Dansk open source-software tryller for verdens største websider

Web-cachen Varnish har været en gigantisk succes. Websider som Twitter, Facebook og Slashdot bruger den gratis, danske software, og lige nu er avisen Information ved at kombinere en ny udgave af Drupal med Varnish.

Højtbelastede webservere verden over kan trække vejret mere roligt på grund af et stykke cache-software fra Slagelse.

Siden 2006 har open source-produktet Varnish - udviklet af Version2-blogger Poul-Henning Kamp - spredt sig rundt til webservere med mange besøgende. I dag bruger de fleste netaviser i Skandinavien Varnish, og internationalt bliver serverne hos Twitter, Facebook og Slashdot aflastet af Varnish' lynhurtige caching af indhold.

Ved at kunne servere det meste indhold direkte fra cachen, i stedet for at skulle forstyrre webserverne ved hvert eneste kald af data fra databasen, er der brug for langt mindre maskinkraft, og det giver billigere og hurtigere afvikling.

Lige nu er avisen Information ved at indføre Varnish på webserverne i forbindelse med et skift til en særlig udgave af Drupal til websites med meget trafik, Pressflow. Og selvom skiftet ikke er helt færdigt, og det endelige resultat derfor ikke er gjort op, er forskellen tydelig.

»Det har virkeligt pyntet på loadtiderne. Og det betyder, at vi snart kan smide en dyr load-balancer på porten og i stedet bruge Varnish, som er ganske gratis,« siger Johannes Wehner, webudvikler hos Information.

En side loader nu på under et sekund, men det meste af ventetiden skyldes nu indhold fra andre servere, for eksempel annoncer, som Information ikke selv kan gøre noget ved.

Samspillet mellem Drupal og Varnish kræver dog lige noget knofedt.

»Vi skal have lavet nogle tweaks. For eksempel ændrer Drupal i nogle konfigurationer filnavnene på CSS-filer, så Varnish kan finde på at serve sider uden CSS,« forklarer han.

Udvikler går tiggergang

Varnish blev udviklet i 2006 af freelance-konsulent Poul-Henning Kamp, i samarbejde med det norske it-firma Redpill-Linpro og netavisen VG.no. (Verdens Gang). Dengang betalte de to firmaer for udviklingen, og siden har Redpill-Linpro kanaliseret en del af dets indtægter på implementering og support af Varnish videre til Poul-Henning i Slagelse.

Men en skatteregel betyder, at der er grænser for, hvor store beløb, der med fordel kan komme fra ét firma, så Poul-Henning Kamp har nu startet en slags indsamling til et nyt udviklingsforløb. Firmaer, der bruger Varnish og ikke bruger Redpill-Linpro, kan købe en såkaldt 'moralsk licens' - hvis de vil.

»Varnish er et nicheprodukt, så jeg går efter nogle store firmaer, som kan købe et abonnement. Det er folk, der rask væk kan skrotte to ud af tre servere, og nogle nedgraderer også Oracle-licenser, når de begynder at bruge Varnish,« forklarer han.

Planen er at begynde i starten af januar - hvis der altså kommer nogle penge ind - og så få ordnet en masse småting, som kan forbedres ved Varnish.

»Det er nemt at få sponsoreret nye, store features. Men syv småting er sværere, så med udstedelsen af moralske licenser prøver jeg at få en cashstream, der giver tid til at få klaret småtingene. Der er 26 punkter på listen, blandt andet muligheden for at Varnish tager komprimeringsopgaven fra webserveren,« forklarer udvikleren, der tidligere har samlet ind til et halvt års koncentreret FreeBSD-udvikling.

Indsamlingen, som Poul-Henning har sat i værk, bliver dog nok uden bidrag fra Information.

»Vi vil gerne give noget igen og prøver at yde et bidrag til de open source-produkter, vi bruger. Men det bliver med timer og viden, ikke ved at lægge penge til folk,« siger Johannes Wehner, som nævner sit engagement i Drupalcon-konferencen i København næste år som et eksempel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

En side loader nu på under et sekund, men det meste af ventetiden skyldes nu indhold fra andre servere, for eksempel annoncer, som Information ikke selv kan gøre noget ved.

Selvfølgelig kan Information gøre noget ved annoncerne. De kan fjerne dem, de kan stille krav om at annoncørerne skal svare hurtigere på requests, fx. ved at annoncørerne også kører varnish ;-)

 • 0
 • 0
#2 Morten Juliussen

Vi har - for at kunne imødekomme ekstra mange besøg i forbindelse med kommunalvalget - kørt med Varnish (og iøvrigt Pressflow, som information) på www.tv2east.dk siden starten af november.

Vi er meget tilfredse og kunne evt. godt være bidragydere i form af en "moralsk licens". :-)

Vores største problem var i øvrigt vores kommentar-funktion og ikke mindst spamfilteret Mollom på disse.

 • 0
 • 0
#4 Anonym

En side loader nu på under et sekund, men det meste af ventetiden skyldes nu indhold fra andre servere, for eksempel annoncer, som Information ikke selv kan gøre noget ved.

Ud over at optimere tid for eks. annoncer, kan man også optimere loadtiden ved at bruge unobtrusive javascript til annoncer, men også diverse 'trackere'.

Jeg ved godt Google selv vejleder om at lægge deres tracker inde i delen, men det rigtige er at lægge den ud i en onload eventhandler.

'Ting' der ligger i delen skal eksekveres før browseren kan lave sin rendering.

Det påvirker ikke den samlede loadtid, men giver en bedre oplevelse for brugerne, da 'overheadet' først bliver udført efter siden er vist.

Hvis man kigger på denne her side, så er der også plads til forbedring ;)

(Jeg køre dog uden javascript generelt(af samme årsag), så det har ingen betydning for mig).

 • 0
 • 0
#6 Palle Simonsen

Man kunne opfordre nogle af de danske web hoteller til at tage fat i PHK eller omvendt.

Har lige hjulpet en bekendt med en nogenlunde 'flad' shopside på et af de større danske hoteller og loadtiden er uaccebtabel langsom - selv på en simpel Hejsa side. Dette gælder desværre ikke kun det pågældende hotel.

Så hvor svært kan det være? De fleste mere eller mindre private brugere har rimelig flade sider, der rimelig sjældent skifter indhold. Da det selvfølgelig er et ressourcespørgsmål, kunne det jo så være et tilvalg for de, der reelt har brug for hastighed (lidt ala ekstra hurtig side +xx kr/måned).

Ideen er hermed viderekolporteret - helt uden patentbindinger på konceptet "webhotel med hurtige sider" ... (såvidt jeg ved .... :) )

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere