Dansk kritik: Hvorfor har Microsoft ikke de fede apps klar til Windows Phone 8?

9. november 2012 kl. 10:3112
Dansk kritik: Hvorfor har Microsoft ikke de fede apps klar til Windows Phone 8?
Illustration: Jesper Kildebogaard.
BUILD 2012: Forventningerne til Windows Phone 8 er tårnhøje. Derfor skuffer Microsoft ved ikke at have de rigtige apps klar nu, siger dansk udviklingshus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Windows Phone 8x by HTC er en af de nye Windows Phone 8-telefoner på markedet.

REDMOND, WASHINGTON Microsoft lancerede i sidste uge officielt Windows Phone 8, som selskabet håber og beder til kan løfte salget af Windows-telefoner op i samme liga som Apple og Google.

Om det så også sker, må tiden vise.

Men Microsoft svigter allerede nu sin helt nye platform og de udviklere, der skal skrive apps til den, ved ikke at have flere af 'blockbuster'-titlerne klar til lanceringen af Windows Phone 8 i sidste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder kritikken fra danske udviklere, som Version2 har talt med på udviklerkonferencen Build 2012 hos Microsoft i Redmond, Washington i sidste uge.

For hvordan kan det for eksempel være, at den officielle Skype-app til Windows Phone 8 ikke er klar på lanceringstidspunktet, nu hvor Microsoft endda har købt Skype?

Og hvorfor er den officielle Windows Phone 8-app til det sociale medie Twitter først klar om »et par måneder«, som Microsoft-topchef Steve Ballmer afslørede under konferencen?

Ifølge partner Thomas Castøe Martinsen fra det danske konsulenthus Bluefragments, som deltog på Build 2012, havde det klædt Microsoft at vise vejen for udviklerne med apper, som demonstrerer alle de nye funktioner i Windows Phone 8 og samspillet med Windows 8.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er så stort fokus på det, Microsoft laver i øjeblikket, og derfor skal de ting, vi ser fra Microsoft, også være state of the art,« siger Thomas Castøe Martinsen til Version2.

Blandt det nye features finder man understøttelse for NFC-teknologien, der kan bruges til eksempelvis mikrobetalinger med telefonen, og nye muligheder for at skubbe indhold ud på de tiles, der pryder Windows Phone 8's brugergrænseflade.

Ingen Build 2012-app til Windows Phone 8

Thomas Castøe Martinsen peger på, at Microsoft til sidste års Build 2011 havde lavet en app, der blandt andet gav deltagerne et komplet konferenceprogram og adgang til streaming af sessionerne på konferencen. Den demonstrerede fint mulighederne i Windows 8, der dengang blev frigivet i en preview-version.

På Build-konferencen i sidste uge måtte udviklerne i stedet nøjes med at hente nogle af de uofficielle Build 2012-apps til deres smartphones, som er skrevet til Windows Phone 7 af selvstændige udviklere uden nogen tilknytning til Microsoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig blev selskabets egen Windows 8-app til Build 2012 - altså den til pc'er og tablets - først klar fredag, hvilket var konferencens fjerde og sidste dag.

»Når vi nu skulle høre en masse om Windows Phone 8, ville det være naturligt, at Microsoft havde lavet nogle apps, som demonstrerer de nye features. Det kunne for eksempel være at udnytte, at der både er understøttelse for NFC (Near Field Communication, red.) i Windows Phone 8 og de konferencebadges, vi går rundt med,« siger Thomas Castøe Martinsen til Version2.

Meget på spil

Microsoft har ifølge analytikere meget på spil i forbindelse med lanceringen af Windows Phone 8. Forgængeren Windows Phone 7 sidder lige nu på under fire procent af markedet - et noget nær katastrofalt udgangspunkt, som den nye platform må og skal rette op på.

Da Steve Ballmer under tirsdagens keynote begejstrede de fremmødte udviklere ved at sende dem hjem med Microsoft-tabletten Surface og Windows Phone 8-telefonen Nokia Lumia 920 under armen, fulgte der da også en bøn med gaven:

»Gå nu ud og lav en masse applikationer,« sagde Steve Ballmer.

Thomas Castøe Martinsen er derfor forundret over, at Microsoft ikke selv er gået forrest.

Dumpede sin egen test?

Rygtet gik under konferencen i Redmond i sidste uge, at Microsoft skam havde udviklet sin egen Build 2012-app til Windows Phone 8, men at den ikke slap igennem selskabets egen testfase - den som alle apper sendes igennem, før de kan blive lagt på hylderne i appbutikken Marketplace.

Ifølge Version2s oplysninger dumpede appen konkret en test, der starter applikationen op og lukker den ned igen omgående. Det fik angiveligt appen til at 'hænge', fordi den ikke nåede at afslutte download af filen med konferenceprogrammet på den tid, der var til rådighed. Den udlægning er dog ikke officielt bekræftet af Microsoft.

En talsperson fra Microsofts amerikanske presseafdeling afviser kategorisk over for Version2, at det skulle være tilfældet.

Ifølge talspersonen er selskabets egen Build 2012-app til Windows Phone 8 ikke dumpet testen af den simple grund, at Microsoft slet ikke har forsøgt at lave nogen selv.

Uanset hvad ærgrer det Thomas Castøe Martinsen, at Microsoft ikke har formået at få de omtalte apper klar til lanceringen.

»Der går en masse rygter (om den dumpede app, red.), som jeg ikke vil forholde mig til. Men det er ærgerligt, for det var så oplagt en chance for Microsoft,« siger Thomas Castøe Martinsen til Version2.

Version2s rejseomkostninger i forbindelse med Build 2012 er betalt af Microsoft.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
11. november 2012 kl. 05:08

Jeg har et for mig grundlæggende spørgsmål til jer, der er brugere af Win 8 og android. Hvis man som jeg har mange apps - 126 stk i skrivende stund - Jeg benytter faktisk mellem 15 og 20 forskellige i løbet af en dag. Jeg bruger min iPhone 4 som en elektronisk sweitzisk armekniv. Tjek af mails, Til porto, når jeg skal sende et brev, som ordbog, regnemaskine, opslagsværk, som pinkodehusker, betalingskort til onlinehandel, busplan, musikidentifier, lommelygte, forstørrelsesglas, valutaberegner, formelsamling, braintrainer og meget meget mere. Jeg kan se, at jeg regelmæssigt bruger ca 1/3 af de mange apps, mens en del spil ligger ubenyttede hen, og nogle af dem fjerner jeg så ind imllem. Når man, som jeg, har mange apps, hvordan finder man så en ønsket app frem på henholdsvis en Android og en Win8 telefon. Har jeg forstået ret, så kan man oprette genveje til programmer på 6 af de 7 homescreens, der er på Android, og man kan derfor lave sider, der er sorteret op i programgrupper. Der er, så vidt jeg har forstået, ingen søgefunktion, der kan slå programmer op i Android. Jeg selv har indrettet mine mange apps i undermapper på min iPhone 4. Jeg har hele 18 forskellige undermapper. Bevares et par af dem kunne have været undværet, hvis ikke den grundlæggende arkitektur i disse undermapper gjorde, at der kun kunne være 12 apps i hver. Men allligevel forekommer det mig, at de 6 homescreens langt fra er tilstrækkeligt til at jeg ville kunne skabe en fornuftig orden i mine Apps på en Android telefon. Har jeg ret i, at Android fungerer på denne måde? Nuvel, iOS er ikke perfekt på dette felt heller. Efterhånden som jeg bliver ældre, er de fysiske skavanker begyndt at melde sig, blandt andet en tiltagende aldersbetinget langsynethed. Behovet for læsebriller har meldt sig, men da jeg ikke går permanent med briller, får man jo ikke altid et par med sig. Det er ganske enkelt svært at for mig at tyde teksten under mapperne uden briller, og miniaturerne af app-ikonerne på mapperne også for små at tyde. Her har iOS dog en fremragende indbygget hjælp! En fuldstrengs søgemaskine vha. to klik på homeknappen. Kan man bare huske lidt af, app'ens navn, så er den fundet. Hvordan fungerer det så på Win 8? Jeg kan forstå, at man kan oprette genveje til Apps direkte på forsiden i form af en live-tile, men med 100+ Apps vil forsiden blive voldsomt uoverskuelig. Hvis programllisten er mage til den, der er i win7mobile, så vil 100+ Apps igen virke en uoverkommelig opgave at lede i. Er der en søgefunktion, så man kna finde sin App uden besvær eller er der en forbedret browsing metode i win8?

Andre indtryk er styresystemernes udtryk. Ganske vist er mange begyndt at snakke om, at iOS er ved at være slidt med sine fast ikoner, men set æstetisk på det, er er ikke noget umoderne over udstrykket, selvom det har eksisteret i 5 år. Ansdroid har sine widgets på hjemmeskærmen, men fremstår hverken mere eller mindre moderne end iOS. Win8 derimod fremstår som meget moderne - men også meget tidstypisk! Det får mig til at tænke på nutidens artitekttegnede typehuse i al deres kubisme sammen med IKEAs lakerede masonitmøbler, og jeg tror, at udtrykket vil ældes meget dårligt, hvilket åbner spørgsmålet: Hvordan vil Microsoft komme videre herfra, når systemet om to tre år ser trist for forældet ud?

12
11. november 2012 kl. 12:33

På Android kan man gruppere i grupper som IP. Og hvis man skriver i google søge feltet, søger den først i egne apps først. På WP 7 bliver apps indexceret når der er kommet mange på. Desuden er der også en søge mulighed i apps delen. Jeg ved ikke/tror at man kan gruppere heller ikke på windows 8. Men her kan man skalere ikonerne, men det ser desværre ud som om at gruperingen savnes. Se den indledningsvise test her:http://jyllands-posten.dk/digitalt/mobil/article4901882.eceDet lader til at Apple skal ud af startblokken med IP 6, men mon ikke også de gør det.

13
11. november 2012 kl. 15:20

Når du skriver på android kan man arrangere apps i grupper, er det så på hjemmeskærmene? Funktionen med søgning mellem Apps via søgefeltet må være på nyere versioner. Jeg mener bestemt ikke version 2.3 har denne feature. Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne finde på at købe en Android telefon af to væsentlige grunde.

  1. den manglende vilje hos mobilfabrikanterne til at opdatere deres GUI til nyeste version af Android på ældre mobiler. Samsung laver f.eks kun en opdatering til deres mobiler. Eks. Galaxy S fra 2.1 til 2.3, men ikke til 4.0 Galaxy S II 2.3 til 4.0 men ikke til 4.1. Galaxy SIII fra 4.0 til 4.1, men den vil heller ikke få næste variant af Android. HTC er ikke bedre til det eller LG Det gir et års levetid med nyeste variant af styresystemet. Apple understøtter i tre år, hvilket mere er i samklang med mobilens reelle levetid.

Microsoft skal først til at vise, hvad de har tænkt sig.

  1. Google uhæmmede registrering af, hvad du tænker, mener og gør og bevæger dig hen med det ene bevidste mål at målrette reklamer imod dig. Overgiver du dig helt til Googles univers af "gratis" Apps, ved Google alt om dig. Mere end du selv er bevidst om! Med tiden som teknologien stormer frem, havner man i en filterboble, hvor al information filtreres så kraftigt, at Google reelt har direkte indflydelse på ens "behaviour" Fagre nye verden! Måske nok, men det er der, vi er på vej hen, optræder vi ikke kritisk overfor dataindsamlere som Google.

Apple har indtil videre lovet at forsvare individets personlige rettigheder, men det kan selvfølgelig hurtigt ændre sig. Microsoft mangler at tage stilling. Med mine øjne er Google et uhyggeligt monster.

7
10. november 2012 kl. 11:03

Indrømmet, jeg har aldrig haft anden smartphone end Windows Phone 7 (Samsung Omnia 7) og jeg har ikke rigtig prøvet en iPhone eller en Android-baseret telefon (jo, til at tale i og der er de ret ens i min optik :-)).

Hvad er der for fede apps, der mangler? Det er ikke for at være sarkastisk eller noget. Men en del medier/blogs har meget fokus på antal apps i de respektive butikker (hvor mange lommelygter har man brug for?) og så også denne, "der mangler blockbuster-titlerne". Jeg er sikker på at der er mange mangler i Windows Phone-verdenen, men jeg er bare nysgerrig på hvilket segment, man diskuterer, når man siger "blockbuster" (forbruger, erhverv, spillere) og "antal apps i butikken" (journalister, der kun kan sammenligne kvantitet og ikke kvalitet). Ups, der kom lidt sarkasme alligevel. :-)

Personligt savner jeg en FitnessWorld-app til min smartphone, men det er ikke fordi det er en blockbuster-app (eller en særlig fed en af slagsen).

9
10. november 2012 kl. 12:05

Har faktisk tænkt lidt over det samme siden i går hvor jeg skrev indlægget "Er det egentligt rigtigt at der mangler apps" Har gennemgået min gamle SII og har fundet følgende der ikke umiddelbart er til WP og som jeg savner. -Airdroid -Axis (special program til overvågning) -Boligsiden -Bria IP telefon -Bilbasen -Chorme -Kview -Layar -Out of milk -Teamviewer -Swiftkey -Ustream -Ubuntu one

Alle apps jeg savner, nogen mere irriterende end andre.

4
9. november 2012 kl. 15:59

Og for lidt...

Google og Apple har nuppet telefon og tablet markedet. Hvem gider at gå rundt og vente på at der kommer Apps til en platform der ikke har rørt sig synderligt i et år. Ikke engang office er fuldstændigt klar til platformen. Hvor lang tid skal Microsoft bruge på at få fingerne ud?

3
9. november 2012 kl. 12:19

Jeg har selv en Lumia 800, og det er en rigtig god telefon. Men når man skifter fra en Samsung SII eller IP4, så han man vænnet sig til mange gode aps i dagligdagen, og der er kun en brøkdel til WP, så bliver man skuffet. Da Andriod indtog markedet var der heller ikke mange aps til den, i forhold til IP. Men det betød ikke så meget, for der var brugerne ikke blevet afhængige af aps endnu. Men det er de nu. Så hvis MS vil entrere markedet seriøst, så skal aps udvalget være det være i orden. Microsoft WP stilling er sjovt nok lidt som fx Linux ubuntu, den virker fint ud af boxen, men vil du noget mere, så bliver det hele lidt besværligt. det holder brugerne (de store masser) væk.

10
10. november 2012 kl. 19:51

Men det betød ikke så meget, for der var brugerne ikke blevet afhængige af aps endnu.

Arh, det var nu et minus ved Android dengang også. Men det blev opvejet af mange andre gode ting efter min mening.

På samme måde opvejer de mange lækre ting i WP også for de (få) apps jeg mangler. Den eneste jeg virkelig savner er mobilbank, men den skulle Arbejdernes Landsbank endelig have klar inden jul :)

5
9. november 2012 kl. 16:07

"når man skifter fra en Samsung SII eller IP4" Don't make me laugh, hvem skulle ville det?

6
10. november 2012 kl. 00:04

Super funy Jesper. Hvor får du det fra?

2
9. november 2012 kl. 10:49

Hvad mener han, vi havde da vores vilde dansk producerede "Blogbuster" klar til lanceringen... "Lær Klokken" - havde microsoft folkene øvet sig lidt på den havde de sikkert også fået deres app færdig til tiden :0)

1
9. november 2012 kl. 10:47

Har leget med det igår og havde nogen mærkelige oplevelser. Det er en dansk version, det på trods var Bing maps angivet i miles og ikke km ? Vejr-app er lækker, men da jeg startede ville den prøve at gætte lokation. Det er så tilgivet at den 'gætter' 150 km forkert, men brugte så over en halv time på at finde ud af, hvordan jeg kunne fjerne den første by den selv tilføjede.. Det er bare ikke godt nok.