Dansk høreapparatproducent kan nu genbruge op mod 90 pct af koden: Android og iOS nærmer sig hinanden

30. oktober 2019 kl. 05:037
Dansk høreapparatproducent kan nu genbruge op mod 90 pct af koden: Android og iOS nærmer sig hinanden
Illustration: Illustration: GN.
Det er blevet lettere at forbinde fysiske enheder med mobil-apps, for meget kode kan nu genbruges på tværs af Android og iOS-styresystemerne, lyder det fra danske GN Hearing.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag kan op mod 90 procent af koden genbruges på tværs af iOS- og Android-apps. Det fortæller Brian Dam Pedersen, teknologidirektør i GN Hearing, der tidligere har haft udfordringer med Android-løsninger til deres høreapparater.

Fem år. Så lang tid gik der mellem, at brugere af henholdsvis iPhone og Android fik mulighed for at streame lyd fra deres mobiltelefon direkte til et høreapparat fra danske GN Hearing.

Og selv om de fem års tidsforskel er ekstrem, afspejler det den traditionelt store forskel på at udvikle app-baserede IoT-løsninger til de to dominerende mobilstyresystemer:

»Tidligere har vi desværre været plaget af et iOS-syndrom, hvor vi først lancerede til iOS og så tre til seks måneder senere leverede den samme funktionalitet til Android. Det betød, at Android blev lidt en second class citizen,« siger Brian Dam Pedersen, teknologidirektør i GN Hearing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den største forskel er nok, at Apple har kontrol over hele deres hardware-stak, så når de bygger en telefon, ved de nøjagtigt, hvad der kører af software på deres processorer og i Bluetooth-modemmet. Det betød, at vi for fem år siden kunne lave et skræddersyet system til streaming af lyd over høreapparater,« siger han.

Faktisk blev GN Hearing dengang i 2014 den første høreapparatsproducent, der kunne tilbyde den funktion – og siden da er nye funktioner altid kommet først til brugere med ­Apple-telefoner og først senere til dem med Android.

Med til historien hører dog også, at høreapparatbrugere i langt overvejende grad findes i iPhone-lejren, fordi Apple har rigtig godt fat i de ældre borgere, der også er den befolkningsgruppe, der oftest bruger høreapparat.

Genbruger 90 procent af koden

Selv om der stadig er udfordringer, går det dog fremad med ligestillingen mellem de to lejre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det konkrete arbejde med at skrive koden, der forbinder et høreapparat med en Android- eller iOS-smartphone, er nemlig blevet meget lettere og mere automatiseret med årene.

»Vi er gået over til en såkaldt crossover-platformsmodel til udvikling af apps, så vi kan genbruge op mod 90 procent af koden på tværs af de to platforme. Så er det kun de allermest platformsspecifikke moduler, typisk hardware-orienterede netværksprotokoller som Bluetooth, vi skriver platformsspecifik kode til,« fortæller Brian Dam Pedersen.

Det er dog stadig mere komplekst at udvikle applikationer til Android, mener han:

»Selvom Google selv fremstiller telefoner, er der også mange andre virksomheder, der udvikler smartphones på deres styresystem, og her har hverken vi eller Google kontrol over, hvilke komponenter der pludselig interagerer med vores høreapparater via Android,« siger Brian Dam Pedersen.

Har ventet på ny Bluetooth-radio

Og det er langtfra bare et knips med software, når man vil integrere en smartphone med et høreapparat.

»Vi kunne godt have lavet en app, der kunne streame fra et lokalt musikbibliotek. Men det ville ikke give os mulighed for at streame musik fra Spotify, videolyd fra Youtube eller opkald, for vi har ikke adgang til telefonens radio eller Bluetooth-­modul. Det kræver et andet niveau af integration, som man ikke bare kan lave med en app eller uden samarbejde med Google,« fortæller Brian Dam Pedersen.

Det har dog ikke kun været Google, GN Hearing har skullet vente på. I mindst lige så høj grad har det handlet om standardiseringsarbejdet omkring netværksprotokollen Bluetooth, der sørger for, at data kan sendes hurtigt mellem to enheder.

De konventionelle Bluetooth-standarder er nemlig alt for strømslugende til at kunne sende store mængder lyd mellem høreapparat og smartphone, og derfor var GN afhængig af arbejdet med den nyere Bluetooth Low Energy-teknologi (BLE):

»Men BLE var faktisk slet ikke bygget til audio-streaming i første omgang og er det sådan set stadig ikke. Men med Bluetooth 5-versionen fik vi nye features, der har skruet voldsomt op for båndbredden, og pludselig blev det muligt at bygge audio-streaming oven på de features. Men det tager tid, og vi har ventet længe på, at de nye Bluetooth 5-radioer er blevet implementeret, både i smartphones og i vores egne høreapparater, før vi for alvor kunne rykke på streaming af lyd til Android,« siger Brian Dam Pedersen.

Grænserne udviskes

Udviklingen af nye Internet of Things-funktioner til høreapparater har, ligesom når det gælder mange andre elektronikprodukter, udvisket grænserne mellem hardware og software hos udviklings­ingeniørerne i GN Hearing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tidligere var vi et traditionelt hardware-firma, hvor vores forpligtelse som udviklingsafdeling stoppede, når papkassen kørte ud af porten. I dag stopper vi først, når apparaterne ikke bliver brugt mere. Når folk installerer vores apps, skal de løbende have adgang til nye opdateringer med passende mellemrum, f.eks. bedre kompatibilitet med ny hardware eller nye funktionaliteter i Android, som tidligere kun var understøttet af iOS eller omvendt,« siger Brian Dam Pedersen.

Det ændrer flowet i udviklingsarbejdet, når man ikke længere er herre over alle processer omkring udvikling og produktion:

»I takt med, at vi ikke længere 100 procent har kontrol med vores systemer, er vi nødt til at bygge systemer, der løbende kan opdateres.«

Så selvom høreapparatbrugerne nu kan få lyden fra en smartphone sendt automatisk til høreapparaterne fra både iPhones og Android-­mobiler, er arbejdet langtfra færdigt hos GN Hearing:

»Der er stadig plads til forbedring af apps, eksempelvis styring af høreapparater og opsamling af data. Så vores fokus bliver i høj grad funktionaliteten i de apps, vi udvikler,« fortæller Brian Dam Pedersen.

Ovenstående artikel er fra den trykte udgave af avisen Ingeniøren, som udkom 25. oktober.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
31. oktober 2019 kl. 15:54

Flutter er såmænd fin nok. Hvis det vel og mærke er et fælles hurtigt UI man skal bruge.

Flutter er derimod ikke stærk i platformsintegrationen. Hvis der ikke er lavet et eksiterende plugin, så ender man med at kode bluetooth og lign. i både Kotlin/Java og ObjC/Swift. Det er ikke idelt hvis det er en fælles kode base man går efter.

Google arbejder på at kunne tilgå eksiterende c/c++ biblioteker direkte fra Dart - men de er der ikke endnu: https://github.com/flutter/flutter/issues/7053

Xamarin er derimod meget stærk i sin platform integration. Man vil f.eks kunne bygge en Bluetooth integration i C# for begge platforme. Så mon ikke GN bruger MVVMCross ? Det gjorde min kontakt i virksomheden sidst jeg spurgte ham.

ps. Jeg udvikler både med Xamarin og Flutter - og bruger høreapparat :o)

6
30. oktober 2019 kl. 20:52

Nej overhovedet ikke. Jeg svarede bare på hvilken platform man ville bruge i dag hvis man vil lave cross-platform Apps. Flutter slår alt andet på den front. Kæder man det så sammen med Firestore, cloud functions og event baseret design, så opnår man en hidtil uset produktivitet og kvalitet i App udvikling.

5
30. oktober 2019 kl. 19:44

Tak for info. Er du ansat ved GN Hearing eller har du fundet informationen andre steder på nettet?

4
30. oktober 2019 kl. 18:34

I dag bruger man Flutter platformen og koder i Dart.

3
30. oktober 2019 kl. 17:23

Jeg var også lidt frustreret over at platformen ikke blev nævnt. Der findes jo mange (og jeg synes ikke umiddelbart at Xamarin lyder mest oplagt).

2
30. oktober 2019 kl. 16:11

Mon ikke det er Xamarin de bruger?

1
30. oktober 2019 kl. 15:37

Jeg havde lidt håbet på at når overskriften siger at de kan genbruge 90 procent af deres kode at der så ville stå navnet på den teknologi og/eller det kodesprog der gjorde dette muligt.