Dansk Industri: NSA spionerer mod danske virksomheder

Illustration: leowolfert/Bigstock
De omfattende muligheder for digital overvågning, som USA har skabt, bliver også brugt til industrispionage mod danske virksomheder, fortæller Dansk Industri, som anbefaler kurerpost til følsomme oplysninger.

OPDATERING: DI ITEK har udsendt et dementi og trækker udtalelserne tilbage

Læs også: Itek-direktør trækker anklager om NSA-spionage mod danske firmaer tilbage

Det handler ikke kun om at afsløre terror og kriminalitet eller at spionere mod andre landes regeringer. Den amerikanske efterretningstjeneste NSA bruger også de meget omfattende muligheder for digital overvågning til industrispionage.

Sådan har det lydt fra en række europæiske lande med Tyskland i spidsen, og det billede kan Dansk Industri godt genkende fra danske virksomheder. Det skriver Politiken.

Tom Togsverd, direktør for it-brancheforeningen ITEK i Dansk Industri, har set eksempler på, hvordan USA har spioneret på danske virksomheder, for eksempel under overvejelser om køb og salg af virksomheder. Han anbefaler nu, at man bruger helt analog kurerpost, hvis man er i gang med særligt følsomme forhandlinger, og kalder den udvikling et 'kæmpe tilbageslag'.

Læs også: Dansk Industri: Brug ikke internettet til forretningshemmeligheder

Den danske regering mener på trods af meldingen fra ITEK ikke, at der er grund til alarm. Justitsminister Morten Bødskov (S) skriver til Politiken, at han ikke har set oplysninger, som peger på, at USA har brugt sine efterretningstjenester ulovligt på en måde, der skader danske interesser.

Edward Snowdens store læk af fortrolige dokumenter fra NSA har foreløbigt ikke givet konkrete eksempler på industrispionage mod europæiske virksomheder, men det er tidligere blevet indrømmet fra flere sider, at det er blevet brugt i mange år.

For eksempel har USA's industrispionage tidligere kostet Airbus en kontrakt med Saudi-Arabien på 33 milliarder kroner, og her indsamlede NSA alle faxer og telefonsamtaler mellem Airbus og Saudi-Arabien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Lund

Er der dokumentation for at NSA spionerer mod danske virksomheder? Svar: NEJ (måske når Glenn Greenwald og Laura Poitras er færdig med at analysere Snowden's 50000 siders NSA dokumenter).

Bør danske virksomheder sikre sig mod spionage fra NSA? Svar: JA, det vil være decideret uansvarligt at undlade dette. Specielt i forhold til NSA, som er blevet taget med fingrene nede i kagedåsen i andre lande (men endnu ikke i Danmark).

Det samme gør sig gældende hvis spørgsmålet går på om danske myndigheder hjælper NSA. Der er ingen dokumentation, men hvorfor risikere noget hvis det ikke er nødvendigt.

NSA er blot en af de mange ondsindede angribere "out there". Hvis danske virksomheder (eller danske borgere) prøver at sikre sig mod dem alle sammen, behøver man ikke pege fingre af en enkelt angriber, det være sig NSA, den danske stat, eller en helt anden aktør.

 • 5
 • 0
#3 Kasper Hovgaard

... end andre landes spiontjenester, hvis stort set alle serviceudbydere anført af Microsoft, Apple og Google har et fast samarbejde med NSA via både insidere i virksomhederne og indbyggede krypterings-bagdøre, som Snowden-afsløringerne blandt meget andet har afsløret. Det giver amerikanske virksomheder (eller slet og ret højstbydende, hvis vi antager, at NSA aktivt sælger oplysninger for at finansiere sig selv) en enorm fordel.

Alt dette sker næppe kun for at fange Al Qaeda-sympatisører. De uhyrlige summer, det koster at drive en så intensiv overvågning, forsøges helt sikkert delvist finansieret vha. industrispionage. Mht. industrispionage er USA en fjende på linje med Kina og Rusland og hvem man nu ellers typisk nævner.

Hvis PET/FE på nogen måde medvirker til denne form for overvågning til fordel for USA, må vi nok erkende, at Mogens Glistrups gamle forslag om, at forsvaret burde afvikles og erstattes med en telefonsvarer, der erklærer, at "vi overgiver os" er langt at foretrække!

 • 4
 • 0
#5 Mogens Ritsholm

http://nyhederne.tv2.dk/udland/2013-10-23-tysk-regering-usa-aflytter-ang...

Det må være, at hun skal se realiteterne i øjnene og lægge mobiltelefonen væk eller kun bruge den til at tale i kode med.

For der jo ikke grund til at stille krav til udbydere, der sikrer deres net, og aftale sikker kommunikation svarende til nationalt niveau med en flerhed af lande.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund

Hvilket stiller det nye krav om Digital Postkasse for alle danske virksomheders kommunikation med det offentlige i et interessant lys.

Du skal ikke modtage noget i Offentlig Digital Post som du ikke vil have at NSA læser. Systemet adminstreres af et amerikansk-ejet IT firma, så der er fri adgang for NSA uden om danske domstole via FISA 702.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Lund

Det fordrer vel at jeg selv bestemmer over hvad det offentlige sender til mig i min digitale postkasse - det formoder jeg ikke at have kontrol over.

Der var et betydeligt element af ironi i mit indlæg :-)

Som du selv siger bestemmer det offentlige hvad der skal sendes digitalt, og du kan ikke afalå det frivillige samtykke til at bruge et cloud system, hvor NSA kan læse med.

 • 2
 • 0
#12 Lars Christensen

Nu er der himmelvid forskel på følsom IPR (som Tom Togsverd var inde på i artiklen) og indholdet af de breve som de allerfleste får fra det offentlige. Så at sammenligne den potentielle risiko ved brugen af den offentlige digitale postkasse og det at sende følsomme informationer digitalt er som at sammenligne bananer og tulipaner - de kan begge være gule og det er det:-) Mvh. Lars plbrake.dk

 • 0
 • 0
#13 Christian Nobel

Nu er der himmelvid forskel på følsom IPR (som Tom Togsverd var inde på i artiklen) og indholdet af de breve som de allerfleste får fra det offentlige. Så at sammenligne den potentielle risiko ved brugen af den offentlige digitale postkasse og det at sende følsomme informationer digitalt er som at sammenligne bananer og tulipaner - de kan begge være gule og det er det:-)

Hvilket jo så også gør det nyopfundne hjul, aka "Digital Postkasse" endnu mere grotesk.

"Senest 1. november skal alle med CVR-nummer have oprettet en digital postkasse til sikker post fra det offentlige" (fremhævningerne er mine).

Men hvis man skal værre rigtig sikker, ja så skal man ikke bruge det - hvis ikke det var så tragisk ville det nærmest være komisk.

Og så indrykker det offentlige i øvrigt helsides annoncer i dagblade og lokalsprøjter hvor de informerer om lyksalighederne, afsluttende med et udsagn om at "Postkassen" vil spare samfundet for knapt 400 mio. kr. om året -- og så kommer den ultimative hån: -- til glæde for både borgere og virksomheder.

Jeg har meget svært ved at se glæden i systemet for andre end overvågningsliderlige djØFFERe i centralmagten, og de 400 millioner formøbler de sikkert mangefold i diverse annoncer, samt IT systemer, hvor selv det at skrive nogle få liniers JavaScript jo rask væk koster et større millionbeløb.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere