne fjerne 147 (ikke eksisterende) problemer, men til gengæld kun er i stand til at detektere 1 ud af 157 virkelige trusler vil jeg mene at benævnelsen "bondefangeri" er meget passende.

Det, at have hjemmesiderne kørende med deres (i stort omfang falske) løfter, og at gøre programmerne tilgængelige for offentligheden via software download sites er da også aktiv markedsføring af produktet.

Det ville klæde virksomheden ikke at forsøge at financiere udviklingen af et produkt ved at narre intetanende privatpersoner til at betale for en ydelse som i bedste fald giver en falsk tryghedsfornemmelse. Softwareudfvikling kræver risikovillig kapital, og den kan skaffes på flere måder, men bondefangeri bør ikke være en af dem.

 • 0
 • 0
#12 Anonym

@Morten, for at forklare lidt om systemarkitekturen af Orbasoft (bygget i C++). Den består af følgende hovedkomponenter:

 • Antispy client
 • Windows Component Cleaner
 • Advanced Cleaning options
 • Registry cleaner
 • Application cleaning
 • Tools and Settings
 • Analysis engine

Orbasoft C++ arkitektur er stabil på både XP, Vista og 7, og den nuværende version er forholdsvist hurtig (den version som kommer 13 august bliver faktisk væsentligt hurtigere).

 • I version2's test fandt antispyware enginen korrekt 1 "virus" ud af et sample på 156 "virusser".

 • Antispyware engingen fandt derudover 1 false positive (dette er absolut ikke godt, og skal rettes). I min telefonsamtale med Morten Thomsen (version2 journalist) som ringede mig op 2 dage siden (torsdag d. 10 juni kl 11:31) bad jeg om muligheden for at se skanningsrapporten så jeg kunne forstå hvad det er for en "virus" Orbasoft fandt korrekt, og hvad det var for en som den angav som en false positive, så det kan rettes. Morten sagde, at det er helt i orden, og lovede straks at emaile mig rapporten. Seks timer efter samtalen, da jeg endnu ikke havde modtaget rapporten, emailede jeg derfor Morten og bad, som en lille reminder, endnu engang om den (jeg sendte Morten emailen, torsdag kl 18:06 - dvs 6 timer efter samtalen var afsluttet). Der er nu gået over to dage, og jeg har endnu ikke modtaget skanningsrapporten fra Morten eller hørt fra ham. Så jeg har altså svært ved at kommentere på den false positive, og forstå hvordan den skal rettes. Jeg ved desværre ikke ved mere end du gør.

 • Mht registry cleaning enginen, fandt Orbasoft 147 "problemer". 123 af disse var indenfor kategorien "file associations" (dette er ved at blive rettet). Om de resterende 24 problemer ved jeg fra artiklen, at de ikke er "file associations". Der står desværre ikke angivet, hvilke(n) kategori(er) de tilhører. Omend jeg meget gerne vil, er det for mig svært at kommenterer og rette dette før jeg modtager skanningsrapporten fra Morten. Så igen, jeg ved desværre ikke mere end du.

For at opsumere: - antispyware enginen (ud af sample på 156 virusser): 1 x korrekt virus fundet. 1 x false positive (fejl, skal rettes. Og jeg har efterspurgt rapporten fra Morten så jeg kan forstå, hvad det drejer sig om, men altså endnu ikke modtaget den). 155 x ikke fundet (bliver med stor sandsynlighed forbedret med implementering af OEM engine. Omkring ultimo 2010/primo 2011).

 • registry enginen: 123 x file associations (ved at blive rettet). 23 x problems som ikke er file associations, og som også ikke burde have været markeret. Jeg vil meget gerne rette/fixe det. Men hvad det helt korrekt drejer sig om, ved jeg desværre ikke på nuværende tidspunkt.

Udover løbende bugfixes, så kan jeg kun opfordre til at besøge www.orbasoft.com den 13 august (om 2 måneder), hvor næste major release er planlagt. Og efterfølgende igen ny release ultimo 2010/primo 2011.

mvh Thomas

 • 0
 • 0
#13 Morten Hattesen

@Thomas

Jeg kan godt forstå at du er irriteret over al den negative opmærksomhed, men uanset hvad du siger, bliver du nødt til at erkende, at orbasoft produktet ikke fortjener overhovedet at blive kaldt en virus checker, med den beviseligt ringe evne til at detektere disse. Dermed er det direkte misvisende at markedsføre den som sådan, og intet mindre end bondefangeri at tage sig betalt for den manglende funktionalitet.

At skræmme de intetanende potentielle kunder til at betale ved løgnagtigt at påstå at have fundet problemer med den installerede software tilføjer blot til den i forvejen åbenlyse mangel på forretningsmoral.

 • 0
 • 0
#14 Anonym

@Morten, forstå mig ret. Jeg er ikke irriteret over opmærksomheden. Tværtimod. Så længe, at det kan bruges til at gøre produktet bedre, er jeg meget taknemlig. Det er ikke første gang jeg modtager kritik. Jeg retter altid på de fejl, jeg får kendskab til.

Jeg er bare ikke fan af sensationsjournalistik. Dvs sådan noget man bl.a. finder i den kulørte presse: Se & Hør, BT, Ekstra bladet, og ja...åbenbart også Version2.

Morten Thomsen (version2 journalist) som har skrevet artiklen, har i hans historie om Orbasoft valgt en retorisk vinkling som udelukkende baserer sig på ord/udtryk såsom fupfirma, rogue, scamware, "anklaget for bondefangeri". Dvs han gør udelukkende brug af negativt værdiladede ord/udtryk i beskrivelsen af Orbasoft, og gør derudover udelukkende brug af en ensidet vinkling i hans artikel.

Før Morten Thomsen (version2 journalist) postede sin artikel var han da også venlig at ringe til mig. Vi talte sammen i over en time (torsdag d. 10 juni kl 11:31-12:34). Jeg fik i telefonsamtalen lov til at forklare Morten Thomsen, hvordan udviklingen af Orbasoft foregår, vi gennemgik Orbasofts årsrapport, Orbasofts fremtidige strategi, jeg blev præsenteret for de testresultater (dvs 147 fejl), men da jeg jo ikke kan kommentere på noget jeg ikke kender detaljerne omkring, så lovede Morten, at han straks ville sende mig skanningsrapporten. Dette skete aldrig. Og den email jeg senere om torsdagen sendte til Morten Thomsen for at bede om indsigt i skanningsrapporten får jeg heller intet svar på. I stedet, kan jeg dagen efter (dvs fredag d. 11 juni) se, at Morten Thomsen har brugt tiden på at poste sin artikel. Men fred være med et...

Jeg og andre bruger vores tid på udvikling. Der er udviklere i Tyskland (Cleverbridge), Ukraine (front-end udviklere og webdesign), USA (Silicus Technologies - back-end), Indien (Silicus), Pakistan (Sorcim), Danmark (mig). Vi arbejder alle simultant på projektet (både software og webside). Derudover er jeg selv i forhandlinger om OEM aftaler med 3rd party scanning engines. Dette er langt større virksomheder end Orbasoft, og de stiller strænge krav til vores egen infrastruktur -heriblandt webside og software. Disse krav er vi igang med at opfylde for at få de gode aftaler, og jeg forventer at dette arbejde er på plads ultimo 2010/primo 2011. Det tager desværre tid, og kan ikke gøres hurtigere.

I modsætning til det billede som Morten Thomsen (version2 journalist) skaber i sin artikel, så er drivkraften ikke bondefangeri. Min ambition er at skabe et godt produkt. Og ja, der bliver begået fejl undervejs, og det tager desværre tid, at få det hele på plads. Udvikling, usability tests, QA, bugfixing, implementering af nye funktioner, hurtigere skan arkitektur osv osv. Det tager tid.

 • Orbasoft ApS blev etableret 15 okt 2008 (fik cvr# hos Erhvervs- og selsskabsstyrelsen). Dvs mindre end 2 år siden.
 • "Orbasoft" er varemærkeregistreret i både EU og USA.
 • Næste version af Orbasoft har forventet release date 13 august 2010(dvs om 2 måneder).
 • Og ultimo 2010/primo 2011 forventes atter en ny release med OEM/3rd party scanning i Orbasoft. Og sådan skrider produktudviklingen frem.

Jeg er bestemt ikke irriteret over kritiken. Der kommer bestemt også noget den 13 august, og igen ultimo 2010/primo 2011, og senere igen. Sådan er det.

Hav en god dag.

Mvh Thomas

 • 0
 • 0
#15 Yoel Pedersen

Thomas, det er næsten synd at du bruger så lang tid på at forsvare dit produkt herinde, da du taler for døve øren.

Dette er version2, og næsten alle læsere her er IT-professionelle, der ved mere end nok til at kunne kategorisere både dit produkt, dit firma og dig selv i samme kasse - scam og fraud.

Jeg ved godt, at det er svært at starte et firma op (har selv 9 års erfaring som selvstændig bag mig), men jeg kan give dig et par gratis tips som du gør klogt i ikke at ignorere:

 • Glem alt hvad du har lært på handelsskolen (måske lige bortset fra regnskabsdelen) - smarte salgsteknikker, jakkesæt og farvestrålende reklamer vil måske umiddelbart være tillokkende, men det er som at pisse i bukserne - det bliver så forbandet koldt bagefter, når kunderne opdager at du har snydt dem.
 • Vær kritisk, når du læser Martin Thorborgs bog (jeps, den er spændende, og ja, nogle af rådene kan anvendes direkte som de er, men brug din kritiske sans til at sortere i dem)
 • Vær oprigtig, hele vejen igennem. Det er OK at være nystartet, ene mand og uden en masse års erfaring at trække på - slå i stedet på at du er billig i drift, og at du qua dine manglende muligheder som nystartet er villig til at arbejde hårdt for de kunder, der vælger dig
 • Find et andet produkt end antivirus. AV er ekstremt komplekst og selv store virksomheder med flere tusinde ansatte har svært ved at få produkterne til at virke bare nogenlunde tilfredsstillende. Hvis du vitterligt VIL udvikle et godt produkt at basere din virksomhed på, så find en anden niche at gå ind i - antivirus er IKKE en mulighed for enkeltmandsvirksomheder.
 • Du kan vælge mellem en karriere som selvstændig, hvor du holder lav profil, men leverer en god ydelse, der vil sikre dig en god, stabil indkomst og en trofast, men langsomt voksende kundekreds, eller du kan, hvis du har den rigtige ide, knokle hårdt og være heldig at få succes gennem en kombination af gode produkter, god omtale og de rigtige forbindelser.

Jeg forudser, at der sker følgende, hvis du bliver på det spor, du har valgt: Du bliver nødt til at lukke din virksomhed i løbet af et par år (en simpel søgning på orbasoft giver en god ide om hvad du laver - og denne debat bidrager helt sikkert til det samlede billede), hvorefter du bliver en smart softwaresælger, der kører rundt i Audi og jakkesæt og sælger halvdårlige løsninger til kunder i det offentlige segment (da kunder i det private segment hurtigt ville gennemskue både dig og dine tvivlsomme produkter).

Om du vælger den rette kurs afhænger nok af, hvilken moralsk ballast du har med hjemmefra, men i lyset af den negative omtale der var for et stykke tid siden, ser det desværre ikke ud til at du har lært lektien endnu. Jeg håber for din skyld at du ser lyset før det er for sent.

 • 0
 • 0
#16 Claus Waldersdorff Knudsen

I modsætning til det billede som Morten Thomsen (version2 journalist) skaber i sin artikel, så er drivkraften ikke bondefangeri. Min ambition er at skabe et godt produkt. Og ja, der bliver begået fejl undervejs, og det tager desværre tid, at få det hele på plads. Udvikling, usability tests, QA, bugfixing, implementering af nye funktioner, hurtigere skan arkitektur osv osv. Det tager tid.

Jo, Thomas, når dit produkt ikke er istand til at finde det malware det påstår det kan finde, så er det fup. Jo, Thomas, når dit produkt angiver at have fundet fejl der ikke er fejl, så er det fup.

Thomas, tester du ikke dit software før du udsender det? Inficerer du ikke PCer med malware af alskens art og tester dit software? Eller lader du brugere betale 30$, finde fejlene i din software og rapportere dem til dig?

Jeg kan da egentlig godt forstå Morten K. Thomsen at han ikke bare sender dig testrapporten, som Version2 sikkert har betalt. Du kunne jo selv havde anvendt CSIS til at hjælpe dig med at teste dit software, FØR du udsender det. Det ville havde øget din troværdighed med et par hundrede procent.

Andre opstartere bruger shareware-modellen til at teste/sælge deres software. Er en bruger tilfreds, skal han såmænd nok betale. (Jeg er selv en tilfreds bruger af sharewareprogrammet TotalCommander i min Windows installation og har betalt de (vistnok) ca 30$ for år tilbage. Og det lader til at Christian Ghisler klarer sig glimrende. Så hvis produktet er godt nok, skal udviklingsomkostningerne såmænd nok blive betalt - og sikkert også lidt til.)

@Ydel Pedersen: Jeg giver dig helt ret i, at AV software er en meget stor mundfuld for et lille firma. Alt for stor!!

 • 0
 • 0
#17 Mark Ruvald Pedersen

1) Drop alt dit politiker-ævl; vi er immune over for det! 2) Gør os den tjeneste at lukke din side ned nu. Hvis ikke, så tilføj beta-merkater over det hele. Du har jo selv anerkendt at dit produkt er crap, så hvorfor markedsførerer du det som et reelt alternativt til veletableret AV-software? 3) @"I har helt ret": Du snakker udenom... Gør noget istedet for at sige, at vi har ret. 4) "Jamen, jamen, det er jo skrevet i C++": Hahaha, ja så må det jo være godt software :D

 • 0
 • 0
#18 Anonym

I slipper hermed for mere politiker-ævl fra min side. Vil dog gerne til slut bruge lejligheden til at takke for de mange råd og for kritikken. - bugfixing er igang på nuværende version. - efterfølgende store version releases: 1) 13 august 2010 2) ultimo 2010/primo 2011

Hav en god dag.

Med venlig hilsen Thomas Jaskov

 • 0
 • 0
#19 Rene Lauridsen

Jeg sætter altid pris på tråde der kan få mig til at smile, og tænke at verden er fuld af unikke mennesker. Det bliver spændende at se opdateringen til august.

fortsat god mandag

 • 0
 • 0
#20 Anonym

Efter en hektisk uge med masser af kritik, fik jeg i går Morten Thomsens skanningsrapport (tak Morten).

Jeg har sendt den videre til udviklerne hos Silicus Technologies, og vi har idag gennemgået den. Fejlen med file associations er faktisk allerede rettet i 13 august versionen, men var ikke blevet det i nuværende version.

Derudover så var der andre ting som blev fundet i skanningsrapport indenfor 5 andre katogorier: cookies, registries, activex, uninstall entries, invalid shortcuts. Disse 5 kategorier er blevet komplet erstattet i den nye version også.

Mht antispy clienten, som bl.a. anviste en false positive samt low detection rate (fandt 1/156), har jeg også diskuteret dette med Silicus, og vi går igang med forbedringer af skanningsarkitekturen + arbejdet omkring implementering af OEM/3rd party scanner allerede idag. Dvs dette arbejde ikke udsættes til efter 13 august, som det oprindeligt var planen.

Da jeg har disablet alle downloadlinks på www.orbasoft.com, og de først igen bliver aktiveret når alle forbedringer er på plads, omkring ultimo 2010/primo 2011 (faktisk først når alle OEM-aftalerne er på plads), så kunne jeg imellemtiden godt tænke mig at spørge om nogen her har lyst at betateste næste version, som bliver færdig 13 august 2010, og/eller betateste efterfølgende version, som er klar ultimo 2010/primo 2011?

Hvis nogen gider, så vil jeg være meget taknemlig (email: thomas [at] orbasoft.com)

Derudover så udgiver jeg også en (gennemtestet og supporteret) freeware version i løbet af 2011 (pt kører jeg kun shareware modellen). Dvs en 100% freeware version som kan: registry cleaner + history cleaner + antispy client (og jeg regner da med, at i løbet af 2011 så virker alt som det skal. Jeg krydser fingre i hvert fald).

Jeg undskylder for rodet! Hav det godt så længe

Med venlig hilsen Thomas Jaskov

 • 0
 • 0
#21 Rasmus Kaae

Hej Thomas

Hvad er det egentlig dit program kan? Så vidt jeg kan læse sker al udvikling udenbys og de nævnte problemrapporter bliver forwardet til underleverandører.

Er det korrekt opfattet? Er I blot en skal til 3rd party cots produkter? Hvis ja, så tror jeg at min nuværende løsning med avast er ganske tilstrækkelig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere