Dansk it-specialist skal hjælpe Bill Gates med at udbrede teknologi i Afrika

Verdens største humanitære fond, Bill & Melinda Gates Foundation, har rekrutteret partner Christian Grubak, e-supplies A/S, til at hjælpe med at udbrede teknologi mod bl.a. fattigdom,

Først fik e-supplies A/S en ordre fra Bill & Melinda Gates Foundation, og nu er den ene partner, Christian Grubak, kommet indenfor i et eksklusivt globalt netværk af bl.a. it-eksperter, som skal hjælpe Gates-fonden med at bekæmpe fattigdom og sygdom.

»Fonden har etableret Technology Partner Network, hvor vi er 300, som skal hjælpe Bill & Melinda Gates Foundation med at afdække, hvor teknologi kan bruges mod sygdom og fattigdom. Det er tankevækkende, at flere har adgang til mobilnetværk end til rent drikkevand i Afrika,« siger Christian Grubak ifølge en pressemeddelelse.

Det mobile netværk er netop en del af løsningen, fordi det kan være en platform til at nå ud med uddannelse og rådgivning til personer, som ellers ikke er inden for rækkevidde.

»Nu kan vi nå farmeren med råd om, hvordan han får mere udbytte af sine planter. Teknologi stiller ikke din sult, men kan være den afgørende faktor for en holdbar løsning,« siger Christian Grubak ifølge en pressemeddelelse.

Den første fra Danmark

Bill & Melinda Gates Foundation er verdens største humanitære fond. e-supplies A/S har leveret fonden en it-løsning, der skal hjælpe med at gøre resultaterne af den forskning, som fonden støtter, tilgængelig for alle.

Christian Grubak har mødt flere nøglepersoner i fondens hovedkvarter i Seattle, USA. Det medførte i 2015 en invitation til, som den første fra Danmark, at træde ind i Technology Partner Network.

»Jeg tror, at jeg blev valgt, fordi vores firma turde udfordre Gates-fonden med vores løsning. I stedet for bare at klappe hælene sammen og levere det produkt, som de efterspurgte, foreslog vi at tage en eksisterende løsning og bruge den på en ny måde, der passede til deres behov. Den innovative tankegang fornemmer jeg, de godt kunne lide,« siger Christian Grubak.

Udvikling gennem teknologi

Medlemmerne af netværket er håndplukket ud fra, at de er en førende kapacitet inden for deres område, og at de kan drive innovation. Netværket har fysiske møder to gange år, men er ellers baseret på sociale medier. Her kan en person eller en organisation lægge en problemstilling op.

»Tankegangen i Gates-fonden er båret af 'udvikling gennem teknologi'. Hvis nu fonden skal udvikle noget i Uganda, så kan jeg og andre fra netværket byde ind med de kompetencer, vi måtte have i forhold til det projekt. På den måde opbygges en gruppe med teknologi-eksperter og med folk, som kender forholdene i Uganda. Pointen er, at vi ikke kommer med den færdige løsning til Afrika, men at Afrika kommer med deres præcise problem, som vi så er med til at løse,« siger Christian Grubak.

Han synes, at det er en interessant måde at bidrage til en udvikling på.

»Det er en forudsætning for at være med i netværket, at du ikke bruger det som en salgskanal. Du er der for at hjælpe. Og det er da fedt, at man med sin virksomhed, som ellers ligger fjernt fra hjælpearbejde, alligevel kan være med til at gøre en forskel. Teknologi spiller en stadig større rolle. Sker der en naturkatastrofe i dag, er første punkt at få genoprettet mobildækningen og dermed kommunikationen, så nødhjælpen kan styres derhen, hvor behovet er mest akut,« påpeger Christian Grubak.

Status på e-supplies’ samarbejde med Bill & Melinda Gates Foundation er, at Glostrup-firmaets løsning nu valideres i Seattle. Det centrale i løsningen er en web-portal, Chronos, hvor resultaterne af den forskning, som fonden støtter, vil blive lagt frit frem fra 1. januar 2017.

»Normalt køber man adgang til forskningsresultater, men Gates-fonden ønsker at stille dem til rådighed for alle. Det er også typisk for fonden, at den har frasagt sig rettighederne til den løsning, vi har leveret, men tværtimod opfordrer andre organisationer og fonde til også at bruge den. Det har givet os kontakt til andre globale aktører, som er interesserede,« oplyser Christian Grubak.

Så længe, der stadig forhandles, kan han ikke røbe navnene. Men samarbejdet med Gates-fonden har også skabt interesse om e-supplies’ øvrige løsninger inden for digital forretningsudvikling. Christian Grubak har således mødt flere store internationale organisationer og fonde for at præsentere dem for nogle af disse løsninger. Herhjemme har e-supplies leveret løsninger til bl.a. TDC, Zoo, Scandlines og Royal Greenland.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere