Dansk Metal: TDC fyrer 500 og forgylder aktionærerne

TDC planlægger at nedlægge 500 fuldtidsstillinger i 2012. Det bliver skarpt kritiseret af fagforeningen Dansk Metal, fordi TDC samtidig udbetaler et milliardudbytte til aktionærerne.

TDC vil fyre medarbejdere svarende til mindst 500 fuldtidsstillinger i 2012. Det oplyser fagforeningen Dansk Metal, som organiserer en stor del af medarbejderne i TDC.

De 500 stillinger, som ifølge Dansk Metal skal nedlægges, er kun inden for de fagområder, som Dansk Metal dækker. Der kan altså være tale om endnu flere medarbejdere, når andre fagområder tælles med.

TDC oplyser ifølge Dansk Metal, at fyringerne sker, fordi selskabet modtaler færre kald, færre fejl, og at selskabet foretager organisationsændringer og effektiviserer arbejdsgangene.

Fagforeningen kritiserer de planlagte fyringer, fordi TDC fortsat anvender vikarer og entreprenører inden for visse områder, men den største kritik er af den økonomiske baggrund for fyringerne.

Dansk Metals teleafdelinger er nemlig utilfredse med, at TDC planlægger massefyringer samtidig med, at teleselskabet i august udbetalte et udbytte til aktionærerne på 1,8 milliarder kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mikkel Høgh

Som f.eks at det grundlæggende formål med et aktieselskab er at skabe størst muligt udbytte for aktionærerne, og derfor kun beskæftige det antal mennesker man har brug for til at løfte sine opgaver. Uanset at TDC har været statsejet, så synes jeg at det er lige groft nok at forlange at de skal agere beskæftigelsesprojekt for Dansk Metals medlemmer…

 • 9
 • 2
Andreas Kærgård

Jeg er ganske enig i, at selvfølgelig skal danske virksomheder ikke være beskæftigelsesprojekter. Men jeg synes også ofte jeg mangler virksomhederne engagement i, at vi kommer ud af den krise, hvor vi alle må bidrage. Og hvordan kan virksomhederne så bidrage:

 • ved at involvere overskydende medarbejdere i situationen, gøre dem medansvarlig og give dem ansvaret for gennem f.eks. innovative tiltag at bidrage til fremtidig vækst
 • ved at vise samme samfundssind som Danfoss og Lego har været så kendt for. Toppen skal ikke forgyldes mens medarbejderne og samfundet omkring dem lider/kæmper.
 • at tage lidt sund fornuft med i hele vurderingen
 • 3
 • 0
Mikkel Høgh

innovative tiltag at bidrage til fremtidig vækst

jeg må indrømme at jeg har lidt svært ved at forestille mig hvordan det skulle lade sig gøre inden for en koncern som TDC. De kunne selvfølgelig antage deres overskydende teknikere som telefonsælgere, men jeg ved ikke om teknikerne ville synes dét var en god idé :)

samfundssind som Danfoss og Lego har været så kendt for

Jeg tror den forskel du ser her, er at begge de nævnte virksomheder er helt eller delvist familieejede. Aktionærerne har således en personlig interesse i virksomheden. Hvis ellers aktionærerne er enige, kan de uden problemer vælge at lade penge stå i virksomheden eller bruge dem til velgørende formål.

Det er derimod ikke en mulighed for EQT og ATP. De er begge investeringsfonde med det ene formål at skaffe det størst mulige afkast til dem der har investeret i dem. De kan ikke lade penge ligge på bordet uden at svigte deres ansvar over for deres investorer.

 • 3
 • 0
Michael Peters

Man skal ikke glemme, at ejerkredsen af TDC, ønsker at sælge TDC med stor fortjeneste. Man forsøger derfor på alle måder at optimerer indtjeningen uanset, om det så går ud over fastansatte, der opsiges, mens der anvendes en stor del vikarer. Vikarer er som hos det offentlige, der anvender samme metode, en anden kasse og en god måde at skjule omkostninger der reelt er, men som kan konteres som projektudgifter.

 • 2
 • 0
Martin Kofoed

Uanset at TDC har været statsejet, så synes jeg at det er lige groft nok at forlange at de skal agere beskæftigelsesprojekt for Dansk Metals medlemmer…

Læg dertil, at Dansk Metal aldrig selv er gået af vejen for at forgylde sig selv og sine medlemmer på bekostning af TDC's lønsomhed. Man kan jo ikke kræve 5% lønstigning hvert år og forvente at dette automatisk giver tilsvarende øget produktivitet.

 • 3
 • 0
Andreas Kærgård

Jeg kan godt følge din point. Derfor er det formentlig helt nødvendigt, at finde en anden finansieringsform end liberalismens ensidige satning på overskud her og nu. Eller er det ikke alene vore industriarbejdsoladser, der er væk om 5 år men også alle vore know-how virksomheder. Men heldigvis har vi så kystlinjen og ferielandet tilbage. Det kan trods alt ikke flyttes.

 • 1
 • 0
Mikkel Høgh

nødvendigt, at finde en anden finansieringsform end liberalismens ensidige satning på overskud her og nu. Eller er det ikke alene vore industriarbejdsoladser, der er væk om 5 år men også alle vore know-how virksomheder

Nu springer du vist i teksten – at TDC afskediger overflødige medarbejdere har ikke rigtig noget med udflytning af vidensarbejde at gøre. TDCs teknikere er dybest set bare glorificerede elektrikere – en håndværksuddannelse.

Og med mindre du mener at strækmarch og planøkonomi er det eneste rigtige, så har jeg lidt svært ved at se hvor du vil hen med din snak om andre finansieringsformer…

 • 0
 • 0
Andreas Kærgård

Jeg ser tydelig sammenhæng til videnarbejdspladser ved, at det både i disse virksomheder og i TDC er kapitalfondenes ensidigt kortsigtede økonomiske interesser, der er afgørende for medarbejdernes skæbne. Jeg ser samtidig en stor risiko for at moral og ansvar i forhold til fællesskabet ikke længere er in, og at innovation bliver noget vi bare snakker om, men ingen vil investere i, for der er ingen fokus på langsigtede gevinster.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Som f.eks at det grundlæggende formål med et aktieselskab er at skabe størst muligt udbytte for aktionærerne,....

"Udbytte udloddes med DKK 2,18 pr. aktie á nominelt DKK 1, i alt DKK 1.781m eksklusive udbytte på egne aktier. Udbetaling af udbytte finder sted den 10. august 2011. " http://investor.tdc.dk/releases.cfm?Year=2011

Kursen for en aktie er pt. ~45 kr. og udbyttet er på ~816.970 aktier (ATP, medarbejderaktier m.fl.).

 • 0
 • 0
Birger Nielsen

Kan man fjerne stillinger i en uendelighed og blive ved med at levere den samme (gode eller dårlige) kvalitet som hidtil?

Skulle man ikke spørge til, om det var mere relevant at sætte priserne ned for forbrugerne, fordi der bliver leveret et ringere produkt som følge af personalebesparelserne?

 • 0
 • 0
Nils Bøjden

@Birger Nielsen

Nej. Men man kan formindske medarbejderantallet når man foretager teknologiskifter, forbedring af de interne processer osv. Bla. derfor indgik Metal af flere omgange en aftale med TDC om at antallet af medarbejdere skulle reduceres over flere omgang med 750 om året. I flere på hinanden følgende år. Problemet er her tilsyneladende af Metal efterhånden fuldstændigt er ved at have udspillet sin rolle som fagforening hos TDC, og at det først er ved at være gået op for dem nu.

Og så må man give Mikkel Høgh ret. Ethvert privat firmas rolle er at maksimere sin profit. Hvordan firmaet gør dette skal vi andre ikke blande os i så længe firmaet overholder de spilleregler der ellers er i samfundet (arbejdsmiljølov, overenskomster, aktieselskabsloven osv)

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Skulle man ikke spørge til, om det var mere relevant at sætte priserne ned for forbrugerne, fordi der bliver leveret et ringere produkt som følge af personalebesparelserne?

Usædvanligt ifm. forretninger/virksomheder, da deres formål ikke er socialhjælp.

Mere mærkeligt er dem, der faktisk har socialhjælp som erhverv. Hvornår nedsætter staten eller din kommune din skat + afgifter + bidrag + gebyr mm. ved personalebesparelser eller ringere service.... aldrig, da vi endnu har første eller anden pladsen i skattetryk. Og de personager sætter du trofast kryds ved mindst hvert 4. år, fordi du tror på valgflæsk :)

 • 0
 • 0
Birger Nielsen

Hvad har det med socialhjælp at gøre?

Hvis et produkt skifter karaktér pga ændringer fra leverandøren, kan det da være ganske rimeligt, at prisen justeres. Også nedad. De er hurtige nok til at sætte prisen op, hvis de mener at have forbedret produktet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere