»Ja, jeg skal da love for, at vi har fået omtale.«
Desværre for Orbasofts direktør, Thomas Jaskov, er omtalen ikke helt så positiv som forventet, efter it-sikkerhedsfirmaet for et par uger siden satte en ny marketingstrategi i søen.
For små 5.000 kroner har Orbasoft fået en indisk virksomhed til at skrive 300 kommentarer på blogs og debatforummer på nettet. Ifølge det indiske firma ville det hjælpe Orbasoft med at få en bedre placering i resultaterne hos søgemaskiner som Google.
»Vi talte sammen om forskellige strategier, og de fremlagde det som en god og billig måde at lave søgemaskine-optimering på.,« forklarer direktør Thomas Jaskov fra Orbasoft.
To uger senere har marketingtiltaget nu ramt Orbasoft som en boomerang. Sikkerhedsfirmaet McAfee's Site Advisor flyder over med beskyldninger om kommentar-spam, og mindst to bloggere harcelerer over de let gennemskuelige anprisninger af Orbasofts produkter.
»Det var et bevidst valg, men et forkert valg at skrive debatindlæg i forummer. Det lød smart, men nu virker det helt forfærdeligt på mig. Jeg kan godt forstå, at der er nogle, der er blevet sure på os,« lyder det fra Thomas Jaskov.
Han tilføjer, at han nu er i gang med at sende undskyldninger ud til de berørte sites.
»Det er meget beklageligt og meget dumt, men vi må se på det som vores lærepenge i marketing. Vi er blevet utroligt meget klogere på de to uger, der er gået,« siger han videre.
Som en ekstra bonus har Thomas Jaskov og Orbasoft oven i købet fundet ud af, at langt de fleste kommentarer ligner hinanden til forveksling, og at siderne, de er lagt ind på, også er mere eller mindre tilfældigt valgt.
»Hvilket blot var endnu en grund til, at jeg i går skrev en mail til dem: 'Stop immediately.'«
Det er tvivlsomt, hvor meget Orbasoft har fået ud af firmaets kampagne. Allerede i 2005 indførte Google det såkaldte nofollow-tag, som blandt andet blogs kan benytte på links i kommentarer. Dermed skulle en del af incitamentet til at skrive kommentar-spam forsvinde, fordi eventuelle links ikke tæller positivt i Googles algoritme.
Derudover benytter mange blogs i dag antispam-tjenester som Akismet og Mollom, der på samme måde som mail-spamfiltre forsøger automatisk at genkende og fjerne uønskede kommentarer.