Dansk politi afhører mistænkt CSC-hackers ven i Cambodia

30. april 2014 kl. 14:54
En af den hackermistænkte Gottfrid Svartholms tidligere samarbejdspartnere i Cambodia blev under trusler om anholdelse afhørt af dansk og svensk politibetjent, fortæller han.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden Gottfrid Svartholm blev udleveret til dansk politi i november, har han siddet isolationsfængslet, mistænkt for at have hacket mainframe-systemer hos CSC. Alt tyder på, at politiet holder ham der, indtil retssagen mod ham begynder til september, og begrundelsen har lydt, at den svenske hackermistænkte kunne påvirke bevismateriale i sagen, hvis han ikke var isoleret.

Den forklaring har mødt stærk kritik, men faktisk viser det sig, at både dansk og svensk politi i april måned har haft gang i efterforskningen i Cambodia, hvor Gottfrid Svartholm boede i en årrække, inden han blev anholdt i den tilsvarende svenske hackersag.

En tidligere samarbejdspartner i Cambodia fortæller nemlig, at han blev afhørt af dansk og svensk politi, og at det foregik på mærkværdig vis. Det skriver Torrentfreak.com, som kender til personens fulde identitet, men som har anonymiseret kilden under navnet John.

Ifølge Johns forklaring blev han tvunget til at møde op til en afhøring – ellers ville det lokale politi tage affære, sagde en truende svensk politimand over telefonen, uden at ville fortælle sit navn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til afhøringen, som foregik på neutral grund, var en dansk betjent og den danske vicestatsadvokat fra anklagemyndigheden, Anders Riisager, men ikke den truende svenske betjent.

Spørgsmålene var for det meste umulige at besvare, fordi de handlede om detaljer fra en periode for tre år siden, fortæller John, men et spørgsmål var nemt at svare på – nemlig om andre havde haft adgang til Gottfrids Svartholms computer. Der var nemlig over 50 personer med nem, fysisk adgang til maskinen, men det svar var politiet ikke interesseret i at få uddybet, lyder Johns udlægning af mødet med de danske myndigheder.

Spørgsmålet om adgang til Gottfrids Svartholms computer blev centralt i den svenske retssag mod ham og var med til at få ham frikendt for nogle af anklagerne, da politiet ikke kunne bevise, at det var Gottfrid Svartholm selv, der havde udført hackingen, kun at det var sket fra hans computer.

Det undrer John meget, at politiet fra Danmark og Sverige først har kontaktet ham nu – 20 måneder efter Gottfrid Svartholm blev anholdt. Han beskriver hele oplevelsen som 'chokerende' og 'skandaløs'.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger