Når den iranske efterretningstjeneste holder øje med iranernes færden på nettet, og læser med i e-mails og Facebook-beskeder, sker det med hjælp fra Randers-firmaet Rantek. Det skriver Information.
Styret i Iran har hos Rantek købt produktet Netenforcer, der ifølge eksperter kan bruges til overvågning på nettet.
Men Rantek selv mener ikke, at der er tale om udstyr til overvågning. I en skriftlig udtalelse skriver firmaet, at man ikke kan se indholdet af internettrafikken med Netenforcer, som i øvrigt bliver produceret af israelske Allot.
Netenforcer er en boks, der kan styre - eller ’shape’ - internettrafik, så man for eksempel kan give noget indhold forrang og spærre for andet, typisk hvis for eksempel peer-to-peer-downloads skal begrænses.
Men dermed kan produktet også hjælpe det iranske styre med at overvåge indbyggerne, siger amerikaneren Jacob Rosenbaum, der står bag det anonyme internet-værktøj TOR, til Information.
For eksempel kan man med Netenforcer spærre for brugen af TOR, så iranerne ikke kan forsøge at beskytte deres kommunikation mod statslig spionage ad den vej.
Iranske dissidenter har oplevet, at myndighederne har et meget grundigt indblik i alt, hvad de skriver på nettet.
Da den hollandske certifikatudsteder Diginotar sidste år blev hacket, viste det sig også, at iranske hackere stod bag. Med falske, men gyldige certifikater til blandt andet Skype og Gmail, kunne hackerne lave et perfekt man-in-the-middle-angreb, hvor de overvågede troede, at de havde en sikker, krypteret forbindelse til for eksempel Googles servere, men hvor det i stedet var en falsk server, kontrolleret af overvågerne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.