Families smart-tv zapper umotiveret til fremmed overvågningskamera

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Et to år gammelt Sony Bravia tv skifter pludselig kanal, og familien kigger nu på mærkelige overvågningsbilleder. De mest oplagte forklaringer er blevet prøvet af, men uden held.

»Det er aften ved 21-tiden, og vi sidder og ser en serie på Netflix. Pludselig bliver skærmen sort, som skiftede det kanal, og der står en masse bogstaver/tal øverst på skærmen. Et symbol på skærmen indikerer at tv'et arbejder. Billedet skifter til et helt hvidt rum, med en form for seng/briks og intet andet. Der ligger en person under en dyne. Der er bevægelse i billedet, personen kigger hurtigt op, tror det var en ung mand.«

Sådan beskriver Susi Husted en af de oplevelser hun og hendes familie har haft med et to år gammelt Sony Bravia HX820-fjernsyn, til recordere.dk.

Hvad der forårsager denne og flere andre lignende hændelser på tv'et er endnu ikke opklaret. Recordere.dk oplyser, at familien bor i et rækkehus i en provinsby, og at de kender naboerne så godt, at trådløse forstyrrelser som DLNA og lignende kan udelukkes.

Sitet spekulerer i, at de tal og bogstaver øverst på skærmen, som Susi Husted refererer til, kunne være et Skype-brugernavn, og at tv'et af sig selv har foretaget opkald til tilfældige Skype-konti - uden at hverken opkalder eller den opkaldte har været involveret.

Hvad siger Version2's kloge læsere? Er der tale om utilsigtede Skype-opkald, hacking, trådløse forstyrrelser eller noget helt fjerde? Giv dit besyv med i debatten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Henrik Dalsager

Hvis de sidder og ser netflix mens det sker er det jo nok ikke en option ;)

Nu er problemet jo at det er et smart fjernsyn. Det kan køre applikationer: http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/ContentDisplayView?hideH...

Det kan styres vha netværket (som illustreret her): http://www.windowsphone.com/da-dk/store/app/remote-control-for-sony-brav...

og det er ikke sikkert at det var fabriksnyt og urørt da det blev købt.

nu er listen af helt realistiske muligheder ret lang: * Et medlem af familien har en remote på sin telefon, og tager pis på familien fordi det er sjovt * En computer har en virus der sender signal til fjernsynet om at skifte til en online streaming server, bare fordi den kan * Én eller anden, enten et familie medlem, eller en hacker, har installeret en app der kører i baggrunden og aktiverer med en timer, eller på tilfædige tidspunkter og viser indhold fra et eller andet. * Der er ingen firewall i familiens router, og folk kan fra wan siden styre fjernsynet. * De har købt fjernsynet brugt fra en der undersøgte om han kunne lave hans egen applikation, men fejlede, og glemte at fjerne den. * Der er en fange i kælderen, som de kan overvåge med en applikation på fjernsynet, som de desværre er kommet til at starte mens de havde gæster, og nu har de fundet på en god historie for at dække over det * Én eller anden har en medieserver kørende på sin computer/tablet/iphone/android/??? og den har en fejl, eller de er kommet til at afspille til fjernsynet.. * fjernsynet har en fejl i firmwaren, som er afhængig af din adresse, og derfor viser engang imellem ser webcam roulette... * du har sikkert bedre idéer end mig ;)

 • 13
 • 0
#6 Jørgen L. Sørensen

Henrik Dalsagers liste giver noge meget god/sjove bud.

Elektronik kan opføre sig mærkeligt og lave ting det ikke umiddelbart er beregnet til - og andet elektronik/sendere kan forstyre på grund af sammenfald af frekvenser mv.

Signaler kan også gå meget langt --- midt i 1970'erne (og måske stadig) lyttede vi efter signaler fra russiske militærøvelser - vel at mærke signaler som egentlig kun havde en ret begrænset rækkevidde, men med rette atmosfæriske forhold kunne de nå til Danmark. Walkie-folket (eksisterer de endnu?) oplevede også tit at italinere bankede ind på anlægget, selv om de ikke burde kunne sende helt herop.

Når jeg tænker på hvad der kunne ske i "gamle dage" med datidens "primitive" muligheder, synes jeg der er mange muligheder med de nye smarte apparater, som er koblet til både internet, tv-net osv. Der er også fyldt godt op i luftrummet med diverse radiobølger med kortere eller længere rækkevidde. Mærkeligt at vi ikke hører mere til sjove episoder.

Et par eksempler fra "de gode gamle dage":

Jeg havde en klassekammerat, som var den lykkelige ejer af en spole-båndoptager (jeps, det var omkring 1970), og når den stod et bestemt sted i hans kælder fungerede den som radiomodtager og han kunne høre Kalundborg.

Da vore børn var små havde vi soveværelse i den ene ende af huset, og børneværelser i den anden ende. Det var før baby-alarm blev opfundet, så vi brugte et legetøjs-samtaleanlæg (med trådført forbindelse, før WiFi :-). I nabolaget var der en radioammatør/walkiefreak - vi hørte ikke meget til ham, bortset fra om natten når hans sendesignal somme tider røg ind i vort samtaleanlæg.

 • 1
 • 0
#7 Christian Nobel

Hæhæ.

Da jeg var barn havde vi fjernsyn i vores sommerhus.

Det var en kæmpe kasse med et lille sort/hvid billedrør, og klak-klak-klak kanal drejeomskifter, selv om der nu kun var mulighed for at se DR på kanal 4 (der fandtes ikke andet dansk tv) og en sjælden gang under gode forhold Sverige på kanal 2.

Til gengæld skete det hyppigt at vi ikke engang kunne se DR, fordi signalet blev kvalt af tyrefægtning - dog var vi så heldige at se månelandingen nogenlunde hæderligt.

 • 1
 • 0
#8 Jesper Lund

Det kunne meget vel være forklaringen. For nylig var der en historie om Foscam IP kameraer som havde nogle software bugs, så andre kunne fjernstyre dit kamera og se video streamen.

Det rejser så det næste spørgsmål. Er det en god ide at opsætte CCTV i din egen stue, som andre reelt har kontrol over?

 • 2
 • 1
#10 Allan Høiberg

Jeg kender ikke Sonys måde at virke på - og det kunne være spændende at vide, hvad de præcist har prøvet for at finde eller udelukke fejlkilder.

Det forekommer oplagt at starte ved "kanal op/ned"-knappen når det sker, for at se om den f.eks. bare står på Ultra. Er der ikke en Info-knap eller lignende, der fortæller hvad apparatet lige nu selv tror, det foretager sig, hvis det er en app der kører (eller viser hvad den aktuelle TV-kanal er)?

Sker det altid mens de ser Netflix? Er det en Netflix-app eller kører de over en box? I gamle dage kunne en videomaskine selv "overtage" fjernsynet over scart, så hvis vi forestiller os en scart-forbundet afspiller, der bare mister forbindelsen på grund af et løst stik (det sker meget let med scart), kunne overtag-TV'et-signalet forsvinde, og TV'et skifte tilbage til tuneren af sig selv.

Rækkehus... Kunne en genbo have en fjernbetjening, der bliver misforstået af Sony'en når den rammer det ind ad vinduet i de rigtige lysforhold (jeg har f.eks. oplevet en Sony-videofjernbetjening slukke et Philips-TV), eller er det endda en RF-remote, så alle mulige tilfældige signalkilder i området kunne give samme effekt?

 • 0
 • 0
#11 Jan Rasmussen

Mit gæt på hvad der sker er vel noget så simpelt som DLNA eller AirPlay... Hvis du her et fjernsyn der kan en af delene, kan man (uden at konfigurere noget som helst nogen steder) afspille DLNA indhold på fjernsynet.

Så - Enten er det P2P Airplay, ellers er det nogen der 'låner' WiFi hos dem, og har noget udstyr der måske automatisk, måske ved en fejl forbinder til DLNA på fjernsynet...

Prøv at finde en android telefon (f.eks.), del et billede/video med DLNA - og dit fjernsyn skifter væk fra fjernsynet og over til det du har på din telefon. Jeg har tit undret mig over at der ikke er nogen form for sikkerhed i de systemer - men sikkerhed er selvfølgelig brugervenlighedens værste fjende...

 • 0
 • 0
#13 Hans-Michael Varbæk

Nogle familie sætter deres fjernsyn direkte på Internettet, og nogle af disse kan fjernstyres via deres web interface, hvor man f.eks. kan skifte kanal, tænde og slukke for TV'et, se hvad der bliver vidst på skærmen, og endda få "popups" frem hvor der kan stå hvad som helst.

En nyere hacker prank som nogle hackere har udført var at få en popup besked på TV'et som skrev: "Skift batterier i fjernbetjeningen" selvom de ikke skulle skiftes, eller andre mærkelige beskeder kun for at irritere brugerne (i.e. trolling).

 • 0
 • 0
#14 Jørgen L. Sørensen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere