Det er ikke svært at få adgang til andres cpr-numre. Det viser en ny hjemmeside, hvor man kan spille CPR-lotteri med kendte politikere.
På hjemmesiden bliver man præsenteret for fem forskellige kendte folketingspolitikere, og skal så gætte deres CPR-nummer ud fra fire forskellige muligheder. Til sidst får man at vide, hvor mange rigtige man havde.
Bag hjemmesiden står it-iværksætteren Søren Louv-Jansen, der er godt træt af den måde, CPR-numre bliver brugt på i Danmark. Man kan nemlig i dag blandt andet oprette kvik-lån, mobilabonnementer og kreditkort i andres navn, blot man er bevæbnet med deres CPR-nummer. Man kan også få adgang til andres fortrolige dokumenter og bestille og afhente receptpligtig medicin.
»De kunne selvfølgelig lukke de her huller. Men det er et problem at man kan bruge CPR-numre til fx at låne penge,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.
Søren Louv-Jansen mener ikke, det er et problem, at det er så nemt at finde CPR-numre, som det er. Problemet ligger nemlig et andet sted.
»CPR-nummeret er bare et nummer. Hvis folk skal sende dig en e-mail, sender de den til din e-mailadresse. På samme måde kan man bruge dit CPR-nummer hvis man vil sende dig noget. Men på en e-mailadresse er der en kode. Det er der ikke på dit CPR-nummer,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.
Nej tak til lappeløsninger
Søren Louv-Jansen har lavet hjemmesiden med CPR-lotteri for at vise, hvor let tilgængelige CPR-numre egentlig er. Problemet ligger dog ikke i tilgængeligheden, men i hvor mange ting man egentlig kan når blot man har en persons CPR-nummer.
Det er især to steder, der står for lemfældig omgang med CPR-numre.
»Problemet ligger hos teleselskaberne og hos mikrobanker, hvor man kan låne penge. Blandt andet har jeg fundet oplysninger hos Ikano Bank,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.
Disse to steder kan man identificere sig alene ved hjælp af CPR-nummer, og det gør det utrolig nemt at misbruge, så snart man har adgang til en anden persons CPR-nummer.
Søren Louv-Jansen vil dog helst ikke ud med, præcis hvor han har fundet hullerne hos teleselskaberne og mikrobankerne. I hvert fald ikke endnu.
»Hvis jeg går ud og siger det, patcher de bare hullet. Så kan de sige ’tada, hullet er lukket.’ Så går der et par måneder, og så finder jeg et nyt. Det er bare symptombehandling,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.
Og det er ikke første gang, Søren Louv-Jansen har påpeget de mange huller i systemet.
»Jeg har været ude at vise det fem gange. Og hver gang bliver symptomet løst, men ikke det bagvedliggende problem,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.
Version2 kunne tidligere berette, at nogen angiveligt har sat dele af CPR-registeret til salg for Bitcoins. Søren Louv-Jansen mener ikke, at synderne har brugt hans værktøj til at finde CPR-numrene. De kunne nemlig ikke på opfordring finde redaktørens CPR-nummer.
»Jeg vil tro, at det har de ikke gjort, for der er adgang til alle fem millioner numre,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.