Der skal sættes skub i planerne om fri dataudveksling på tværs af landegrænser i EU. Det mener man hos Dansk Industri, som opfordrer EU til at lave et indre marked for data.
»Data skal ganske enkelt være EU's femte frihed på lige fod med varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft,« siger branchedirektør Adam Lebech i DI Digital til Ritzau i en artikel, som Berlingske Business bringer.
Kommentaren falder i kølvandet på et nyt dataudspil fra EU-Kommissionen, som Adam Lebech ikke mener er ambitiøst og vidtrækkende nok.
»Vi havde gerne set, at kommissionen havde fremsat et forbud mod unødvendige barrierer for udveksling og opbevaring af data på tværs af landegrænser,« siger han.
Barriererne bunder som oftest i nationale krav om, at data skal blive, hvor de er, og bliver ofte begrundet med beskyttelse af fortrolige data og privatliv. Men ifølge Adam Lebech er der stort potentiale for danske virksomheder, hvis barriererne ved hver landegrænse blev nedbrudt. Og bekymringen om privatliv handler ifølge DI mere om, hvordan man håndterer data, end hvor man opbevarer dem.
»Den digitale økonomi er grænseløs og derfor afhængig af, at for eksempel kundedata og regnskabsdata frit kan udveksles på tværs af det indre marked,« siger Adam Lebech.
»En virksomhed i Danmark, der laver softwareløsninger til en virksomhed i Tyskland, bør ikke behøve at etablere sig fysisk i Tyskland og have kundens forskellige data lagret lokalt i landet.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.