Dansk IT vil teste nationens it-færdigheder

Interesseorganisationen Dansk IT har udviklet en test, der skal give et bedre billede af, hvordan det står til med danskernes it-færdigheder.

Et er, hvad man selv synes, og så noget helt andet, hvordan tingene faktisk ser ud.

Sådan også med danskernes it-færdigheder, som interesseorganisationen Dansk IT nu vil have mere håndfaste målinger af.

It- og Telestyrelsen offentliggjorde tidligere i år en måling, der nærmest gjorde Danmark til en nation af it-analfabeter, men den måling byggede udelukkende på en tilkendegivelse fra deltagerne i undersøgelsen selv og ikke en konkret måling.

Men det vil Dansk IT nu tilbyde danskerne.

Test it-nationen har Dansk IT kaldt projektet, hvor deltagerne på tyve minutter får et mere retvisende billede af, hvad de ved om it.

Testen, der har 36 spørgsmål, omhandler tekstbehandling, regneark, præsentation og it-sikkerhed.

Dansk IT oplyser, at lige nu er danskernes gennemsnit på 65 procent rigtige svar. Hvis man skal opnå betegnelsen "it-skrap", så skal man have 75 procent rigtige svar. Det er det færdighedsniveau, som Dansk IT normalt regner med man skal besidde for at bestå PC-kørekort og lignende.

»Vi tilbyder denne lille test for at få et billede af, hvordan det står til med it-kompetencerne hos danskerne. Den er på ingen måde videnskabelig, men giver dog et fingerpeg om, hvordan gode og it-parate danskerne egentlig er«, oplyser underdirektør Joan Øxby, Dansk IT i en pressemeddelelse.

Hun opfordrer alle til at tage testen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jan Keller Catalan

"Dansk IT oplyser, at lige nu er danskernes gennemsnit på 65 procent rigtige svar. Hvis man skal opnå betegnelsen "it-skrap", så skal man have 75 rigtige svar. Det er det færdighedsniveau, som Dansk IT normalt regner med man skal besidde for at bestå PC-kørekort og lignende."

1) Det er svært at få 75 rigtige svar, når der kun er 36 spørgsmål - så man er VIRKERLIG skrap, hvis man kan.

2) Hvis der menes 75 procent, så er jeg åbenbart skrap til det dér it

3) Der er godt nok nogle ret specifikke spørgsmål til PowerPoint, Word, Excel og Outlook

4) Hvilken relevans har det, om jeg kender tegnet bag ascii koden 81?

5) Jeg kalder sjældent et felt, der ikke gentages længere nede i en database for noget som helst. Et felt, hvis VÆRDI ikke gentages i andre rækker, kalder jeg for unikt - men det var ikke en svarmulighed...

6) I det hele taget er der ret mange ret dårlige spørgsmål

7) Er formålet at få folk til at storme ud og købe PC-Kørekort kurser og eksaminer?

 • 0
 • 0
#5 Chris Kjær

Jeg har netop taget testen og opnåede 85% rigtige svar.

Det er til trods for at halvdelen (eller virker det bare som halvdelen?) af spørgsmålene drejer sig om, hvordan man bruger specifikke Microsoft-produkter, som jeg aldrig eller sjældent har set: Explorer, Office, Project, Outlook.

Men jeg er måske en lidt unormal dansker...

 • 0
 • 0
#7 Daniel Kristensen

Dansk ITs TEST IT-NATIONEN fortæller cirka lige så meget om danskernes IT-færdiger som TV2s TEST NATIONEN fotæller om danskernes intelligens: Tæt på ingenting.

Det handler i højere grad om test af paratviden indenfor Microsoft-produkter, end det handler om test af IT-færdigheder. Lidt plat at man skal "dømmes ude" af halvdelen af testen, fordi man ikke bruger Microsofts operativsystemer eller kontorpakker.

Der er højest en smule underholdningsværdi at hente her, og ikke ret meget mere.

 • 0
 • 0
#8 Michael Rasmussen

"Det handler i højere grad om test af paratviden indenfor Microsoft-produkter,"

Hvad havde du forventet af en forening, hvor dets væsentligste medlem er Microsoft, og hvor hovedparten af medlemmerne er økonomisk og strategisk afhængige af selvsamme firma? ITEK og Dansk IT glimre ved deres manglende objektivitet i IT spørgsmål, og når landets videnskabsminister er totalt uvidende på IT-området, ja vel stort set på alle områder, og selvsamme minister baserer sine beslutninger fra rådslagning med disse interesseorganisationers repræsentanter, kan det nuværende situation på IT området i Danmark ikke overraske nogen!

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Det var da en værre omgang.

Som tidligere nævnt, så er mange af spørgsmålene meget meget Office specifikke. Hvilket lokation på en skærm jeg skal klikke på, for at få en bestemt diagram type, må siges at være så irrelevant som noget kan være. Hvis jeg ikke får den rigtig i første omgang, så får jeg den sku nok i næste, hvis jeg endeligt skulle forvilde mig ind i Excel. Om man I et lokale med dårlig akustik skal indgå lyd i sin powerpoint kan der ikke være tvivl om; men at det korrekt svar er (formoder jeg) at man skal bruge en designskabelon istedet vil jeg sige er direkte forkert. Det var et spørgsmål hvor der ingen rigtige svar er; da det som oftest er forkert at bruge en predefineret design skabelon.

Char for ascii kode for 81? - Tjaa, who cares, den procentvise andel der har brug for lige netop det må jeg formode er meget meget lille - selv blandt "nørder".

For at være konstruktiv så havde det da været federe hvis de f.eks. havde spurgt ind til strategier for hvordan man søger på en søgemaskine, kildekritik af web ressourcer, kritisk læsning af e-mail. Få folk til at tænke, lære og lege istedet for at fokuserer på udenadslære.

Jeg har aldrig taget et pc-kørekort, men hvis dette er til grund for spørgsmål der må være i denne test kan jeg fint forstå at folk bliver skræmt af it; det er spørgsmål som, vil jeg formode, er irrelevante/uden betydning for langt størstedelen af de folk der måtte benytte en computer.

 • 0
 • 0
#11 Leif Lodahl

Enig med de indlæg som kritiserer testen for at være meget Microsoft præget. Det hænger måske sammen med, at Dansk-IT gerne vil 'sælge' Deres PC-Kørekort (M$-Kørekort).

Kære Dansk-IT: IT-viden er meget andet end Microsoft Office. I sidder fast i 90'ernes PC-kørekort.

F.eks. mener jeg at der bør indføres et fag i folkeskolen som lærer børnene om digitale rettigheder, licensforhold og hvad forskellen er på at stjæle en cykel og kopiere en mp3-fil.

Med venlig hilsen Leif Lodahl

 • 0
 • 0
#13 Ulrik Gerdes

Dansk IT kan selvsagt ikke teste befolkningens it-/ikt-kompetencer med den anvendte metode, da både dét at blive gjort opmærksom på eksistensen af testen, og selve dét at udføre testen, kræver at man færdes og kan manøvrere på et 'over-the-average' niveau i cyberspace. Når det er sagt, så synes jeg faktisk at det er god test de har skruet sammen! Især fordi jeg gik i vandet på seks spørgsmål, hvor jeg var lidt usikker, men alligevel trykkede et svar af fra rygradden, dvs. ud fra overvejelsen 'Det bør jeg vide, så det er nok...'. Men hvor er det dog noget patetisk klynk der fyres af i de ovenstående indlæg. Især alt det flæbende pladder omkring Microsoft Office programmerne. De af jer der klokkede i spørgsmålene indenfor dette område, ville også have klokket i det med de tilsvarende OpenOffice programmer: Større er forskellene altså ikke! Endnu. Men de viser sig snart; hér efter introduktionen af Microsoft Office 2007. OpenOffice-tilhængere kommer til at stå tilbage i fimsen af hvinende dæk, når vi andre trykker sømmet i bund. Hyg jer!

 • 0
 • 0
#14 Dennis Krøger

"De af jer der klokkede i spørgsmålene indenfor dette område, ville også have klokket i det med de tilsvarende OpenOffice programmer"

Ja, for menupunkter er selvfølgelig det samme "Instillinger->bla->bla->bla", det er funktionsnavnene i regnearkene også, og selvfølgelig ville man kunne genkende Trebuchet MS når man bruger Linux...

 • 0
 • 0
#15 Kristian Thy

Vi kan konkludere, at det altså ikke er nok at man blot er en sølle udvikler med en 5-årig universitetsuddannelse og kendskab til programmering i ti forskellige sprog, avanceret SQL, anvendelse af algoritmer til sikring af distribuerede systemer og så videre - næh, nej! Man skal sandelig også vide hvor stor forsinkelse der kan være på en lydfil i et Powerpointshow! Hurra!

Og så havde det klædt Dansk IT at der ikke havde været faktuelle fejl i testen.

 • 0
 • 0
#16 Kim Garsdal Nielsen

Nu har jeg også taget testen - ellers kan jeg vil ikke tillade mig at deltage i debatten.

Det er vel nok en ynkelig test.

Det der falder mig mest for brystet er de relativt mange spørgsmål om Power Point præsentationer. Hvor vigtigt er det lige for den almene befolknings it-kendskab, at vide noget om brugen af Power Point. Hvor stor en andel af befolkningen, har reelt behov for at lave præsentationer for andre - Power Point eller ej? Min Mor, Præsten i Vejlby og Maren i Kæret har det i hvert fald ikke, men derfor kan de alligevel godt vide noget om it.

Jeg synes at testen er et godt udgangspunkt for at diskutere, hvad vi egentlig forstår ved it kundskaber.

Hvis jeg må bruge trafikken som analogi, så er det helt uafklaret om vi vil have gode trafikanter i almindelighed, eller gode bilister, cyklister og fodgængere, eller vil vi have gode mekanikere og cykelsmede, gode vejbyggere, gode rallykørere og vindende cykelryttere.

Det er her debatten skal sættes ind - og så hjælper det ikke at stille spørgsmål om, hvordan vinduesviskeren på en Ford Escort skal betjenes.

/kim

 • 0
 • 0
#17 Lean Fuglsang

Hvad er den maksimale forsinkelse, du kan sætte på afspilningen af en lydeffekt i Powerpoint 2003?

Gad vide om man kan finde ud af det, ved at læse OOXML... I teorien burde man, men af en eller anden grund tvivler jeg.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere