Dansk mobileventyr har lang vej til fordums storhed

En ny dansk smartphone er næppe startskuddet til en genopstandelse for den danske mobilindustri, der kollapsede med Nokias lukning.

Danmark var en gang førende inden for udviklingen af mobiltelefoner, men branchen overlevede ikke det pludselige skift, som Apple og efterfølgende Google satte gang i med iPhone og Android, som på få år kørte udviklingsplanerne hos Nokias danske afdeling ud på et obskurt sidespor.

Siden da er den danske mobiludvikling stort set forsvundet, og det kommer næppe igen trods lanceringen kort efter nytår af en ny smartphone fra det danske firma ID2ME.

Det er snart fem år siden, Nokia annoncerede, at den danske udviklingsafdeling i København skulle lukkes, hvilket markerede afslutningen på en epoke, hvor Danmark havde været førende inden for mobiltelefoner.

Det store spørgsmål efter meddelelsen 27. april 2011 var, om de cirka 1.000 medarbejdere, der stod til at blive fyret fra Nokia, ville finde job i nye virksomheder, som kunne bruge deres erfaring og viden til nye mobilprojekter i en verden, hvor den mest populære mobiltelefon i Danmark ikke længere var en Nokia, men en iPhone fra Apple.

Der er sket store ændringer på mobilmarkedet siden Nokia-lukningen i Danmark, men de udspringer ikke fra København. De fem største mobilproducenter på verdensplan var i 2015 ifølge analysefirmaet IDC Samsung, Apple, Huawei, Lenovo og Xiaomi. Basen for mobilteknologi er dermed tydeligvis rykket uden for ikke bare Danmark, men helt uden for Europa.

Den nye danske mobil går efter de unge smartphonebrugere, som er storforbrugere af apps. Selskabet erkender selv, at det kan være en svær nød at knække, idet 58 procent i denne målgruppe anvender iPhone.

»Vi forventer ikke at opnå en markedsandel på 10, 20 eller 30 procent, men vi vil gerne ud og være et alternativ,« siger direktør Christina Agger, som selv har en fortid i blandt andet Nokia.

Hardware fra kinesisk leverandør

Det er værd at bemærke, at ID2ME ikke selv har sat hardwaren sammen, sådan som en anden dansk mobilproducent, Lumigon, havde sat sig som ambition. I stedet er ID2ME gået efter hurtigt at kunne have fungerende hardware i butikkerne ved at alliere sig med en kinesisk leverandør, som har sammensat en telefon med de specifikationer og til den pris, ID2ME bad om.

»Hvis vi selv skulle have designet vores PCB-board, ville det have taget to, tre eller fire gange så lang tid,« forklarer ansvarlig for softwareudviklingen i ID2ME Kasper Larsen.

Dermed er ID2ME primært et softwarefirma, hvis man ser på, hvilken udvikling der ligger i Danmark. Selv dét er dog en tilsnigelse, for telefonerne bygger på Android-platformen, som ID2ME reelt blot har lagt en brugerflade ovenpå.

Læs også: Ny dansk smartphone lægger én-finger-grænseflade på Android

For ID2ME betyder det, at de kan arbejde videre på velafprøvede standardkomponenter og kan koncentrere sig om lige netop dét, de gerne vil, nemlig at udvikle en brugerflade, der skiller sig ud fra de øvrige Android-telefoner, og om at få stablet en økonomisk bæredygtig forretning på benene ved at få engageret deres kernemålgruppe.

Der er imidlertid lang vej fra ID2ME til en ny dansk guldalder, hvor tusindvis af ingeniører arbejder på de næste generationer af mobiltelefoner på dansk grund. De ingeniører sidder i dag i Kina, Sydkorea og Californien, og det er usandsynligt, at det vil ændre sig.

Statsligt vækstlån

ID2ME har fået et vækstlån fra statens finansieringsfond, Vækstfonden. Det skal imidlertid ikke fortolkes som en særlig indsats for dansk mobiludvikling, eller at fonden ser særligt potentiale på netop dette område. Vækstfonden oplyser, at det afgørende for Vækstfonden i forhold til at yde lån er virksomhedernes ledelse og økonomi.

»Vi har den opfattelse, at der er gode virksomheder i alle brancher; selv de brancher, der kan synes udfordrede. Det handler faktisk mindre om, hvilken branche en virksomhed er en del af, og rigtigt meget om at have en stærk ledelse og det rigtige sæt af kompetencer i og omkring virksomheden,« skriver kommunikationschef Peter Bruun fra Vækstfonden i et e-mailsvar til Ingeniøren.

ID2ME er således en virksomhed, der ikke kan sammenlignes med tidligere danske mobilvirksomheder. Det handler først og fremmest om software kombineret med en forretningsplan om i første omgang at gå efter en udvalgt målgruppe uden at være bundet af en langsigtet hardware-pipeline.

Der blev i 2015 solgt anslået 1,4 milliarder smartphones på verdensplan ifølge IDC. Dermed er markedet så stort, at der også er plads til nichespillere. Problemet for mange af de telefonproducenter, der er i krise, er, at de på kort tid har mistet massive markedsandele og står med høje omkostninger i forhold til antallet af solgte telefoner.

Det slipper man for, hvis man starter som ny virksomhed – til gengæld skal der sælges rigtig mange enheder for at blive bemærket på verdensmarkedet.

Mobilindustrien ser i 2016 markant anderledes ud end ved årtusindskiftet. Det meste af softwaren på telefonerne er udviklet uden for producentens kontrol, og hardwareudviklingen sker tilsvarende i høj grad hos underleverandørerne.

Et nyt dansk mobileventyr med tusindvis af ansatte vil derfor ikke være toneangivende for branchen uden et tilhørende dansk eventyr inden for elektronik og software.

Artiklen er udgivet i avisen Ingeniøren fredag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Martin Kirk

ID2ME og deres ID1 stinker langt væk af en form for hit'n'run ...

de bikser en Android fon sammen på så kort tid som muligt og bruger ikke nok energi på at lave noget fedt hardware eller komme med noget revolutionerende ... comon de har lavet en Launcher... hurra... der er 1000 gratis alternativer.

Hardwaren er som sagt middelmådig, overpriced og ikke pæn eller inspirerende - så hvorfor skulle man smide penge efter at få en mobil fra et firma ingen kender og som ikke har et navn.

Jeg køber i hvert fald en Sony Z3 / Z5 Compact når min Z1 Compact dør...

  • 4
  • 0
#2 carsten guldhammer

en skam nu vi taler om dansk storhed inden for telefoner

at de daværende regering ikke i tidernes morgen kunne / ville hjælpe daværende dancall

de kunne nok have lave nogen fede mobil telefoner hvis de havde overlevet

  • 0
  • 1
#3 Kjeld Flarup Christensen

Altså kunne de ikke bare have solgt deres startskærm som en app? Eller gået til f.eks. Sony og forhandlet en mulighed for at sælge en customized version af deres Z modeller.

Faktisk tror jeg godt, man kunne skabe et marked for customized phones, hvor man køber et stykke standard hardware, men ruller en build fra en tredjeparts leverandør på.

Denne leverandør kan så står for sikkerhedsopdateringer, app sammensætning, startskærm, betjenings modeller o.s.v. Lidt ligesom man i dag på Linux kan vælger mellem 117 forskellige distributioner, og lige så mange desktop managers.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere