Dansk IPv6-udrulning bremses af mangel på en 'killer app'

Videnskabsministeriet arbejder på at få stablet et samarbejde på benene mellem det offentlige og virksomhederne for at få sat gang i udbredelsen af den nye internetprotokol, før vi løber tør for IPv4-adresser i 2011.

Senest i 2011 vurderer IT- og Telestyrelsen, at danske internetudbydere begynder at løbe tør for IP-adresser med den nuværende version af internetprotokollen, IPv4.

Derfor arbejder Videnskabsministeriet nu på at få skabt de partnerskaber mellem virksomhederne og det offentlige, som kan sikre et skifte til den nye version, IPv6.

IPv4 giver mulighed for omkring fire milliarder - 2^32 - unikke IP-adresser, og det er ikke nok til at sikre fuld frihed på internettet for hele verdens befolkning. IPv6 har i praksis adresser nok - 2^128 - til at forsyne hele universet med IP-adresser.

IT- og Telestyrelsen er lige nu i færd med at samle de høringssvar, som styrelsen har modtaget til dets udkast til en strategi og handlingsplan for udrulningen af IPv6 i Danmark.

»Det eneste, som er på plads nu, er et udmærket samarbejde med DK-Hostmaster. Nu vil vi se på, hvem der selv melder ind om, at de vil være med, og hvem vi selv må pege på,« siger specialkonsulent Kirsten Sanders fra IT- og Telestyrelsen.

Mangler 'killer app' til IPv6
Det gælder blandt andet internetudbyderne, hvoraf flere allerede i dag har en infrastruktur, som understøtter IPv6, men indtil videre har de meget få kunder. Ifølge strategien skal det offentlige gå forrest med at skabe efterspørgsel på IPv6 ved at stille krav om det gennem eksempelvis Statens It og Statens og Kommunernes Indkøbsservice, SKI.

IPv6 kan ikke kun løse problemet med manglen på IP-adresser, den nye version af protokollen rummer også mulighed for at sikre, at eksempelvis datatrafik til beredskabstjenester kan prioriteres på internettet, så tjenesternes kommunikation kan sikres selv under en krise, der belaster netværket.

Manglen på IPv4-adresser har i mange år været en åbenlys deadline for, at IPv6 på et tidspunkt ville blive en nødvendighed. Men i sig selv er den lurende mangel ikke nok til for alvor at have sat gang i et skifte.

»Den helt generelle udfordring for IPv6 er, at der ikke er tegn i sol, måne og stjerner på, at der kommer en 'killer app'. Det er kun internettet i sig selv. Så der er ingen, der begynder at implementere det, før der er en økonomisk gevinst,« siger Kirsten Sanders.

Det er én af grundene til, at IT- og Telestyrelsen nu forsøger at få konkretiseret en handlingsplan for den danske udrulning af IPv6. Den skal blandt andet sikre, at Danmark kan leve op til EU's og OECD's målsætninger om at bruge IPv6.

»Vi er lidt bagefter. Det må vi nok erkende. Men det er nok bedre at få tingene til at hænge sammen frem for at forcere dem. Det er jo ikke som år 2000-problemet, hvor der var en fast tidsfrist, men snarere en længere overgangsfase, hvor IPv4 og IPv6 kommer til at sameksistere,« siger Kirsten Sanders.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Poul-Henning Kamp Blogger

For alle praktiske formål, kan IPv6 ikke noget IPv4 allerede kan, så drømmen om "en killer app til IPv6" er noget uinformeret vås.

Det der kunne have solgt IPv6 som varmt brød, var de features som IPv4 ikke har, any-cast, multihoming osv.

Men de blev strippet fra IPv6 meget tidligt, af ISP'ere der helst ikke så at kunderne kunne bryde ud af lænkerne...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#2 Martin Bøgelund

Men de blev strippet fra IPv6 meget tidligt, af ISP'ere der helst ikke så at kunderne kunne bryde ud af lænkerne...

IPv6 bliver solgt på frihedsgraden mht flere IP-adresser, men dine eksempler på strippede egenskaber, sammen med ting som f.eks. mulighed for prioriteret trafik *), gør mig skeptisk mht IPv6.

Giver vi køb på for mange andre friheder for at få de ekstra IP-adresser i IPv6?

*) Det lyder tilforladeligt at kunne prioritere kritisk trafik, men jeg skulle kende menneskenes børn dårligt, om ikke der er nogle snu eksemplarer imellem, som vil forsøge at bruge prioritering til at gennemtvinge "abonnementsopgraderinger", belønning af kunder med profitable købsmønstre, osv.

 • 0
 • 0
#3 Michael Coene

Alt hvor du har brug for en enormt flok IP adresser: smartphones, intelligente el-målere som snakker med køleskabet. Men hvis du Googler: "ADSL router with IPV6 support" så vil du hurtig finde ud af at vi er langt væk fra een masse udrulning...

 • 0
 • 0
#4 Frithiof Andreas Jensen

IPv4 giver mulighed for omkring fire milliarder - 2^32 - unikke IP-adresser, og det er ikke nok til at sikre fuld frihed på internettet

Et sted mellem 80%-100% af verdens lande synes ikke at "fuld frihed på internettet" er noget at stræbe efter!

Tværtimod, så er det meget mere praktisk hvis hele landet sidder bag ved een centraliseret NAT-box hvor alt kan overvåges, filtreres, registreres, analyseres og naturligvis bruges med tilbagevirkende kraft ved lovændringer.

For borgernes egen beskyttelse, naturligvis.

 • 0
 • 0
#5 Philip Grove

IPv4 giver mulighed for omkring fire milliarder - 2^32 - unikke IP-adresser

I teorien er der 2^32 forskellige IP adresser, men over 500.000.000 går fra i form af forskellige former for reserverede adresserum til specielle formål, læs RFC 3330 for nærmere detaljer.

 • 0
 • 0
#7 Jens Fallesen

Var det ikke noget med at en række virksomheder købte et /8 i tidernes morgen (16 mio. adresser), eller er det en vandrehistorie?

I sin tid var de såkaldte A-klasser beregnet til større virksomheder, og en del af disse fik ganske rigtigt tildelt en sådan (i dag betegnet som /8). De blev i øvrigt tildelt ganske gratis, nøjagtigt som i dag.

Nogle af disse firmaer har returneret deres adresser, mens andre stadig anvender sine. Der er faktisk i dag firmaer, som har flere af dem på grund af fusioner og opkøb.

 • 0
 • 0
#9 Christian Nobel

Og så er der vist også temmelig mange firmaer rundt omkring der har C klasser, trods det de sagtens kunne klare sig med en adresse, men de fik C klassen før NAT blev allemands eje.

Herudover så er det lidt latterligt hvorledes IPv6 dommedagssnakken hives ud af skabet med mere eller mindre ujævne intervaller, hvilket den har gjort i snart 20 år.

/Christian

 • 0
 • 0
#11 Jens Dalsgaard Nielsen

Hej til alle

for dem måske har glemt det.

Man må ikke glemme at v4 og v6 i sagens natur er helt uafhængige ikke koblede net - to verdener. Så det er at starte på en frisk. Så det er ikke bare lige til bare at transmogryfe sig selv over i den fagre nye verden - pt er det lidt som Palle alene i verden.

Det har PHK garanteret nogle vise ord om (ikke ment ironisk !!!)

 • 0
 • 0
#12 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

fordi en del ting bare bliver nemmere med flere adresser.

Vi synes måske ikke vi mangler adresser, men ting som VoIP og SSL virker eksempelvis nemmere med en adresse mere osv.

Jeg synes det er trist at vi stadig ser PC'en og ADSL routeren som "internet", idet vi jo har et væld af andre muligheder som man glemmer.

Går vi er par år ud i fremtiden er der eksempelvis nok mere "ligevægt" mellem PC-baserede browsere og mobile enheder med browser ...

Jeg tror desværre først de danske websteder m.v. bliver IPv6 enablet når Arlas kunder ringer fra et sted i verden og siger de har problemer med at komme til IPv4-only hjemmesiden.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere