Dansk iværksætter giver nyt liv til gammelt udstyr

En nordjysk enmandsvirksomhed tilbyder virksomheder og offentlige myndigheder at hjælpe dem af med deres aflagte serverrumsudstyr. Selvom danskerne er for fine til gammelt udstyr kan det nemlig ofte sælges til udlandet.

Når virksomheder og offentlige myndigheder med jævne mellemrum skal udskifte deres datacenterudstyr er det ikke altid, de lige har en plan for, hvad der skal stille op med deres it-skrald.

Men der kan være en fornuft i at genbruge hardware, selvom det efter danske standarder har udtjent sin værnepligt. It-udstyr bruger nemlig mere energi på at komme til verden, end det efterfølgende forbrænder i hele sin levetid.

Det fik sidste år Casper Elimar til at øjne muligheden for et forretningseventyr som it-skraldemand. Han står bag firmaet IT2VALUE, der videresælger brugt udstyr til udlandet, da danske virksomheder ofte er for langt fremme teknologisk til at kunne se værdi i det brugte udstyr.

»Der er både miljømæssigt og økonomisk en gevinst ved driftsmæssig genanvendelse. Miljømæssigt da en stor del af det energimæssige forbrug for det enkelte produkt sker, når det bliver produceret og ikke i driften,« forklarer Casper Elimar til Version2.

»Den økonomiske gevinst er, at udstyr med fortsat driftsmæssig værdi også har økonomisk værdi andre steder end i Danmark. Det drejer sig primært om serverrumsudstyr - som f.eks. storage udstyr - der stadig har værdi når det er 2 til 5år gammelt,« forklarer han.

En forskergruppe på det australske universitet Griffith University anslår, at der hvert år produceres mellem 20 og 50 millioner tons elektronisk skrald på verdensplan og tendensen er for opadgående.

Det er primært videresalg af hardware til udlandet, som Casper Elimar er interesseret i, men den lille virksomhed tilbyder også gratis at afhente it-skrot, hvis der er mere end et ton, og bortskaffe det på en måde, der er hensigtsmæssig for miljøet.

»Det er vi interesseret i at købe med henblik på at blive genbrugt i udlandet. Alternativt, når der ikke er en gensalgsværdi i udstyret i udlandet, så sørger vi for, at det bliver skrottet efter de miljø-hensigtsmæssige forskrifter, der findes,« siger Casper Elimar til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jesper Pedersen

Den der med at It-udstyr bruger nemlig mere energi på at komme til verden, end det efterfølgende forbrænder i hele sin levetid, skal nok tages med et gran salt...

"Study finds 70% of the energy a typical laptop will consume during its life span is used in manufacturing the computer"

Der er immervæk langt fra en laptop til serverrumsudstyr...

  • 2
  • 2
#3 Brian Hansen

Det er elektronik skrot, så det koster faktisk at komme af med for erhverv. Medmindre man får det stjålet fra containeren man har stående til formålet :-P Den lokale politi instans har tidligere snuppet en flok Litauere efterfølgende sidde og kradse printbanerne af PCB'erne efter de er løbet med en containerfuld :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere