Dansk IT's alternativ til betalingsringen: Bliv hjemme!

24. februar 2012 kl. 10:3615
Hjemmearbejde kan effektivt løse trængselsproblemerne i København. Det mener Dansk IT, som håber, den nye kommission vil indtænke it i deres forslag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da betalingsringen forleden afgik ved døden, efterlod den et uløst problem: Trængslen på vejene i og omkring hovedstaden.

Det problem har Dansk IT nu et bud på, hvordan man løser.

Hvis langt flere mennesker benyttede sig at muligheden for at arbejde hjemme, ville resultatet blive langt færre pendlere i togene, busserne og på vejene - hvilket også ville have god effekt på CO2-regnskabet.

Derfor opfordrer Dansk IT nu regeringens nye kommission til at tage hjemmearbejde med i betragtning, når alternativerne til betalingsringen skal undersøges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har allerede den nødvendige teknologi til distancearbejde, men vi kan blive meget bedre til at udnytte mulighederne. For de mange kontorarbejdere, der har computer og telefon som vigtigste arbejdsredskaber, er det let at skifte til distancearbejde. Det gælder for eksempel en stor del af statens arbejdspladser i København,« udtaler Dansk IT's formand, Klaus Kvorning Hansen i en pressemeddelelse.

Han peger derudover på, at mere udbredt brug af hjemmearbejde giver mindre spildtid og bedre tid til familien.

Klaus Kvorning Hansen erkender, at øget hjemmearbejde kan kræve kulturændringer og nye rutiner på arbejdspladserne. Derfor opfordrer han også arbejdsmarkedets parter til at gå aktivt ind i diskussionen.

»Og så bør man selvfølgelig se på, om blandt andet skattesystemet og arbejdsmiljøkravene kan indrettes på en måde, der i højere grad fremmer distancearbejde,« udtaler Klaus Kvorning Hansen.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den man, 02/27/2012 - 10:16

I forbindelse med IT, er det muligt at arbejde hjemmefra.

Det er en mulig løsning, at man arbejder hjemmefra. Ofte vil der kun være behov for at møde ind, en gang eller 2 om ugen, hvis der overhovedet er et egentligt regelmæssigt behov.

Men det kræver, at bl.a. Skat begynder at opføre sig ordentligt. De værktøjer der stilles til rådighed, skal f.eks. ikke beskattes. Herunder er det muligt, at den forbindelse man har op mod arbejdspladsen, oprettes som VPN. En løsning som i øvrigt benyttes af Folketingsmedlemmer, så vidt jeg er bekendt.

Fradrag for at stille kontorfaciliteter til rådighed, bør der kigges på, ligesom fradrag for transport, bør være efter kørebog, eller dokumenteret som billetkvitteringer eller tilsvarende.

Så vidt jeg er bekendt, så ligger disse løsninger allerede inden for de rammer der findes i loven, det er kun et spørgsmål om forvaltningen.

Men der skal også tænkes i nye ledelsesbaner. Arbejder man hjemmefra, er der bl.a. behov for at man kan måle medarbejderens indsats. Der findes en lang række værktøjer til dette, ligesom der er en lang række tekniske muligheder, som sikrer de ledelsesmæssige udfordringer kan løses.

Men det har ikke en klap med betalingsring at gøre !

13
27. februar 2012 kl. 09:45

»Og så bør man selvfølgelig se på, om blandt andet skattesystemet og arbejdsmiljøkravene kan indrettes på en måde, der i højere grad fremmer distancearbejde,« udtaler Klaus Kvorning Hansen.

Jamen det ved Skat da godt, hvordan man klarer. Det hedder Multimedieskat på det nødvendige udstyr og netværksforbindelse.

10
24. februar 2012 kl. 18:21

... i myldretiderne, så er løsningen at undgå myldretider. Der er trængsel ikke kun på vejene i myldretiden, S-tog, Metro og busser er også propfyldte. Så i stedet for at forsøge at tvinge bilister over i allerede overfyldte offentlige transportmidler, burde man i stedet opfordre firmaer til mere fleksible arbejdstider, så ikke alle møder mellem 8 og 9 og får fri mellem 15 og 16. Hvis halvdelen møde mellem kl 9 og 10 og fik fri mellem 16 og 17, ville en stor del af trængselsproblemet være løst.

Hvis formålet er at få flere over i offentlig transport, bør denne udvides og gøres billigere, så prisen og tiden for offentlig transport bliver sammenlignelig med biltrafik, som nu ofte er både billigere og hurtigere.

9
24. februar 2012 kl. 17:49

Det reelle problem er jo at vi åbenbart synes det er helt fantastisk at koncentrere flest mulige arbejdspladser i en radius af 20 km fra rådhuspladsen.. kampen om parkerings pladser, skyhøje huslejer, dårlig luft og en masse ventetid i trafikken synes at være en lille pris at betale for at have domicil på en "lækker" city adresse..!!

Det skulle ikke undre mig om der var flere der pendlede udefra og ind, end indefor de 20 Km... egentligt ret så skræmmende idiotisk som vi indretter os ;-)

8
24. februar 2012 kl. 15:30

Politikerne burde indse, at det er deres egen politik på andre områder, som skaber problemerne. De burde tænke mere helhedsorienteret, f.eks.:

Lave mindre skoler og institutioner, så de ligger tættere på hjemmet, og man ikke har brug for en bil for at futte byen rundt med ungerne morgen og aften. Hvis man så også forpligtede dem til at benytte lokal service og indkøbe hos lokale handlende, ville nærmiljøet styrkes yderligeer. Altså, udnyt smådriftsfordele og forbyd udlicitering...

7
24. februar 2012 kl. 15:27

Hjemmearbejde kan være nødvendigt med børns sygedage, eller når kollegerne generer en så meget at bunkerne hober sig op. Der er blot en STOR BAGDEL ved denne form for 'arbejde', man kan ikke lynvende løsningsmodeller og indsamle parametre fra problemstillinger med kolleger.

For at skubbe trængslen væk fra Centrum, kunne man muligvis etablere nogle - skal vi kalde det Tekoteller - hvor firmaer kan uddelegere arbejdet. Her kan man muligvis etablere prof. videokonferencer, så medarbejderne kan teames sammen. Politikerne har jo fundet ud på - var det Ground Plaza det hed, dér hvor de forsøger at opstille løsningsmodeller - blot merd reduceret held, men det er jo ikke stedets skyld.

Og så videre - mulighederne er mangfoldige med den moderne TEKNIK. Så kan folk gerne skrotte alle deres teknologier, det er lige til at få allergier af.

Så er bolden givet op og kan sættes i spil af andre.

6
24. februar 2012 kl. 15:09

Glimrende timing at minde om denne mulighed nu. Selv om det måske er de færreste jobs, der kan klares udelukkende ved hjemmearbejde vil mange kunne lægge 1-2 arbejdsdage hjemme om ugen.

5
24. februar 2012 kl. 14:42

..og for de chefer der ikke stoler nok på deres medarbejdere, er der rigelige muligheder for at "holde øje" vha. visuelle opkoblinger - ja endog holde møder i cyberspace..

3
24. februar 2012 kl. 13:57

Mhs til bredbånd så er det nok nogen andre end TDC man skal vente på... Har et par år haft mulighed for op til 10/5 mbit hos skyline men er nu skiftet til 30/30 på fiber fra elselskabet. Selvom jeg bor på landet på kanten af udkantsdanmark så er mange af mine bynære kollegaer der er afhængige af kobberet godt misundelige.

Men jeg har siden 2002 arbejdet hjemmefra et par dage om ugen, og de fleste af mine kollegaer tager vel også efterhånden mindst en dag om ugen hjemmefra.

Så ja det er indlysende at fremme af hjemmearbejdsplader kan og vil mindske trængsel for en ret lille investering. Synes ideen med at give befordringsfradrag for at blive hjemme er ganske god. Der er jo i forvejen særregler med forhøjet fradrag fra udkantsområder så at give fradrag til ansatte i et bestemt geografisk områder er jo ikke meget anderledes end fradrag reguleret efter bopæl. Fradraget størrelse bliver så også propertionalt med afstanden og dermed hvor meget man fylder på vejene.

Guleroden for arbejdsgiver er vel primært mere tilfredse medarbejdere ...

4
24. februar 2012 kl. 14:39

Befordringsfradraget burde ikke være skattefinancieret, det burde betales af den enkelte arbejdsgiver. Så ville virksomhederne dels få en interesse i at placere sig nær arbejdskraften, og dels i at benytte hjemmearbejdspladser.

Det er jo fuldstændig tåbeligt at give offentligt befordringsfradrag med en ene hånd for at motivere folk til at køre længere for at komme på arbejde, og så at opkræve befordringsafgifter med en anden for at besværliggøre transporten!

12
25. februar 2012 kl. 02:02

Helt enig!

2
24. februar 2012 kl. 12:35

at TDC eller andre ruller noget fiber ud man kan få seriøse upload/download tider så man ikke skal vente i evigheder på upload af projekter, mails, videoprecence etc.

/niels

11
24. februar 2012 kl. 19:45

TDC har ved køb af Dongs fibernet muligheden f.eks.i Birkerød, men nægter pure. Så meget for at sælge Dongs net til discountpris på 20%. Hvordan kan Konkurrencestyrelsen gå med til sådan noget?

1
24. februar 2012 kl. 11:55

Denne ide er så skrigende indlysende, at det må undre at politikerne ikke forlængst har indført det.

Hvis man kunne finde blot en lille gulerod for både arbejdsgiver og -tager, ville dette virkelig kunne rykke noget. Og hvor mange har ikke i dag et job, som de lige så godt (eller bedre) kunne udføre der hjemmefra ?

Det kunne f.x være en skatterabat (som f.x. kunne være i størrelsesordenen af det kørselsfradrag man nu ikke får), eller gratis bredbånd, eller noget helt andet.

Arbejdsgivere kunne "belønnes" med f.x. lempeligere virksomhedsbeskatning, beregnet ud fra antal medarbejderhjemmearbejdsdage divideret med antal medarbejderkontorarbejdsdage.

Drømmen kunne være at vi kom derhen at bilen kun blev brugt, når der absolut ikke er andre muligheder.

At jeg og mange andre har plæderet for præcist dette i årevis, nævner jeg kun som en sidebemærkning.

Kære politikere, åben nu jeres øjne og indse at vi lever i år 2012, og internettet er opfundet. Lad os nu bruge det til at løse vores problemer !