Dansk privatlivsfokuseret Google-alternativ lukker ned

22. november 2018 kl. 09:188
Dansk privatlivsfokuseret Google-alternativ lukker ned
Illustration: photogearch/Bigstock.
Dansk virksomhed forsøgte i tre år at skabe et privat alternativ til Googles søgemaskine med Findx. Nu har de drejet nøglen om.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Det er ovre - før det virkelig begyndte. Findx lukker ned.«

Sådan lyder afskeden fra holdet bag søgemaskinen Findx i et blogindlæg. Det skriver Dataethics.eu.

Den danske virksomhed Findx må dreje nøglen om efter i tre år at have arbejdet på at få deres uafhængige og private søgemaskine op at køre.

I blogindlægget beskriver stifteren, Brian Rasmussen, hvad der gik galt. Ifølge ham blev søgemaskinen aldrig bæredygtig, og det skyldtes blandt andet, at de store spillere ifølge ham »aktivt maser mindre og uafhængige søgeudbydere ud af markedet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørende havde Findx ikke held med at sikre de samme aftaler med Yahoo og Bing om adgang til søgeresultater og reklamepenge, som deres konkurrenter på markedet DuckDuckGo, StartPage og Qwant i dag har.

»Vi spurgte om de samme vilkår som disse tre tjenester allerede havde, og vi kunne have blevet den 'europæiske DuckDuckGo' - ved at bruge et tredjeparts søge-feed, mens vi arbejdede på vores eget indeks. Men de var ikke villige til at arbejde med os. Det dræbte stort set idéen om nogensinde at tjene penge på vores søgemaskine fremadrettet,« skriver Brian Rasmussen.

Derudover oplevede Findx også modstand i forbindelse med deres crawler. De forsøgte nemlig som en af de få søgevirksomheder selv at indeksere søgeresultater. Det viste sig ikke at være let, blandt andet fordi store sider stod i vejen.

Sider som LinkedIn, Yelp, Quora, Github, Facebook og andre lod nemlig kun nogle specifikke crawlere som Google og Bing inkludere deres sider i et søgemaskine-indeks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover søgemaskinen lukker også virksomhedens adblocker Findx Privacy Control, mens deres mobil-app forsvinder fra App Store, skriver Dataethics.eu.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. november 2018 kl. 22:31

Ideen var at skabe et reelt Europæisk alternativ til de amerikanske søgemaskiner. DuckDuckGo er ikke en "rigtig" søgemaskine i den forstand da de får deres resultater fra Yahoo og Bing. De har ikke deres eget søgeindeks. Det syntes jeg var en farlig forretningsmodel, da Yahoo/Bing kunne klippe forbindelsen, og så ville DDG ikke have nogen forretning længere. Vi forsøgte at lave den "europæiske DuckDuckGo", men med eget indeks. Dvs. vi havde vores egne crawlere, og vi kunne selv styre ranking af resultaterne - vi havde også planer om at åbne algoritmen op, så brugerne selv kunne justere på alle parametre, så de ikke endte i en "black box" ranking som på Google.

7
24. november 2018 kl. 08:19

Jeg kendte slet ikke til Findx. Hvad var planen den skulle kunne ifht. DuckDuckGo?

5
22. november 2018 kl. 23:06

Vi holdt bevidst igen med markedsføringen, fordi vi ville have at vores indeks skulle være 'godt nok' først. Det blev det desværre aldrig, og nødløsningen - at få anonymiserede resultater fra Bing eller Yahoo ligesom DuckDuckGo mens vi arbejdede på at gøre vores eget bedre, lykkedes ikke. De ville ikke støtte en privatlivsfokuseret søgemaskine. De mente ikke det var nødvendigt nu GDPR var på plads (?).

4
22. november 2018 kl. 14:44

Kendte overhovedet ikke til eksistensen af FindX, så måske har der været et markedsføringsmæssigt problem?

Jeg bruger DuckDuckGo til daglig, de er også privacy-fokuserede, og serverer også ret gode søgeresultater, også på danske søgeord..

3
22. november 2018 kl. 11:23

Qwant lader til at være et glimrende alternativ.

2
22. november 2018 kl. 10:37

Den tid hvor internet var "frit" er for længst forbi.

Det er alt for svært at gennemskue hvem der har penge med i hvad, derfor kan strukturer hvor man indirekte beskytter hinanden mod (nye) konkurrenter nemt opbygges.

Jeg prøvede findx efter at have læst om den på Version2, dog uden den store succes.

Nu kom så forklaringen på hvorfor den virkede som den gjorde...

Er det virkelig kun kineserne der har agt og magt til at kunne lave deres egen søgemaskine?

Hvor meget betaler Google for at bruge EU infrastruktur til webcrawling og distribution deres søgeresultater - En infrastruktur der er bygget og betalt af EU?

Hvor meget betaler de de pågældende sider for begrænse søgbarheden for andre?

1
22. november 2018 kl. 09:25

Jeg har aldrig før hørt om Findx - men jeg savner den allerede.

Det er jo ikke kun Findx, de store spillere tager kvælertag på - det er jo også os mennesker. Hvorfor hjælper vi dem med det ved at give dem adgang til at sætte sig - rent fysisk - på store dele af Danmark? Behøver vore mathavere ligefrem at hjælpe dem med at tvinge os ind i trældom?