Dansk it-iværksætter sparer millioner ved at droppe cloud: »Kæmpe problem« at virksomheder ser cloud som en spareøvelse, siger ekspert

Plus27. februar kl. 05:003
Dansk it-iværksætter sparer millioner ved at droppe cloud: »Kæmpe problem« at virksomheder ser cloud som en spareøvelse, siger ekspert
Illustration: Simon Väth.
Den danske it-iværksætter David Heinemeier Hansson har sparet sin virksomhed Basecamp for knap 50 millioner kroner ved helt at droppe clouden.

I oktober meddelte det amerikanske selskab, med den danske Ruby on Rails-opfinder David Heinemeier Hansson i spidsen, at selskabet ville droppe clouden.

Selskabet har nu gjort regningen op og ifølge Heinemeier, så står selskabet til at spare syv millioner dollar, eller hvad der svarer til knap 50 millioner kroner over de kommende fem år på udskiftningen.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. februar kl. 11:45

Det har flere debattører vist snakket om herinde mange gange :)

Personligt vælger vi i mit firma, at leje servere på månedsbasis hos hetzner.com - det har sparet os for mange penge, sammenlignet med cloud alternativet (en VM i cloud) - og derpå kører vi primært Kubernetes (vi kan autoscale via hetzner VMs og deres cloud api) - og til at gøre det nemt for os (og de kunder vi gør det samme for), udvikler vi en open source løsning kaldet k8id.io (nyligt offentliggjort) - der forsøger at gøre det nemt at adminstrere en hybrid cloud (hvor man kan have Kubernetes clustre til sine services kørende hos flere udbydere og administrere dem centralt, via et git repo).

Vi har også kunder der har godt styr på deres cloud udgifter, og der er mange "tricks" - f.ex. sparer man en del hos AWS -hvis man kan ændre sine "disk backup" til i stedet at være S3 backup (og sparer trafikomkostninger ved at opsætte intern router til s3 - så backup trafikken ikke koster som den ellers normalt gør) osv. Det er bare ikke helt simpelt at spare de penge i cloud'en..

Disclaimer: Vi lever så af at brugere af k8id.io (eller obmondo.com til servere) vælger et abonnement hos os, så de har en kvalificeret IT support, der kan sparre med deres egne folk og for de penge, udvikler vi open source projektet (og andres open source projekter vi anvender) videre :)

2
27. februar kl. 16:34

Personligt vælger vi i mit firma, at leje servere på månedsbasis hos hetzner.com

Basecamp har 8PB filer, så der er nok en eller anden minimumssgrænse for hvornår det kan betale sig at hjemtage udstyret. Eller I har måske et større behov end 8PB og Hetzner er stadig billigere?

Nogle firmaer kan klare sig med 2 noder á €2.09 hos Hetzner, og her vil egen hardware aldrig kunne betale sig.

3
28. februar kl. 09:51

så der er nok en eller anden minimumssgrænse for hvornår det kan betale sig at hjemtage udstyret. Eller I har måske et større behov end 8PB og Hetzner er stadig billigere?

Som det er lige nu, skal man betale ekstra for 10gb interfaces hos Hetzner, og til større datamængder der skal præsenteres sammenhængende (f.ex. vha. Ceph) og med større IO krav)- så skal man have 10gb interfaces, så der ville det nok oftest bedre kunne svare sig at have sit eget udstyr i stedet, men det kan lade sig gøre.

For os er det mere CPU - og der er prisforskellen på cloud vs. hetzner (eller egen server) slående. 64 core maskine koster ca. 22k dkk/mnd hos de 3 store cloududbydere - og en sådan server koster ca. 100k i indkøb - så på 5 måneder har man altså betalt hele serveren og kan frit bruge den i dens levetid (som oftest er 7+ år). Vi slukker simpelthen ikke for de servere hele tiden - og de kunder vi har i diverse clouds har også en ret fast "grundstruktur" og så nogle få spikes (typisk k8s) - hvor den lige skalerer hardware op.. men det spares der ikke så meget på, som at køre hos Hetzner. Men tilgengæld er man hos de store - og så er det ikke ens egen skyld hvis det fejler vel sagtens.. Det er vel også noget værd :)

Det må folk fuldstændig selv om - personligt ville jeg sikre hybrid cloud - så jeg have services kørende hos 2 udbydere og nemt kan migrere services imellem dem - afhængig af cost. Man kan i cloud f.ex. vælge Arm servere til k8s "controllere" - de er pænt billige - og på den måde have et k8s cluster kørende forholdsvis billigt - og så primært udnytte very short-term scaleup f.ex. der - for en bedre økonomi..

Men at gøre al den slags koster tid, og dermed penge - og de besparelser får os kun lidt tættere på den billige pris, vi får uden at have investeret den tid hos Hetzner - men det kræver man kan finde ud af Linux, forstå sit behov (IO/CPU/Mem) og operations selvfølgelig - så det er klart afhængigt af noget kunnen man kan "undvære" i nogen grad i de store clouds (om det så er smart ikke at have den er et andet spørgsmål - det bliver nemt dyrt når du ikke designer dit setup til at være fornuftigt mht. cpu/mem/io behov).

Hetzner månedspris, kommer først op og modsvarer HW indkøbspris på ca. 3-4 år - så Hetzner tjener på de "sidste par år" - men det er en god deal for os, da det trods alt giver en uovertruffen fleksibilititet til en virkelig lav kost, sammenlignet med alternativerne.