Dansk open source-aktivist vinder nordisk pris

Illustration:
Ole Tange, der i årevis har kæmpet for fri software og mod softwarepatenter, bliver nu hædret med en pris for sin indsats. »Jeg gør det, fordi det er vigtigt,« siger han.
Illustration: Hans Schou

»Jeg er meget begejstret. Det er skønt og en meget stor ære at vinde denne pris.«

Sådan lyder reaktionen fra en glad Ole Tange, efter han i weekenden fik nys om, at han var blevet udpeget som den ene af to personer i Norden, der i år modtager hæder fra Free Software Foundation Europe (FSFE). Den anden vinder blev finnen Otto Kekäläinen.

Ole Tange har ved siden af sit job lagt masser af arbejde i kampen for fri software og imod softwarepatenter, blandt andet gennem en bestyrelsespost i IT-Politisk Forening. Og det skal han nu have et stort klap på skulderen for, lyder det i den skriftlige begrundelse fra FSFE.

»Oles entusiasme og engagement har været en inspiration for alle. Vi er stolte og evigt taknemmelige for at kunne hædre ham med denne prestigefyldte pris for at fremme fri software i de nordiske lande,« udtaler Jonas Öberg, leder af den svenske Föreningen Fri Kultur og Programvara.

Modstander af softwarepatenter

I begrundelsen bliver Ole Tanges værktøj GNU Parallel fremhævet, ligesom hans kampagner mod softwarepatenter, som han for eksempel har illustreret ved at vise, hvor mange dele af en webbutik og et tekstbehandlingsprogram, som er dækket af europæiske softwarepatenter.

»Det har jeg gjort for at vise, hvad softwarepatenter er for noget, og for at illustrere, at hvis softwarepatenter vil blive håndhævet, som bliver det reelt umuligt at udvikle nyt. Det her er ikke et teoretisk problem, men et meget reelt og praktisk problem. Som udvikler får vi ikke lov til at lave faneblade og progress bars og så videre og så videre. Det begrænser os i at lave den bedste og mest indlysende løsning,« siger Ole Tange til Version2.

Vil undgå advokat-invasion i softwarebranchen

Det er udsigten til en udviklerverden, hvor man som det første skal have en advokat ved sin side, der har holdt Ole Tange i gang på barrikaderne i mange år.

I dag bliver softwarepatenter ikke håndhævet særlig tit i praksis i Europa, men det kan ændre sig på grund af en ny, overstatslig patentdomstol, der er på vej, forklarer udvikleren.

»Jeg gør det her, fordi det er vigtigt. Det er vigtigt for mig som udvikler. Og det er vigtigt for alle andre udviklere, uanset om de laver fri software eller lukket software. Dem, der udvikler fri software, bliver bare ramt særligt hårdt, fordi alle kan hente kildekoden og holde øje med, om der er noget der, som krænker et softwarepatent,« siger han til Version2.

Han peger på, at Google og Apple nu bruger flere penge på at køre retssager om softwarepatenter, end de bruger på forskning og udvikling.

»Det går mig meget på. Vi kommer til at bruge mange flere penge på advokater end på udviklere, og er man to studerende med et garagefirma og begynder at udvikle applikationer, skal man jo hyre en advokat, før man overhovedet kan have et produkt klar. Al ære og respekt til advokater - men det er ikke dem, som skaber noget nyt og bringer nye ideer ud. Det er udviklerne,« siger Ole Tange til Version2.

Fri software accelererer udviklingen

På samme måde har hans kamp for open source været næret af tanken om, at det vil komme alle til gode at dele.

»Fri software er vigtig, for ved at bruge hinandens ideer og hinandens kode kan vi accelerere udviklingen,« siger han.

Prisen fra FSFE handler mest om æren - der følger ikke en pose penge med, men en symbolsk gave, som endnu ikke er nået frem med posten til den danske udvikler. For Ole Tange handler det mest om at få ny energi til det frivillige arbejde.

»Det giver mig et kick, at nogen synes, at det er et fornuftigt stykke arbejde, jeg har brugt min tid på. Og jeg kan bruge prisen til at aktivere flere mennesker i community'et. De kan også høste energi fra denne her pris,« siger Ole Tange.

Det er i øvrigt første gang i prisens seks år lange historie, at en dansker får den nordiske pris fra FSFE. Tidligere har både personer og projekter været belønnet med prisen, for eksempel det norske Skolelinux-initiativ.

Ole Tange er til daglig ansvarlig for it-driften på Bioinformatikcenteret ved Københavns Universitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#9 Henrik Sørensen

Tillykke med prisen, Ole!

Det er rart at se at du har gang i mere konstruktive aktiviteter end det domænehaj-agtige der foregår på (bl.a.) best.dk, hvor der sælges e-mail-adresser og sub-domæner for formedelst 1400,-/stk. ;)

 • 0
 • 1
#12 Michael Olesen

+100

Det er sgu skræmmende at der kan tages patent "for evigt" på simple ting, som er logik for burhøns (eksempelvis, som illustreret i linket; større tekst).

Åbent spørgsmål: Hvordan kan vi andre (knapt så entusiatiske) hjælpe Ole i kampen mod patenthypperne i dagligdagen?..

 • 5
 • 0
#14 Jacob Nordfalk

Ole, tusind, nej titusind gange tak for dit arbejde.

Det er mennesker som dig der virkelig gavner samfundet og gør at vi forhåbentlig i fremtiden får en mere fri udvikling inden for bl.a. telefonområdet til gavn for alle.

"Han peger på, at Google og Apple nu bruger flere penge på at køre retssager om softwarepatenter, end de bruger på forskning og udvikling."

Det er sygt. Sygt.

 • 4
 • 0
#15 Jørgen Elgaard Larsen

Åbent spørgsmål: Hvordan kan vi andre (knapt så entusiatiske) hjælpe Ole i kampen mod patenthypperne i dagligdagen?..

En ting, du kan gøre, er at skrive til relevante folketingspolitikere (f.x. erhvervsordørere, EU-ordførere og IT-ordførere), at du er imod softwarepatenter.

Skriv med dine egne ord, hvorfor du er imod dem, og hvordan de vil påvirke dit arbejde. Til EU-ordførerne kan du skrive, at du er bekymret for, at softwarepatenter bliver indført ad bagvejen, hvis ikke der kommer parlamentarisk kontrol med det nye EU-community-patent.

Jørgen Elgaard Larsen Bestyrelsesmedlem IT-Politisk Forening

 • 2
 • 0
#20 Morten Aagaard

Ja, der er også tillykke fra mig. I artiklen skrives en vigtig og for mig overraskende oplysning "Han peger på, at Google og Apple nu bruger flere penge på at køre retssager om softwarepatenter, end de bruger på forskning og udvikling.

»Det går mig meget på. Vi kommer til at bruge mange flere penge på advokater end på udviklere, og er man to studerende med et garagefirma og begynder at udvikle applikationer, skal man jo hyre en advokat, før man overhovedet kan have et produkt klar. Al ære og respekt til advokater - men det er ikke dem, som skaber noget nyt og bringer nye ideer ud. Det er udviklerne,« siger Ole Tange til Version2."

Det er en særdeles vigtig viden Ole kommer med. Jeg vil rigtigt gerne bringe den videre i mit virke - men er der nogen, som har belæg for påstanden?

venligst

Morten

 • 0
 • 0
#21 Ole Tange Blogger

Fra: http://www.nytimes.com/2012/10/08/technology/patent-wars-among-tech-gian...

Last year, for the first time, spending by Apple and Google on patent lawsuits and unusually big-dollar patent purchases exceeded spending on research and development of new products, according to public filings.

Jeg har endnu ikke kunnet finde de "public filings", men hvis du finder dem, så post lige et link.

Mht. hvad du kan gøre, så har Jørgen udmærkede forslag. Hvis din entusiasme ikke helt er på Jørgens niveau, så er det helt simple at printe http://ole.tange.dk/swpat/webshop-wordprocessor-with-patents.odt og vise den til venner og kolleger over frokosten. Derved er du med til at skabe en folkestemning, som forhåbentlig kan sprede sig som ringe i vandet.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere