Dansk maskinlæring kan eftersøge mennesker, skibe og ting på havet med droner
Det danske softwarefirma Navicon er i færd med at udvikle et system baseret på billeder, som kan genkende mennesker og skibe på havet. Systemet bygger på teknologi, der også bruges til ansigtsgenkendelse og selvkørende biler.
Udviklingen er stort set færdig, fortæller direktør Christian Tveen til Version2.
»Vi mangler at lave et helt system. Når den første kunde kommer, kan vi være færdige inden for et halvt år. Det skal tilpasses kundens virkelighed, så man rammer helt rigtigt.«
Systemet bygger på open source Java-biblioteker i sammenhæng med CUDA, som er Nvidias miljø til at bruge grafikkort som talknuser. Det benyttes til regning med modellernes vektorer og matricer.
»Vi har fodret systemet med billeder, som klassificerer, hvilke skibe der er tale om. Derudover har vi realtids-detektion af skibe ud fra en videostrøm. Det er gavnligt, hvis man flyver omkring, så kan man afsøge store områder uden en operatør, der bliver træt i øjnene.«
Kan bruges til eftersøgning
Softwaren er udviklet i samarbejde med forskere og studerende på Aalborg Universitet. De studerende har lavet forundersøgelser og afprøvninger af afgrænsede opgaver. Dernæst har Navicon stykket erfaringer sammen ud fra de studerendes arbejde.
Virksomheden eksperimenterer med at anvende systemet sammen med autonome droner. Dronen kan bruges til såkaldte ‘Search and Rescue’-missioner, hvor dronen finkæmmer et område og sender video tilbage til en central. Billederne kan så analyseres af en algoritme, der kan trænes til at lede efter særlige objekter som vraggods eller en person i vandet. Man kan f.eks. programmere dronen til at flyve ud til et ukendt skib og tage billeder af det, så det kan identificeres.
Det kunne være nyttigt i forbindelse den eftersøgning, der i øjeblikket foregår i Øresund, mener Christian Tveen.
»Vi ville godt have deltaget i eftersøgningen med en lille drone, men der er regler, som siger, at man ikke må flyve længere væk, end man kan se.«
Slut med skibes fup-identifikation
Systemet har også andre og mindre spektakulære anvendelser. Internationale konventioner kræver, at større skibe udsender et såkaldt transponder-signal, som er et radiosignal, der identificerer et skib. Signalet benyttes til at overvåge skibstrafikken med henblik på at bekæmpe terror, våben- og narkosmugling og spionage. Desuden holder man øje med forurening, som stammer fra skibene.
Men signalet har en ulempe, da myndighederne må stole på den identifikation, skibet selv udsender.
»Man ser jævnligt, at et skib har fejl i de udsendte informationer, for eksempel ved at udgive sig for at være et andet skib. Eller helt slukker for transponderen for at skjule forurening eller ulovlig last,« fortæller Christian Tveen.
Hvis identifikationen skal være helt korrekt, må man benytte manual identifikation, som både er dyrt og tidskrævende.
»Vi fodrer systemet med data fra dagslys- og infrarød-kameraer og skaber på den måde et billede af hvert skib. Dette billede sammenligner vi derefter med en stor skibsdatabase og identificerer på den måde det pågældende skib.«
Databasen kan stilles til rådighed af kunden. Der kan også købes kommercielle databaser med skibsbilleder.
Systemet til automatisk genkendelse vil også kunne anvendes i lystbådehavne og ved badestrande, hvor det løbende kan dokumentere, hvad der foregår. Systemet kan sende advarsler til myndighederne, f.eks. hvis en vandscooter sejler et sted, hvor det er ulovligt, eller er i for høj fart.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.