Dansk IT til teleselskaberne: Drop ågerpriserne på datatrafik i udlandet

Det er optrækkeri, når det koster 100 kroner pr. megabyte data i udlandet. Hvis ikke teleselskaberne selv besinder sig, må politikerne gribe kraftigere ind, mener Dansk IT.

En smartphone er smart ? men kun inden for landegrænserne. I udlandet bliver datatrafikken nemlig så horribelt dyr, at det sikreste er at slukke helt for dataforbindelsen. Teleselskaberne må faktisk selv ud og advare mod at bruge datatrafik udenlands, for at undgå sure kunder med gigantiske regninger.

Og den praksis er ifølge interesseorganisationen Dansk IT et klart tegn på, at noget er helt galt.

»Det er jo grotesk, at teleselskaberne må advare kunderne om at bruge deres produkt. Der mangler bare et stort label som på cigaretterne, når man køber en smartphone: 'Pas på. Dræbende for din økonomi',« lyder det fra Anders Sparre, chef for den politiske afdeling i Dansk IT.

Han reagerer på Version2's historie om Carlsberg, som bruger mange kræfter på at kontrollere telefonregningerne og sørge for, at forbruget af data i udlandet ikke bliver for stort. Ellers kan det koste koncernen meget dyrt.

Læs også: Sparetip: Sådan barberer Carlsberg telefonregning på 10 millioner

»Det er tankevækkende, at en virksomhed skal bruge så mange resurser på at holde øje med regningerne og bekymre sig om, hvordan medarbejderne bruger et basalt arbejdsredskab som en telefon. Vi lever i en global verden, hvor man er nødt til at sende medarbejdere til udlandet, og det bør være helt naturligt at bruge sin telefon, også i udlandet,« siger Anders Sparre.

Hos Carlsberg betaler man mellem 0,5 og 3 øre for én megabyte data fra mobilnetværket i Danmark, men 100 kroner pr. megabyte, hvis samme vare skal købes i Thailand og andre lande uden for EU. Den forskel forarger Anders Sparre.

»Det er et helt uforståeligt misforhold. Så med mindre teleselskaberne har et kæmpe tab på at sælge datatrafik i Danmark, så kan vi se, at det ikke koster ret meget at producere den vare. Priserne i udlandet er altså rene ågerpriser,« mener han.

Derfor opfordrer Dansk IT nu teleselskaberne til at tage sig alvorligt sammen. Sker det ikke, vil de blive overhalet inden om af andre løsninger, forudser Anders Sparre.

»Teleselskaberne bliver nødt til at gøre noget ved de høje priser. De må tage fat i deres udenlandske kolleger og finde en løsning. Ellers kommer der alternativer, på samme måde som da Skype ændrede udlandstelefoni fuldstændigt,« siger han.

Dansk IT vil også opfordre politikerne til at gribe kraftigere ind mod teleselskabernes praksis med de voldsomt høje udlandspriser.

»Der er brug for flere politiske indgreb, når teleselskaberne ikke selv kan finde ud af det, og den fri konkurrence ikke selv bringer priserne ned i et fornuftigt leje,« siger Anders Sparre.

Realistisk set vil det være på EU-niveau, at man kan lovgive, og her er der allerede begrænsninger for prisen på datatrafik i udlandet. Men kun på en gros-niveau, altså den pris et teleselskaberne må sælge til et andet teleselskab for.

»EU-reglerne har vist sig ikke at være tilstrækkelige, for prisen for slutbrugerne er stadig væsentligt højere end en gros-prisen. Så jeg kan frygte, at det er nødvendigt med politisk fastsatte priser for slutbrugerne,« siger Anders Sparre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jesper Lund Stocholm Blogger

I andre lande i Europa kan det godt lade sig gøre. Vodafone UK har introduceret en "feriepakke" med 256mb per dag for £2,-

http://thefonecast.com/News/tabid/62/EntryId/3532/Vodafone-UK-introduces... .

Jeg har set nyheden omtalt et eller andet sted i danske medier, men jeg kan ikke finde det pt. TDC blev i artiklen spurgt om svar, og de svarede uldent, at de gik og barslede med nogle af de samme tanker.

  • 0
  • 0
#4 Flemming Jacobsen

Er jeg ude og rejse og vil bruge mobilnettet til at surfe så køber jeg som regel bare et taletidskort og noget taletid til det land hvor jeg er i. Er som start allerede der meget billigere.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere