Dansk læge-app på iPad gør hjemmebesøg nemmere

En ny applikation til iPad befrier læger fra at printe patientjournaler og blanke recepter, før de tager på hjemmebesøg. Det sværeste ved projektet var at få idéen.

Krøllede papirjournaler med kaffepletter er snart fortid for de praktiserende læger, når de skal på hjemmebesøg. Det danske medicinalfirma Emar har udviklet en iPad-applikation, som giver lægerne de fleste af de informationer, som de skal bruge, når de tager på hjemmebesøg hos patienterne.

Med tavlecomputeren under armen kan lægerne blandt andet se, hvilken medicin patienten tager, hvad kolesteroltallet var ved sidste måling og bestille en tid, hvor patienten skal komme ind op lægens praksis. Dermed kan lægerne spare store mængder tid og penge.

Applikationen er udviklet af Emar, der lever af at udvikle sundheds-it, og måske var det sværeste ved projektet at få idéen. I hvert fald gik der bare fire uger fra idéen blev udklækket og til en prototype af applikationen var klar.

»Vi har ikke lavet noget til macverdenen før, men det var ikke det store problem. Det var bare at købe udviklingsværktøjerne, og så lavede vi applikationen. Der har ikke været nogen regulære showstoppere, hvor det hele gik i stå,« siger Tom Sørensen, der er udviklingschef i Emar.

Han mener, at iPad-App'en kan redde mange læger fra papirbunkerne.

»Sådan som det ser ud i dag, udskriver læger patientjournaler og nogen skriver for eksempel ligefrem blanke recepter ud og tager med ud på hjemmebesøget. Det undgår vi på denne måde,« siger han.

Han forklarer, at idéen med applikationen er, at lægen kun skal have adgang til de data, som han har brug for, når han er på patientbesøg. Det er ikke meningen, at iPad'en skal foretage ret meget databehandling.

Det var derfor ikke et spørgsmål om at migrere det oprindelige program EMAR til iPad, men snarere om at lave en simpel app, der kunne tilslutte sig systemet.

Men hvorfor kan lægerne ikke bare bruge en bærbar?

»iPad har lang standby-tid, og du bruger ikke lang tid på at boote. Den fylder ingenting, vejer ingenting og du kan bare smide den i din taske. I princippet kan den det samme som en bærbar, men den er langt mere effektiv,« siger han.

iPad'en var tilsyneladende det rigtige valg til læger på farten, men Tom Sørensens råd til andre, der går med en app i tankerne er alligevel at overveje, om det er den rigtige platform.

»iPad'en er ikke lige så effektiv som at sidde med din egen computer med tastatur, mus og så videre. Man skal selvfølgelig overveje, hvor god den platform er, i forhold til hvad man skal komme i den. Ellers så skal man overveje en anden platform,« siger han.

Læge-app'en er foreløbigt kun en prototype.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Christensen

Det lyder jo rigtig godt, selvom det er uforståeligt, at man udvikler en app, der er begrænset til et styresystem. Det kan vel ikke have været et problem at udvikle det samme til Android og andre styresystemer.

 • 0
 • 0
#2 Flemming Jacobsen

Håber ihvertfald ikke jeg skal til at kører rundt med sådan noget skrammel. Men giver dog ret i at det ville have givet mere at udvikle noget der virkede på både iOS og Android da ikke alle læger måske ville have en iPad.

 • 0
 • 0
#4 Flemming Hansen

Det kan i sagens natur være en fordel at lave en app fremfor fx. et web-interface både mht funktionalitet og brugervenlighed. At man har udviklet en app til iPad betyder jo ikke at man ikke også kan lave det til andre OS'er. Selvom iPad er dyr, så er det den der har været længst tid på markedet, så det virker som et naturligt valg. Der er ikke noget der forhindre dem i at skifte til en andet OS senere, eller måske endda have et mix af OS'er.

 • 0
 • 0
#5 Allan Pedersen

Håber ihvertfald ikke jeg skal til at kører rundt med sådan noget skrammel. Men giver dog ret i at det ville have givet mere at udvikle noget der virkede på både iOS og Android da ikke alle læger måske ville have en iPad.

Det virker da helt vildt forudindtaget? Jeg tror da en iPad i ovenstående arbejdssituation vil gøre det ligeså godt som en evt. Android tablet? Hvorfor skulle en iPad være "skrammel" i forhold til? Batteritiden, touchscreenen osv. fungerer da fint til ovenstående forhold...

 • 0
 • 0
#6 Flemming Jacobsen

Tænkte på i forhold til en fastmonteret bærbar så at lægen kan skrive på farten ;). Kører lægevagt og ville være noget ked af hvis at lægen skulle sidde med sådan en og skrive rapporter på, endsige problematikken med at den skal spændes fast etc.

Men får en læge med praksis, der en gang imellem er nødt til at forlade sin praksis for at tage på husbesøg der kan jeg skam godt se det smarte i en Tablet, uanset om det er Android eller iOS. Men til fast lægevagt der spiller det ikke rigtigt.

 • 0
 • 0
#7 Ove Christensen

Helt enig i, at en app er den rigtige løsning for at sikre mobilitet. Men næste skridt skulle være en 'journal', som også er tilgængelig for patienten, så den kan bruges til flervejskommunikation og fastholdelse af kommunikation mellem læge og patient.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere