Dansk iværksætter samler 75 millioner kroner til at udvikle ny kryptovaluta

Illustration: Screenshot/MakerDAO
Kryptovalutaen DAI skal have en fast værdi på én dollar.

Det amerikanskbaserede startup MakerDAO har modtaget venturekapital på 75 millioner kroner til at udvikle videre på den nystartede kryptovaluta DAI.

Det skriver mediet Bootstrapping, der har interviewet selskabets danske stifter, Rune Christensen.

DAI er en såkaldt stable coin – en kryptovaluta, der har en fast værdi. I det her tilfælde er værdien 1 dollar pr. DAI.

Læs også: Kodak introducerer KodakCoin og fordobler sin aktieværdi

I en video forklarer MakerDAO, at bitcoins decentrale struktur giver kryptovalutaen fordele over almindelige valuta, men at værdien er ekstremt ustabil, fordi valutaen er blevet et spekulativt investeringsobjekt.

Inden for den sidste måned har værdien af en bitcoin rangeret mellem ca. 12.000 dollars og næsten 20.000 dollars. Med DAI satser MakerDAO på at lave en valuta, der er bedre egnet som betalingsmiddel.

DAI styres af en smart contract - kaldet Maker - på Ethereums blockchain, skriver MakerDAO i et whitepaper. Med Maker kan alle deponere Ether (kryptovalutaen på Etheriums blokchain) for at generere DAI. Dette er formelt set et lån af DAI med Ether som sikkerhed. Etheren kan betales tilbage, hvis brugeren betaler den lånte DAI plus et gebyr til Maker-kontrakten.

Læs også: Opfinder af Ethereum-succesen CryptoKitties: Forbrugere er klar til blockchain-produkter

Herefter kan DAI-mønterne sendes, gemmes eller bruges som betaling ligesom andre kryptovalutaer. For at holde værdien af DAI-mønten stabil kan Maker-kontrakten justere sig selv, hvis værdien af DAI afviger fra mål-værdien på en dollar. Hvis værdien bliver for høj, bliver det billigere at skabe nye mønter. Bliver værdien for lav, bliver det dyrere at skabe mere DAI.

På den måde justeres antallet af DAI-mønter i rotation hele tiden for at holde kursen stabil – hvilket indtil videre er lykkedes godt. Kursen ligger ifølge Coinmarketcap omkring 1 dollar – med få decimaler i udsving.

Læs også: Bitcoin-børs mest downloadet i amerikansk App Store: Lagt ned af rekord-trafik

På sigt satser Rune Christensen på, at DAI fx kan få en rolle og spille i understøttelsen af en universel borgerløn – et projekt, som blandt andre Elon Musk og Mark Zuckerberg har været varme fortalere for.

»Vores mål er, at vi går ind og gør hele finansverdenen mere transparent, mere effektiv og, allervigtigst, forsøger at forhindre fremtidige finansielle kriser ved at sætte mere ind mod global systemisk risiko, for problemet lige nu er, at man stadigvæk ikke ser en enkel global økonomi, der skal reguleres, selvom det 100 procent er dét, der er tilfældet,« siger Rune Christensen til Bootstrap.

Se, hvordan MakerDAO forklarer DAI-valutaen, her:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Lars Petersen

Kun det at 1 DAI = 1 USD - Ellers ser de ret forskellige ud. Tether startede med at påstå at for hver Tether der eksisterede var der 1 USD i deres bank. Pludselig var der bare helt utroligt mange tether, og der var ingen der vidste hvad de havde på deres bankkonto. Nu har de fjernet påstanden om at de har en dollar for hver tether, og de laver bare flere og flere tether.

Jeg ville holde mig langt væk fra Tether. DAI skal jeg læse lidt mere om, før jeg kan danne mig en mening ;P

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere