Vedtagelsen af EU’s databeskyttelsesforordning faldt på plads i midten af april og skal sikre et højt og ensartet databeskyttelsesniveau gennem hele EU.
Forordningen træder i kraft i den 24. maj 2018, og overholder virksomheder ikke de nye regler, kan der vanke bøder på op til fire procent af virksomhedens årlige omsætning.
»Databeskyttelse er centralt for alle virksomheder og alle forbrugere, og det er tiltrængt med en opdatering af de 20 år gamle regler på området. Usikkerhed og venten afløses nu af ét fælles regelsæt for hele EU. Det har markedet sukket efter,« lød det fra Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering hos Dansk Erhverv, i forbindelse med vedtagelsen.
Implementeringen af forordningen vil give kaos
Hans kollegaer hos Dansk Industri frygter imidlertid også, at forordningen vil blive fortolket og håndhævet forskelligt i de 28 EU-lande, og at det vil medføre kaos.
»EU lægger op til mere end 50 forskellige måder at lave national lovgivning eller fortolkning af forordningen på. Det er meget uheldigt, hvis det fører til lovgivning i øst og vest. Det vil være dybt skadeligt for skabelsen af det indre digitale marked og i det hele taget for den kæmpe opgave med at gøre EU mere digitalt og dermed mere konkurrencedygtigt i forhold til USA og Asien«, udtaler branchedirektør Adam Lebech, DI Digital, som er DI's branchefællesskab for it-, tele-, elektronik og kommunikationsvirksomheder, i en pressemeddelelse.
En række danske virksomheder mødes derfor i dag med den tjekkiske EU-kommissær, Vera Jourova, for at drøfte indførelsen af databeskyttelsesforordningen. Målet er at opfordre EU-Kommissionen til at tage styringen med implementeringen af de nye regler.
Spænder ben for nye forretningsmodeller
»Vi synes, at det er en rigtig god ide med fælles EU-regler om databeskyttelse, men vi frygter, at forordningen vil blive tolket så restriktivt i de enkelte lande, at det reelt sætter en stopper for de nye forretningsmodeller som følge af den digitale omstilling«, siger Adam Lebech.
Dansk Erhverv kom med en lignende vurdering i starten af maj, hvor de skriver: »Forordningen åbner for muligheden for en række nationale tiltag, og derfor er rækkevidden fortsat svær at vurdere. Reglerne bliver et kludetæppe af forordningen, national lovgivning og codes of conduct«.
Også den nye dataudvekslingsaftale Privacy Shield, som skal erstatte Safe Harbour, er på dagordenen, når erhverslivet mødes med kommissæren. Dansk Industri mener, at der fortsat er juridisk uklarhed om fremtiden for dataudveksling mellem EU og USA.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.