Dansk Industri om ny CFCS-aftale: Det er stærkt bekymrende

Illustration: Bigstock
En ny lov skal sikre Danmark mod cyberangreb. Virksomheder kan i den forbindelse blive tvunget til at tilslutte sig en statslig overvågningstjeneste.

Partierne bag forsvarsforliget har indgået en aftale om at stemme for det lovforslag, der er på vej om center for Cybersikkerhed.

Lovforslaget har til formål at forhindre digitale angreb på vitale offentlige institutioner og private virksomheder, og til det formål udvides beføjelserne hos Center for Cybersikkerhed.

Det skriver DR.

Med lovforslaget kan bestemte virksomheder i vigtige sektorer fremover blive tvunget til at tilslutte sig den såkaldte netsikkerhedstjeneste, som er et redskab til at overvåge internettrafik.

De sektorer, der er blevet udpeget som særligt vitale for samfundet, er sundhedsvæsenet, kommunikation, transport, skibsfart, finans og tele.

Den tvungne tilslutning til netsikkerhedstjenesten har mødt kritik fra brancheorganisataioner, og til Politiken forklarer Lars Frelle-Petersen, direktør for Dansk Industri, at han finder lovforslaget stærkt bekymrende, selv med de ændringer, der er blevet tilføjet for at imødekomme kritikere.

»Det er blevet lyttet til os, for så vidt den statslige overvågning ikke længere skal gælde alle stationære data, som i virkeligheden betød, at man ville overvåge al data og al kommunikation inden for en virksomhed – nu nøjes man med at tale om overvågning af »transaktionelle data«, dvs. data og kommunikation ind og ud af virksomheden, inden for landet og ud af landet« siger Lars Frelle-Petersen til Politiken.

I øjeblikket er det kun virksomhederne Ørsted og Systematic, der har ønsket at tilslutte sig netsikkerhedstjenesten. Prisen for tilslutning har indtil videre været 400.000 kroner, men det vil fremover blive gratis.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Claus Bobjerg Juul

CfCF's kan ikke være præventiv og forhindre noget som helst, den er opdagende og kan gøre det muligt at informere andre om at en bestemt sårbarhed udnyttes.

Men omvendt så er hemmelighedsfulde at der ikke findes viden om hvilken kapacitet CfCS har.

Jeg har sagt det tidligere; Danmark er en bananrepublik på vej til at blive en diktaturstat, med et smut forbi en politistat.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize