Dansk Industri: Mangel på it-specialister hindrer væksten

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at en stor del af danske virksomheder har vanskeligheder med at finde it-specialister.

En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at hver fjerde virksomhed med mindst ti ansatte i dag beskæftiger it-specialister. Der er flest virksomheder med it-specialister inden for branchegruppen information og kommunikation og blandt virksomheder med 100 eller flere ansatte.

Disse virksomheder havde i 2014 et massivt problem med at finde it-specialister. Dette gælder for 42 pct. af de virksomheder, der forsøgte at rekruttere en it-specialist. Problemet er størst indenfor information og kommunikations-branchen, og Danmarks Industri fortæller til Berlingske Business, at udviklingen er alarmerende.

»Tallene dokumenterer, at problemet er særligt stort inden for IKT-branchen. Det svarer til de tilbagemeldinger, som jeg hører fra virksomhederne. Mangelen på it-specialister er nok det største problem for væksten i branchen i øjeblikket,« konstaterer Adam Lebech fra ITEK.

I Dansk Industris branchesamarbejde for it- og televirksomheder efterspørger man initiativer fra forskningsministeren, der kan afhjælpe problemet og skabe flere it-kandidater.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Claus Bobjerg Juul

IT = Informations Teknologi IKT = Informations- og Kommunikations Teknologi

For at kunne skelne, skal vi så også have en Informations- og Opbevarings Teknologi (IOT) eller hvad med en Informations- og Informationsbehandlings Teknologi (IIT)

Informationer er ikke noget værd hvis de ikke bruges så hvis de ikke sendes/kommunikeres eller lagres så kan det være lige meget.

IT begrebet dækker IKT begrebet og IKT begrebet dækker IT begrebet, ergo er det det samme, altså IT=IKT.

Det der med IKT er vist noget dem som går med næsen i sky, der har opfundet, IT er vist ikke godt nok for dem.

 • 0
 • 0
#4 René Nielsen

Det er ikke mit indtryk at der mangler it-specialister i Danmark og jeg vil tillade mig at mene at påstanden er forkert, medmindre vi taler om meget specifikke områder.

Men det er jo som med alt andet – udbud og efterspørgsel, iblandet geografiske faktorer.

Derudover har mange firmaer ”policies” omkring løn og ansættelsesforhold som ikke tager hensyn til realiteterne. En dygtig IT mand/kvinde har ofte en længerevarende uddannelse med tilhørende dobbeltuddannelse indenfor forretningforståelse.

Den slags mennesker koster altså mere i løn end en linieuddannet forretningsperson og så nytter det ikke noget at et firma har en policy omkring, at ingen ansatte må tjene mere end den linieuddannede afdelingsdirektør.

Det er i orden at have den slags policies, men så må stå på mål for sine policies og accepterer at den slags kan have en omkostning.

 • 3
 • 0
#5 Bjarne Nielsen

Jeg må også indrømme, at jeg sidder klar med tudekiks.

Jeg har oplevet adskillige fyringsrunder, og jeg har oplevet ledere stå og opfordre os til at bruge vores netværk for at finde folk med præcist samme kompetencer overraskende kort tid efter.

Jeg har oplevet, at en god og dygtig kollega måtte forlade firmaet imod sin vilje efter at have fulgt sin familie til den anden ende af landet, og et halvt års tid senere måtte vi lægge øre til ledelsens beklagelser sig over, hvor svært det var at tiltrække kvalificerede ansøgere i samme by med præcis hans profil.

Jeg har også oplevet et firma offentligt klage over manglen på erfarne folk samtidig med at de selv var i gang med at fyre en snes erfarne folk med tilsvarende kompetenceprofiler; lige til en håndfuld fyringssager, men de valgte alle i stedet at tage det som en opfordring til at få afprøvet deres markedsværdi, og det har de ikke fortrudt.

 • 2
 • 0
#6 Jn Madsen

de mener: "Enormt dygtige IT folk, der gladeligt tager vagter døgnet rundt, men til en latterlig lav løn,- og ikke brokker sig over at det er kompliceret og tager tid"?

De kan jo bare outsource til Indien,- de kan jo lave det hele til næsten ingen penge,- lige indtil den dag de skal levere.

 • 5
 • 0
#7 Jn Madsen

hvis problemet er:

I har købt et eller andet obskurt system, som ingen bruger,- og der derfor ikke er nogen der kender det ....

Eller:

I har købt et splintrende nyt system, som ingen kender endnu, men som Sælger-Helge med de brede fælge garanterede jer var det nyeste og mest geniale ....

Så skulle i måske lige havde tændt lyset på øverste etage inden i skrev under. Kan i skaffe folk der kan lave det? Hvis ikke, har i afsat tid og penge til uddannelse?

 • 3
 • 0
#9 Dan Johansen

Det er da morsomt at denne artikel kommer samme dag som denne her:

http://karriere.jobfinder.dk/artikel/mozhgan-fik-300-afslag-paa-ingenioe... :-)

Det synes jeg er for dårligt, at højt uddannede udlændinge først for samtaler hvis du skriver et dansk navn på ansøgningen. Navnet burde absolut intet have at gøre med om dine kvalifikationer er i orden. Så længe kvalifikationerne passer til arbejdspladsen, burde navnet være fløjtende ligegyldigt.

 • 1
 • 0
#10 Per Erik Rønne

Claus Juul:

Endnu mere spøjst bliver det når man indser at it = edb.

'Information' er ganske vist et videre begreb end 'data', lige som det i edb forudsættes at ligge på elektronisk (i realiteten digital) form.

Således er information lagret på på sumeriske lertavler ikke 'data' mens en film lagret på en harddisk er et 'datum' (et datum, flere data).

Men pludselig blev det gammeldags at sige 'edb' ...

 • 0
 • 0
#12 Bjarne Nielsen

... Dansk Industri måske burde kigge noget mere ind ad.

Enig. Men jeg mistænker, at der også er en anden effekt på spil, og det er forskellen imellem ansøgere og kvalificerede ansøgere. Hvis jeg var arbejdsgiver, og jeg fik flere hundrede ansøgninger, så ville min første prioritet være hurtigt at få reduceret bunken med mindst mulig indsats. Og så ryger alle ansøgere med mærkeligt navn, kvinder i den fødedygtige alder og folk over 50. Meget forkert, men hurtigt at gøre, og hvem skulle opdage det? Skidt med, at der ryger nogle kvalificerede ansøgere i den runde, bare der er nogen tilbage, som kan bruges.

Mon ikke det også er derfor at arbejdsgiverside hele tiden taler om kvalificerede ansøgere. De ønsker ikke flere ansøgere, de ønsker bedre ansøgere (og sikkert også gerne færre, bare de er bedre).

Og hold så det op imod det som kommer fra politisk hold. Her fokuserer man kun på at øge arbejdsudbuddet: der snakker om incitamentsproblemer, optjenings- og rådighedskrav. Men det giver kun flere ansøgere, ikke bedre ansøgere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere