Dansk politi køber overvågningssystem fra kontroversielt firma

9. juli 2015 kl. 09:1710
Hacking Team-lækket afslører, at Danmark er på kundelisten hos den kontroversielle leverandør af overvågnings-software. Rigspolitiet bekræfter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hacking Team mistede i mandags 400GB interne fortrolige filer, som nu florerer frit på internettet. Her kan man læse, at Dansk Politi har betalt omkring 4,2 mio. kroner for et program, der kan inficere private computere og mobiltelefoner for at muliggøre fjernstyring og overvågning. Politidirektør Svend Larsen bekræfter, at Rigspolitiet har købt systemet.

Det skriver Information

Blandt de lækkede dokumenter fra Hacking Team kan man også se brugsmanualer, der viser, hvordan systemet kan bruges til at tilgå computerens mails, billeder og andre filer eller hente optagelser fra kamera og mikrofon, uden at brugeren af computeren ved det.

På kundelisten er Danmark og USA, men også Kasakhstan, Sudan, Bahrain og Saudi Arabien, og derfor kritiserer flere organisationer Hacking Team og nu også Dansk Politi for at være kunde hos firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hacking Team har vist, at de er ude af stand til at regulere sig selv, og at de sætter profit over etik. Der bør helt klart sættes spørgsmålstegn ved de europæiske myndigheder, som laver forretning med selskaber, der også sælger til undertrykkende regimer, som rutinemæssigt går efter aktivister, civilsamfundet og journalister,« skriver Edin Omanovic fra Privacy International i en kommentar til Information.

Jesper Lund, der er formand i IT-Politisk Forening i Danmark, kritiserer ligeledes dansk politi: »Hvis man endelig skal købe sådan et system, så må man sikre sig, at firmaet bag holder deres sti ren og kun sælger til ansvarlige regeringer,« siger han.

Den kritik vil politidirektør Svend Larsen ikke kommentere.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
9. juli 2015 kl. 12:55

»Hvis man endelig skal købe sådan et system, så må man sikre sig, at firmaet bag holder deres sti ren og kun sælger til ansvarlige regeringer,«

Hvad er en 'ansvarlig regering'? Er det f.eks Danmark som er medskyldig i over 1 million døde i Irak? Er det f.eks. USA med deres drone-terrorisme, tortur og hemmelige fængsler uden rettergang?

10
9. juli 2015 kl. 19:55

tortur og hemmelige fængsler uden rettergang?

Hov-hov... USAs brug af hemmelige fængsler og tortur, såvel som at gå i krig havde skam mandat fra allerhøjeste sted, nemlig GUD himself. Bush rådførte sig jo med jesus for at være sikker på, at the big man upstairs var med på idéen. Så alt det dér er altså helt fin-fin og i orden, og det mente Fogh jo også på den baggrund. Ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved dét, når gud godtager det.

6
9. juli 2015 kl. 12:39

Der gør sådan programmer ubrugelig. Synd at kildekoden ikke var med ? Så ville alt deres udvikling til nu være, ubrugeligt for dem. Samt lige til at smide i den næste sikkerheds opdatering. Da de huller de bruger nok, nok er delt mellem flere "firmaer", så kunne det heldigvis gøre meget ondt mange steder.

Dette angreb mod vores yndringfrihed, kræver et skifte til mere software med åben kildekode, og så meget kryptering alle steder som muligt. Selv om det ikke hjælper her, men det er jo et modtræk fra de 3 bogstavet, da deres optræden har ødelagt det for dem selv. Har det danske politi undersøgt at der ikke er bagdøre i det software de har købt, så de ufrivillig også aflevere alt det som de indsamler til en 3 part, ud over USA ?

Igen et læk, imod vejen mod diktatur, og for demokrati. Tak til de frihedshelt der lavet det.

9
9. juli 2015 kl. 15:08

... og softwaren var back-doored af Hacking Team selv.

3
9. juli 2015 kl. 10:50

Enten tillader man softwaren for alle eller også forbyder man softwaren for alle. Det der med at skulle definere hvem der må sælges til, er lige til at lukke op og sk!de i.

Hvorfor skulle et land/styre blive godkendt/afvist på grund af andre landes holdninger? I sidste ende vil regeringerne (i alle lande) oftest gerne spionere på borgerne, lige meget hvilket land der er tale om, og det er da et dårligt eksempel at fremhæve "Danmark og USA", der har samme interesse og hvor regeringerne har udvidede beføjelser til at spionere på borgerne.

5
9. juli 2015 kl. 11:38

Det der med at skulle definere hvem der må sælges til, er lige til at lukke op og sk!de i.

Det ville være befriende, hvis du kunne holde dit rendestenssprog i mere private kredse.

Enten tillader man softwaren for alle eller også forbyder man softwaren for alle.

For mig giver det god mening at sondre mellem hvad demokratiske retsstater med uafhængig domstolskontrol, mindretalsbeskyttelse og en vis sikkerhed for torturfri fængsler kan få adgang til af efterforskningsmidler i forhold til undertrykkende og totalitære regimer, som er kendt for at misbruge embedsapparatet til at forfølge, fængsle, tortere og dræbe politiske modstandere og demokratiaktivister.

Det er klart, at man aldrig fuldt ud vil kunne forhindre undertrykkende diktaturer i at opnå adgang til digitale værktøjer, som de kan bruge til at udspionere og forfølge deres egne borgere med, hvilket det kinesiske eksempel nok illustrer bedst af alle idet man her har udviklet en stærk hjemlig branche for digital spionage. Men idet mindste vil man med eksportregulering af disse teknologier eksempelvis i regi af Wassenaar-samarbejdet kunne forhindre, at vestlige virksomheder bidrager til diktaturers undertrykkelse og forfølgelse af egne borgere.

2
9. juli 2015 kl. 09:38

Er der nogen detalje om hvordan man inficerer computeren? Hvordan sikrer man at koden rammer den rette person og ikke naboen til den mistænkte? Kræver det fysisk adgang til computeren eller angriber man f.eks via en ip adresse med et browser exploit?

1
9. juli 2015 kl. 09:36

Man kan også blive lidt for hellig i sine holdninger.. Lav lige et baggrundstjek på hvem Coca Cola sælger til, før du snupper den næste nede i kiosken.

Det er flot at politimanden bare erkender det uden videre. I stedet for at pive mere over det, kan vi jo spørge ham hvad systemet skulle bruges til, og så komme med gode råd til andre systemer der måske kan noget af det samme. Gratis, open source, eller lignende. Så har vi lige sparet det offentlige for en stak udgifter :-D