Mens resten af Europa har fulgt begivenhederne i Ukraine de seneste uger, så har medarbejderne hos den danske nearshoring it-virksomhed Conscensia forsøgt at få dagligdagen til at fungere. Den anspændte situation på Krim-halvøen har ikke på nuværende tidspunkt påvirket arbejdet, men selskabet har truffet sine foranstaltninger.
»Det er klart, at vi har kigget på mulighederne i forskellige scenarier som eksempelvis, hvad vi gør, hvis internetforbindelsen bliver lukket. Vi har gennemgået de situationer, vi har kunnet forudse,« fortæller administrerende direktør Carsten Hansen fra Conscensia til Version2.
Lukningen af internetforbindelsen er blevet set flere gange i forbindelse med uroligheder i lande som Libyen, Egypten og Syrien. Skulle det ske i Ukraine, har Conscensia lavet en plan for at kunne etablere en radioforbindelse til Polen og på den måde fortsat have internetadgang.
Hvis situationen i landet eskalerer dramatisk, så har selskabet også sørget for visum til medarbejderne, så de kan komme ind i Schengen-området og eksempelvis tage til Danmark i en kortere periode.
Her vil de ukrainske kolleger dog ikke kunne sætte sig ved skrivebordene hos Conscensia i Aalborg, men vil i stedet måtte nøjes med at modtage uddannelse.
»Med de visumregler, vi har i øjeblikket, så er det ikke muligt for dem at arbejde, men de vil kunne opholde sig, mens situationen stabiliseres,« siger Carsten Hansen.
Selvom situationen på Krim er spidset til i løbet af weekenden med russiske soldater på halvøen, så har de seneste måneders uroligheder i forbindelse med demonstrationerne mod den nu afsatte præsident Viktor Janokovic kun i begrænset omfang påvirket selskabets cirka 220 ansatte i Ukraine.
»Det er blevet beskrevet værre i pressen, end vi har oplevet det. Stemningen har været præget af den utryghed, som er, men dagligdagen har fungeret rimeligt,« fortæller Carsten Hansen.
Conscensia har sine afdelinger i hovedstaden Kiev og i Lviv i det vestlige Ukraine, som har været mindre påvirket, indtil urolighederne kulminerede med politistyrker, som skød med skarpt mod demonstranterne.
»Det kan ikke undgås, at det påvirker folk, for alle kender nogen, eller kender nogen, der kender nogen, og da det eskalerede, påvirkede det folk mere,« fortæller Carsten Hansen.
Ukraine har udviklet sig til at være ét af de største lande inden for såkaldt nearshoring til Europa i kraft af kort afstand både målt tidszoner og flyvetid samt mange softwareudviklere. Det er et marked som Conscensia og konkurrenten Ciklum har specialiseret sig i. Mange danske it-virksomheder har desuden udviklingsafdelinger i Ukraine.