Internettet blev til, da det amerikanske militær udviklede ARPAnettet.
Sådan lyder den typiske forklaring på internettets fødsel, måske kombineret med et par ord om Vint Cerf, der sammen med Robert Kahn udviklede TCP/IP. Men det var ikke godt nok for it-skribenten Morten Bay, som derfor i mange år har arbejdet på sin egen dokumentarfilm om de personer, der stod fadder til internettet.
Morten Bay fortalte historien bag filmen og om de opdagelser, han gjorde undervejs, til konferencen Fagfestival søndag i Odense. Og det, som oprindeligt skulle være en hyggelig historie om de teknologiske landvindinger, udviklede sig faktisk til en konfliktfyldt fortælling, hvor der bestemt ikke er enighed blandt de gamle pionerer om, hvem der bør have æren for internettet.
Filmen ’Who Invented the Internet?’ er endnu ikke helt klar, og det var derfor kun korte klip, Morten Bay viste frem. Men til januar skulle filmen gerne være klar til festivalen Sundance - næsten ti år efter, at ideen til filmen opstod.
»Jeg læste i 2003 en bog om internettet, der var fra omkring 1991, og jeg fandt ud af, at det var ganske få mennesker, som stod bag. Dem bliver jeg simpelthen nødt til at møde, inden de kradser af, tænkte jeg. Tænk hvis vi havde video med Alexander Graham Bell, der fortæller om, hvordan han opfandt telefonen?« sagde Morten Bay, der ud over filmproduktionen og opgaver som it-journalist er i gang med at skrive en ph.d-afhandling på University of California i Los Angeles.
Da han i 2008 flytter til USA og får en omgangskreds inden for filmproduktion, begynder projektet for alvor at tage fart. Ved hjælp af vennetjenester og en kæreste, som er tv-producent, kunne filmen laves på et meget lavt budget, og optagelserne af de gamle pionerer skete fra 2010 til april 2012.
Undervejs dør en af de medvirkende, så det var faktisk i sidste øjeblik, at internettets historie for alvor blev videodokumenteret.
Et netværk, som forbandt andre netværk
Før det, vi kender som internettet i dag, opstod, var der lavet netværk mellem for eksempel amerikanske universiteter.
Hos det amerikanske militær havde man også - i lyset af atomkrigstruslen under den kolde krig - udviklet et netværk, som forbandt varslingsstationerne og sendte data videre i systemet.
Men problemet var, at de forskellige netværk ikke kunne tale sammen. I stedet sad en internet-pioner som Bob Taylor og måtte skifte mellem forskellige terminaler, som hver havde forskellige kommandoer. Det førte til ideen om en fælles standard, og med midler fra det militære forskningsinstitut ARPA blev ARPAnettet til i slutningen af 1960’erne.
»ARPAnet er første komponent. Alle de efterfølgende netværk er alle inspireret af ARPAnet. Men ideen om, at det amerikanske militær opfandt internettet, er helt gal. Det eneste, de gjorde, var at poste en masse penge i universitetsfolk,« sagde Morten Bay.
Faktisk fik folkene bag ARPAnettet tildelt én million dollars på stedet, som blev taget fra forskning i ballistisk missilforsvar, efter en tyve minutters telefonsamtale med en leder på ARPA-instituttet.
Den 29. oktober 1969 bliver ARPAnettet testet for første gang, med fire computere i netværk, placeret på fire forskellige amerikanske universiteter, herunder UCLA, som Morten Bay har sin gang på i dag, og Stanford i San Francisco. Første kommando skulle være ’log’, der var kort form af ’login’, men efter ’lo’ crashede systemet. ’Lo’ blev derfor det første ord, som blev sendt via en internet-forbindelse.
I starten af 1970’erne kom de protokoller, som stadig i dag danner grundlaget for trafikken på internettet, nemlig TCP/IP. Stanford-forskerne Vint Cerf og Robert Kahn stod bag arbejdet for en fælles standard, og i den forbindelse opstod ordet ’internet’ også. Det var kort form af ordet ’internetworking’.
»’Internet’ betød oprindeligt ’det mellemliggende net, mellem alle de forskellige netværk’,« forklarede Morten Bay.
Vil sætte fokus på packet switching
Men internettets historie går længere tilbage, viste det sig undervejs, og det var også et af stridspunkterne mellem de gamle herrer - kombineret med romantiske forviklinger, der stadig spøger i kulissen.
Det revolutionerende ved ARPAnettet var nemlig packet switching-teknologien, hvor data blev splittet op i små pakker og sendt af sted via servere forbundet på kryds og tværs, så der altid var redundans, hvis en forbindelse blev skåret væk.
Og den teknologi udtænkte Paul Baran allerede i årene 1960-1962 - han fik bare aldrig rigtig anerkendelse for, hvor vigtig en opdagelse det var, lød det fra Morten Bay.
»Det var ham, der tog ideen om, hvordan en menneskehjerne virker og så, at vi kunne bruge det i teknologiens verden. Det, synes jeg, var den største bedrift. Så min pointe med denne her film blev lidt at sætte fokus på packet switching. Det er måske i virkeligheden den vigtigste opfindelse af dem alle sammen. Det er princippet bag al vores kommunikation på internettet,« sagde Morten Bay.
Hvad med briten Tim Berners-Lee, som udviklede hyperlinks og world wide web i 1991? Han tæller ikke som en af internettets opfindere, mener Morten Bay.
»World wide web er ikke internettet, men en applikation oven på internettet,« sagde Morten Bay.
Filmen Who Invented the Internet får - hvis filmfestivalen Sundance accepterer den som en del af programmet - premiere i januar til Sundance.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.